Prohodnost gradskih četvrti može potaknuti vježbanje i smanjiti indeks tjelesne mase

Prema novoj studiji Škole javnog zdravlja Sveučilišta u Bostonu, stanovnici prohodnih gradskih četvrti imaju veću vjerojatnost da će se baviti odgovarajućom tjelesnom aktivnosti, hodati u blizini svog doma i imati niži indeks tjelesne mase.

Tri od četiri odrasle osobe ne zadovoljavaju preporučene razine tjelesne aktivnosti, a koje Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti definiraju kao najmanje 150 minuta umjerene aktivnosti ili 75 minuta intenzivne aktivnosti svakog tjedna.

Kako su pretilost i srodna kronična stanja kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes u velikom porastu diljem SAD-a, istraživački tim Škole javnog zdravlja Sveučilišta u Bostonu ispitivao je percipiranu sposobnost pješačenja u gradskim četvrtima, tjelesnu aktivnost i pretilost među odraslim osobama u SAD-u. Studija je objavljena u časopisu Obesity.

Prethodne studije već su povezivale prohodnost gradskih četvrti i pješačenje s povećanom tjelesnom aktivnosti i nižom stopom pretilosti, ali ova je studija prva koja se time bavila na razini SAD-a. Osim toga, nova studija je otkrila kako se veza između percipirane mogućnosti pješačenja i tjelesne aktivnosti razlikuje ovisno o rasi i etničkoj pripadnosti. Afroamerikanci i Hispanoamerikanci te stanovnici azijskog podrijetla su se u usporedbi s bijelcima manje bavili tjelesnom aktivnošću ili hodali u blizini svog doma, unatoč njihovom većem udjelu u određenim četvrtima velike prohodnosti.

„Ove nejednakosti u tjelesnoj aktivnosti odražavaju stalne nepravedne uvjete u gradskim četvrtima koje su proizašle iz sustavnog rasizma u multikulturalnom društvu SAD-a i politika koje su stvorile prepreke za mnoge zajednice nebijelaca da prihvate ponašanje koje doprinosi zdravlju“, kažu istraživači.

„U gradovima diljem SAD-a, nasljeđe rasne stambene segregacije i politike rasne pristranosti rezultiralo je lošijim izgrađenim okruženjima za tjelesnu aktivnost, koje karakterizira smanjena mogućnost pješačenja, lošija povezanost ulica i manjak zelenih površina. Svi navedeni uvjeti uz povećano onečišćenje okoliša nerazmjerno utječu na zajednice nebijelaca“, kaže glavna autorica studije Monica Wang, izvanredna profesorica zdravstvenih znanosti na Školi javnog zdravlja Sveučilišta u Bostonu. „Našim istraživanjem potvrđuje se nastavak utjecaja sustavnog rasizma na tjelesnu aktivnost i rizik od pretilosti.“

Istraživači su se koristili demografskim i zdravstvenim podacima iz nacionalno reprezentativnog istraživanja iz 2020. godine kojim su prikupljene informacije o bolestima, invaliditetu, kroničnim oštećenjima, zdravstvenom osiguranju, pristupu zdravstvenoj skrbi i korištenju zdravstvenih usluga među odraslim osobama u SAD-u u dobi od 18 i više godina.

>>> Pročitajte još >>> Ozelenjavanjem gradova mogu se sačuvati tisuće ljudskih života

Utvrdili su da odrasle osobe koje žive u dijelovima grada koje omogućuju pješačenje imaju 1,5 puta veću vjerojatnost da će se uključiti u odgovarajuće razine tjelesne aktivnosti i 0,76 puta manji rizik od pretilost u usporedbi sa stanovništvom u slabo prohodnim četvrtima. Međutim, istraživački tim je otkrio da se povezanost između percipirane sposobnosti pješačenja i razine indeksa tjelesne mase razlikuje među određenim rasnim i etničkim skupinama. Iako se indeks tjelesne mase kod većine stanovništva smanjuje s povećanjem percepcije o mogućnostima pješačenja u njihovom susjedstvu, suprotan učinak bilježi se među odraslim osobama američkog autohtonog stanovništva, a posebno pripadnika multietničkih skupina.

„Iako pojedinci mogu smatrati da su njihova susjedstva prohodna, možda u tim zajednicama pješačenje nije sigurno, poželjno ili uobičajeno“, kaže Wang. „To se posebno uočava u zajednicama koje su raseljene zbog povijesnih događanja ili gentrifikacije.“

„Sve to sugerira da su poboljšanje infrastrukture za pješake i bicikliste, unaprjeđenje javnog prijevoza te provedba mjera smirivanja prometa i poboljšanje kvalitete parkova i zelenih površina nužno potrebni za promicanje pješačenja te zaštitu zdravlja i dobrobiti cjelokupnog stanovništva“, zaključuje Monica Wang.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vozači će biti oduševljeni: Zeleni žele ozeleniti Bečki pojas

Zeleni žele još više zelenih površina, kao i više prostora za bicikliste, pješake i javni prijevoz. U tu svrhu naručili su studiju Tehničkog sveučilišta u Beču (TU Wien) te Bečanima i Bečankama pokazali kako bi mogao izgledati Bečki pojas.

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER