Javna tribina: „Ranjivost obalnog područja Primorsko-goranske županije”

Javna tribina na temu „Ranjivost obalnog područja Primorsko-goranske županije” održat će se u organizaciji Društva za unapređenje i poljepšavanje grada Crikvenice i okolice 1898. (DZUIP1898) u Gradskoj vijećnici Grada Crikvenice (Vinodolska 1, Crikvenica) u utorak 5. prosinca s početkom u 18 sati.

Tribinu će moderirati dr. sc. Željko Smolčić, član udruge DZUIP1898. Nakon predavanja izv. prof. dr. sc. Igora Ružića s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci planirana je rasprava u trajanju od najviše sat vremena, a zaključci s javne tribine dostavit će se Gradu Crikvenici. Predavanju će se moći pristupiti i online registracijom korisnika putem sljedeće poveznice.

Porast razine mora jedan je od najskupljih učinaka klimatskih promjena na hrvatsku obalu te predstavlja veliki rizik za priobalne zajednice i njihovo kulturno nasljeđe. Mnogi vrijedni lokaliteti hrvatske prirodne, povijesne i kulturne baštine smješteni su u blizini morske razine. Analiza obalne ranjivosti Primorsko-goranske županije provedena je pomoću standardno korištenog indeksa obalne ranjivosti za svakih 25 m obale ukupne dužine 1.235 km, navodi se u najavi javne tribine.

Indeks obalne ranjivosti definiran je temeljem analize pet varijabli: geološke građe, obalnog nagiba, djelovanja valova, obalnog plavljenja i žala. Klase analiziranih varijabli i zbirne vrijednosti indeksa obalne ranjivosti podijeljene su u pet kategorija: veoma niska (1), niska (2), umjerena (3), visoka (4) i veoma visoka (5). Prosječna vrijednost ukupnog indeksa obalne ranjivosti za Primorsko-goransku županiju je 2,02 što ukazuje na nisku ranjivost, no 13 % analizirane obale (160 km) spada u kategoriju visoke i veoma visoke ranjivosti, što je prilično zabrinjavajuće.

Četvrtina obale Primorsko-goranske županije (24 %) visoke je i veoma visoke obalne ranjivosti u odnosu na obalno plavljenje, što će se povećati na 30 %, odnosno 35 % obale ako se razina mora podigne za 60, odnosno 120 cm, što je predviđeno Strategijom prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj.

Na predavanju će se istaknuti ugroženost obalnih naselja od obalnog plavljenja te ugroženost žala u području Primorsko-goranske županije. Ugroženost i prilagodbe klimatskim promjenama prikazat će se na primjeru uvale Havišće i dati primjeri urbanističkih rješenja za umanjenje nepovoljnog utjecaja na dizanje razine mora. Bit će govora i o utjecaju regulacije vodotoka Dubračine na obalno plavljenje i ranjivost.

 

VEZANE VIJESTI

Novi način prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća u Limogesu

S ciljem poticanja razvoja urbane poljoprivrede, posebice povrtlarstva i voćarstva, dio javnih zelenih površina francuskog grada Limogesa prošle je godine namijenjen za sadnju povrća i voćaka. Odjel za zelene površine, okoliš i biološku raznolikost Grada Limogesa sada je počeo s provedbom novog načina prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća.

Najava tribine „Opatijci, što ćemo s otpadom?“

Udruga Žmergo u ponedjeljak, dana 30. listopada, organizira javnu tribinu  „Opatijci, što ćemo s otpadom?“, koja će se održati u Villi Antonio, Vladimira Nazora 2 s početkom u 18 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER