Povijesna ostavština Vinodola treba vašu pomoć!

Peticija za očuvanje kulturne i etno baštine Vinodolskog kraja

Ovom peticijom mještani Vinodolske općine traže pomoć odgovornih osoba i nadležnih institucija u zaštiti spomenika prošlosti i ostavštine koju su naslijedili od svojih predaka

U povijesnu ostavštinu Vinodolskog kraja ubrajaju se mnoge crkve, kapelice i gradine, ali i široj javnosti manje poznata perila i zdenci koji su u prošlosti bili važan izvor života za stanovnike Vinodola. Nažalost, danas su sve ugroženiji jer se njihova voda u suvremenim kućanstvima rijetko koristi, ali kako se uz svaki od njih veže određena priča i uspomena svakako bi trebali biti zaštićeni kao kulturno dobro. Svaki taj izvor predstavlja povijesno nasljeđe od vitalne važnosti za naseljavanje ovog kraja i opstanak njegovog stanovništva čiji život nije bio nimalo lagodan. Priče o tome kako se ovdje nekad teško živjelo i kako su vinodolske žene na svojim leđima nosile vodu s obližnjeg izvora, još uvijek žive u sjećanjima i usmenoj predaji lokalnog stanovništva.

  • Vrelo i perilo Židovalj iz 1832. godine

Kako je u današnje vrijeme sve češća devastacija povijesnih spomenika, u tome nije iznimka ni Vinodolska općina. Devastacije se, nažalost, često odvijaju neprimijećeno, a njihovo sprječavanje ovisi o svijesti i savjesti lokalnog stanovništva koje ih ima mogućnost prijaviti i tako spriječiti uništavanje. Grupa entuzijasta i zaljubljenika u Vinodolski kraj i njegovu povijest odlučila je zbog toga pokrenuti peticiju za očuvanje kulturne i etno baštine Vinodolskog kraja kojom se nastoji podići svijest o potrebi očuvanja lokalne povijesne baštine. Ovom peticijom mještani Vinodolske općine traže pomoć odgovornih osoba i nadležnih institucija u zaštiti spomenika prošlosti i ostavštine koju su naslijedili od svojih predaka.

  • Studenac iznad Svetog Vida iz 1822. godine

„Jedna mudra izreka kaže da biste pametno planirali budućnost, morate poznavati i cijeniti prošlost. Ako bezumno rušimo i uništavamo ostavštinu naših predaka, kakvu ostavštinu ostavljamo našim potomcima i kakvu im poruku šaljemo? Da ništa nije sveto i vrijedno čuvanja, čak ni izvori vode koji nam daju život.“ – ističu mještani Vinodolske općine.

  • Zdenac Matini izgrađen 1876. godine u selu Barci

Peticija za očuvanje vinodolskih perila i zdenaca ponajviše se odnosi na zdenac Matini koji je u selu Barci izgrađen daleke 1876. godine, no njome se žele zaštititi i svi ostali zdenci, krajputaši i povijesni spomenici Vinodolskog kraja.

Podržite stoga akciju mještana Vinodolske općine i potpišete peticiju za zaštitu ovih vrijednih spomenika prošlosti putem sljedeće poveznice.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kastav: Prenosimo reakciju „neimenovanih građana i pokretača peticije“

Moramo priznati da nas raduje činjenica što sve više građana/ki naše zemlje shvaća važnost drveća i zelenih površina te njihove dobrobiti za ljudsko zdravlje i prilagodbu klimatskim promjenama. Nažalost, s druge strane imamo još uvijek dosta primjera neposredno izabranih načelnika i gradonačelnika, koji očito nisu svjesni kako bi trebali biti u službi onih koji su ih izabrali.

Kastav: Spasimo stoljetna stabala na Crekvini!

Kastavci i Kastavke upozoravaju da se u sklopu projekta uređenja ljetne pozornice na Crekvini namjeravaju posjeći sva stabla koja su posađena još na početku 20. stoljeća. Stabla su punih 120 godina zdravo listala te svojim zelenilom i hladom obogaćivala ovaj lokalitet u strogom središtu Kastva. Radovi na uređenju Crekvine već su započeli, a sječa je pitanje dana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER