Vozači će biti oduševljeni: Zeleni žele ozeleniti Bečki pojas

Ovako bi prema studiji bečkog Tehničkog sveučilišta trebao izgledati bečki Margaretengürtel

Zeleni žele još više zelenih površina, kao i više prostora za bicikliste, pješake i javni prijevoz. U tu svrhu naručili su studiju Tehničkog sveučilišta u Beču (TU Wien) te Bečanima i Bečankama pokazali kako bi mogao izgledati Bečki pojas.

Bečki pojas (Wiener Gürtel) je važna gradska prometnica koja na pojedinim dionicama u svakom smjeru ima četiri trake. Ovisno o lokaciji, između dvije prometne trake protežu se zelene površine, smjer prometnice prati i linija podzemne željeznice U6, a uz nju se nalazi i nekoliko ograđenih sportskih igrališta. No, promet se ovuda odvija danonoćno.

Za lokalno stanovništvo predstavlja pravi prometni pakao

„Pojas između Wientala i Eichenstraße uređen je kao široki bulevar, no prostrana zelena zona u sredini teško se može koristiti kao rekreacijsko područje jer je automobilski promet vrlo intenzivan. Za ljude koji žive duž Bečkog pojasa, posebice duž Margareten- i Gaudenzdorfer Gürtela, ovo je pravi prometni pakao.“ – priopćili su bečki Zeleni.

„No, to ne mora biti tako“, uvjereni su Zeleni. „Broj automobila u Beču je sve manji. Višestruke krize zahtijevaju brzo promišljanje i djelovanje. Provedba mjera smirivanja prometa te više prostora za zelene površine, biciklizam, pješačenje i javni prijevoz su naša nužnost.“

Studija Tehničkog sveučilišta u Beču

Zeleni su stoga naručili studiju na Institutu za prometne znanosti Tehničkog sveučilišta u Beču (TU Wien) s ciljem predlaganja mjera za postupno smirivanje prometa, unapređenje biciklističke infrastrukture, povećanje kvalitete života lokalnog stanovništva i revitalizacije trgovačkih ulica u području petog bečkog okruga Margareten. Voditelji studije bili su Barbara Laa i Harald Frey.

Vozači sigurno neće biti zadovoljni rezultatima ove studije jer se njome predlaže presijecanje Bečkog pojasa te izgradnja biciklističke staze i šireg nogostupa. Također, stručnjaci Tehničkog sveučilišta u Beču predlažu ozelenjavanje tramvajske pruge, a njihovi se prijedlozi detaljno mogu razgledati na izložbenim panoima koji su postavljeni nasred Bečkog pojasa.

  • „Zelena“ tramvajska linija Tram12 u predgrađu Pariza © Île-de-France Mobilités

Pojedine dionice bečkih tramvajskih pruga već prekrivaju travnjaci, a Pariz i Île-de-France ne šire samo tramvajsku mrežu, već uz nove „zelene“ tramvajske linije uređuju i okoliš. Tako je duž nove linije TramT12 između općina Épinay-sur-Orge i Évry-Courcouronnes posađeno čak 700 stabala.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

U bečkom okrugu Simmering počelo testiranje nove „zelene“ tramvajske pruge

Bečka tramvajska mreža šesta je po veličini na svijetu, a kako bi tramvaji na vrijeme stizali na stanice, mreža se konstantno kontrolira, održava i unapređuje. Stoga Grad Beč i bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien godišnje ulažu i po nekoliko milijuna eura u modernizaciju tramvajske infrastrukture.

Greenpeace: Nova vlast mora osigurati više zelenila u Zagrebu!

Greenpeace je u srijedu u sklopu svoje kampanje #ZazeleniGrad u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu predstavio istraživanje o dostupnosti zelenih površina u gradu Zagrebu. Model dostupnosti zelene infrastrukture izrađen je u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Beču. Ovom prilikom Greenpeace je također uputio zahtjeve kandidatkinjama i kandidatima za gradonačelničko mjesto, u vezi s gradskim zelenim površinama.

Apel Greenpeacea za zeleniji Zagreb

Greenpeace je 28. travnja u sklopu svoje kampanje #ZazeleniGrad predstavio Model dostupnosti zelene infrastrukture u gradu Zagrebu, izrađen u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Beču. Također, ovom prilikom upućeni su zahtjevi i preporuke kandidatkinjama i kandidatima za gradonačelničko mjesto u vezi sa zelenim površinama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER