Uz rekordnu toplinu sjevernog Atlantika na globalnoj razini zabilježen dosad najtopliji lipanj!

Globalni ocean bilježi više temperature površine mora nego u bilo kojem prethodnom lipnju

Globalne prosječne temperature površine mora prošlog su mjeseca dosegle razine bez presedana za lipanj. U sjevernom Atlantiku zabilježene su iznimno tople površinske temperature mora uz nekoliko ekstremnih morskih toplinskih valova. One su bile povezane s kratkoročnim promjenama u atmosferskoj cirkulaciji i dugoročnim promjenama u oceanu, navodi se u priopćenju Copernicus službe za klimatske promjene (C3S).

Copernicus služba za klimatske promjene (Copernicus Climate Change Service - C3S), koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) u ime Europske komisije uz financiranje EU-a, raspolaže podacima o klimi od 1855. godine te redovito objavljuje mjesečne klimatske biltene s izvještajima o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperaturi zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Svi navedeni izvještaji temelje se na računalno generiranim analizama pomoću milijardi mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta.

 

Kao dijelom svoje nadzorne uloge, Copernicus služba za klimatske promjene (C3S) također pomno prati promjene u temperaturama u oceanima, kako povezane s razvojem El Niña, tako i iznimno visokim temperaturama u sjevernom Atlantskom oceanu. Tijekom svibnja 2023. temperatura površine mora na globalnoj razini bila je viša nego u bilo kojem prethodnom svibnju, a taj se trend nastavio i u lipnju, pri čemu su u globalnom oceanu zabilježene više temperature površine mora nego u bilo kojem prethodnom lipnju.

Naime, iznimno tople anomalije površinske temperature mora zabilježene su u sjevernom Atlantiku, a uzrokovane su kombinacijom kratkoročne anomalije u atmosferi i dugoročnijih promjena u oceanu. Ekstremni morski toplinski valovi primijećeni su oko Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i u Baltičkom moru, dok je El Niño nastavio jačati nad tropskim istočnim Pacifikom.

 

„Ovi iznimni uvjeti u sjevernom Atlantiku naglašavaju složenost Zemljinog sustava i podsjećaju nas na važnost praćenja globalne klime u gotovo stvarnom vremenu. Međudjelovanje između lokalne i globalne varijabilnosti uz klimatske trendove ključno je za bolje upravljanje rizicima i osmišljavanje učinkovitih politika prilagodbe.“ – izjavio je Carlo Buontempo, direktor Copernicus službe za klimatske promjene (C3S).

  • Anomalija dnevne temperature površine mora (°C) u prosjeku za područje sjeveroistočnog Atlantika tijekom 2023. (crna linija) i za prethodne godine od 1979. do 2022. (crvena i plava linija). Izvor podataka: ERA5. Izvor: Copernicus služba za klimatske promjene / ECMWF

U lipnju 2023. premašen prethodni rekord iz 2019.

Mjesec lipanj 2023. bio je najtopliji lipanj na globalnoj razini s nešto više od 0,5 °C iznad prosjeka od 1991. do 2020., čime je znatno premašen prethodni rekord iz lipnja 2019. Rekordne lipanjske temperature zabilježene su diljem sjeverozapadne Europe, dijelovi Kanade, Sjedinjenih Država, Meksika, Azije i istočne Australije bili su znatno topliji od normale, dok je u zapadnoj Australiji, zapadnom dijelu Sjedinjenih Država i zapadnoj Rusiji bilo hladnije nego inače.

U lipnju 2023. bilo je vlažnije od prosjeka u većem dijelu južne Europe, zapadnom Islandu i sjeverozapadnoj Rusiji, a obilne oborine dovele su do poplava u Turskoj, na Kosovu i u Rumunjskoj. Uvjeti sušniji od prosjeka zabilježeni su u velikom pojasu od zapada prema istoku u srednjoj i istočnoj Europi i Skandinaviji, kao i na zapadnoj obali Crnog mora.

Izvan Europe, u lipnju 2023. suše su bile veće od prosjeka u većem dijelu Sjeverne Amerike, a sušni uvjeti pogodovali su širenjima požara otvorenih prostora kakvi su se mogli vidjeti u Rusiji i području Afričkog roga na istoku Afrike, zatim u većini južne Afrike, Južnoj Americi i regijama Australije.

Izvantropske regije vlažnije od prosjeka uključivale su zapadnu Sjevernu Ameriku, regije jugozapadne Azije, Japan, Južnu Afriku, Brazil, Čile, Novi Zeland i veliku regiju Australije, dok su Japan i Pakistan pogodili tajfun Mawar i ciklon Biparjoy.

Antarktički morski led u lipnju dosegao dosad najnižu razinu

Antarktički morski led je u lipnju 2023. dosegao najnižu razinu od početka satelitskih promatranja. Negativna anomalija antarktičkog morskog leda povećavala se nekoliko tjedana zaredom zbog čega je površina leda bila oko 2,5 milijuna km2 ispod prosječne površine za to razdoblje ili 17 % manja. Time je znatno oboren prethodni lipanjski rekord, a prošle veljače također je zabilježen novi rekordno nizak sezonski minimum.

Tijekom cijelog mjeseca, dnevna količina antarktičkog morskog leda ostala je na nezapamćeno niskim vrijednostima za to doba godine. Koncentracije morskog leda bile su ispod prosjeka u sjevernom Weddellovom, istočnom Bellingshausenovom i sjevernom Rossovom moru, dok su iznadprosječne koncentracije i dalje prevladavale u širokom sektoru Amundsenova mora. Opseg leda na Arktičkom moru bio je nešto ispod prosjeka, ali znatno iznad lipanjskih vrijednosti u proteklih osam godina.

U Arktičkom oceanu zabilježene su iznadprosječne koncentracije morskog leda u Beaufortovom, Čukotskom i Grenlandskom moru, a ispodprosječne koncentracije u Barentsovom i zapadnom Karskom moru te u Hudsonovom zaljevu.

Copernicus služba za klimatske promjene / Ekovjesnik

Copernicus je sastavnica svemirskog programa Europske unije, financiranog od strane EU, i njezin je vodeći program za promatranje Zemlje, koji djeluje kroz šest tematskih usluga: atmosfera, klimatske promjene, hitne situacije, kopno, more i sigurnost. Isporučuje besplatno dostupne operativne podatke i usluge pružajući korisnicima pouzdane i ažurne informacije vezane uz naš planet i njegov okoliš. Program koordinira i upravlja Europska komisija, a provodi se u partnerstvu s državama članicama, Europskom svemirskom agencijom (ESA), Europskom organizacijom za korištenje meteoroloških satelita (EUMETSAT), Europskim centrom za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), Agencije EU i Mercator Ocean, među ostalima.

 

Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) upravlja dvjema uslugama iz EU-ova programa za promatranje Zemlje Copernicus: Copernicus službom za nadzor atmosfere (CAMS) i Copernicus službom za klimatske promjene (C3S). Također pridonosi Copernicus službi za upravljanje hitnim slučajevima (CEMS), koju provodi Zajedničko istraživačko vijeće EU (JRC). ECMWF je neovisna međuvladina organizacija koju podržava 35 država. To je i istraživački institut i operativna služba koja radi 24 sata dnevno, proizvodi i distribuira numerička vremenska predviđanja svojim državama članicama. Ovi su podaci u potpunosti dostupni nacionalnim meteorološkim službama u državama članicama. Postrojenje superračunala (i pridružena arhiva podataka) u ECMWF-u jedno je od najvećih te vrste u Europi i države članice mogu koristiti 25 % njegovog kapaciteta za vlastite potrebe.

 

VEZANE VIJESTI

Srpanj 2023.: Globalne temperature zraka i oceana dosegle nove rekorde

Prema najnovijem mjesečnom biltenu Copernicus službe za klimatske promjene potvrđeno je da je globalna prosječna temperatura za srpanj 2023. bila viša nego u bilo kojem prethodnom srpnju. Globalne prosječne temperature površine mora istovremeno su bile 0,51 °C iznad prosjeka referentnog razdoblja 1991.-2020.

Temperaturne anomalije bez presedana! 2023. na putu da postane najtoplija godina u povijesti mjerenja!

Nakon najtoplijeg kolovoza, s temperaturama 0,7 °C iznad prosjeka 1991.-2020., i najtoplijeg ljeta (lipanj – kolovoz), najnoviji podaci Službe za klimatske promjene Copernicus pokazuju da je rujan 2023. bio dosad najtopliji rujan na globalnoj razini, s prosječnom površinskom temperaturom zraka od 16,38 °C ili 0,93 °C iznad prosjeka za rujan 1991.-2020. i 0,5 °C iznad temperature prethodnog najtoplijeg rujna 2020. godine.

Zemlja je upravo imala najtopliji lipanj u povijesti mjerenja

Američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA) potvrdila je da je uz rekordne površinske temperature mora i rekordno nisku pokrivenost mora ledom prošli mjesec bio najtopliji lipanj u posljednje 174 godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER