Bečka klimatska turneja: 70 dana edukacije o važnosti zaštite klime

Bečanke i Bečani će se od lipnja do listopada 2022. savjetovati i upoznavati s mogućnostima uključivanja u borbu protiv klimatskih promjena

Pod sloganom „Beč stvara dobru klimu“ („Wien macht gutes Klima“), u srijedu 8. lipnja započinje velika „klimatska turneja“ po gradskim četvrtima austrijske metropole. Cilj kampanje je informirati Bečan(k)e o važnim temama klimatskih promjena i zaštite klime te ih ujedno motivirati na aktivno sudjelovanje.

Klimatska turneja glavnim gradom Austrije trajat će 70 dana, od 8. lipnja do 26. listopada 2022., a namijenjena je informiranju stanovništva o aktivnostima koje Grad Beč provodi u području zaštite klime i prilagodbe klimatskim promjenama. Osim toga, Bečanke i Bečani će u razgovoru s predstavnicima gradske uprave imati priliku dobiti odgovore na brojna pitanja, ali i savjete kako mogu dati svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promjena te što mogu učiniti za zaštitu klime u svom svakodnevnom životu.

Kampanjom se građani Beča također žele upoznati s aktivnostima kojima Grad Beč nastoji postići klimatsku neutralnost do 2040. godine. Taj rok je, naime, predviđen programom aktualne vladajuće koalicije SPÖ-NEOS (Wiener Fortschrittskoalition), a jedna od važnijih preporuka Klimatskog vijeća Grada Beča je podizanje svijesti gradskog stanovništva te što opsežnija i sveobuhvatnija provedba mjera informiranja i komuniciranja o aktivnostima koje su usmjerene na zaštitu okoliša i klime.

  • Član bečkog gradskog vijeća zadužen za klimu i okoliš Jürgen Czernohorszky na prezentaciji Bečke klimatske turneje © PID / VOTAVA

Povorka osam teretnih e-bicikala

Predstavnici Grada Beča će se tijekom turneje gradskim okruzima kretati električnim teretnim biciklima, obilazit će cijeli grad te će se zaustavljati na trgovima, u parkovima i na planiranim događanjima u svim četvrtima.

„Na klimatskoj turneji ćemo biti punih 70 dana te ćemo građanima pružati informacije o malim i velikim aktivnostima i projektima koje Grad Beč provodi u području zaštite klime i prilagodbe klimatskim promjenama. Odgovarat ćemo na pitanja naših građana i dijeliti im savjete što mogu učiniti za klimu u svom svakodnevnom životu.“ – izjavio je Jürgen Czernohorszky, član bečkog gradskog vijeća zadužen za klimu i okoliš.

Teme će pokrivati najrazličitija područja života bečkog stanovništva: zaštitu vrsta, kružno gospodarstvo, gospodarenje otpadom, vodu, energiju, prehranu i zelene gradske površine. Na svakoj od lokacija dijelit će se informativni materijali sa savjetima za zaštitu klime, a građani će moći sudjelovati u prezentacijama stručnjaka te isprobati razne uređaje i opremu. Posjetitelji će se također poticati na predlaganje vlastitih ideja za zaštitu klime i podizanje kvalitete života.

„Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova našeg vremena, a zajedno možemo uspjeti ublažiti njihove posljedice. Beč postavlja trendove u brojnim područjima, a to posebno vrijedi kada je u pitanju zaštita klime. Klimatskom turnejom građane želimo educirati i informirati o ovoj važnoj temi te potaknuti najbolja rješenja za borbu protiv klimatskih promjena”, rekao je šef bečkog Kluba SPÖ-a Joe Taucher. „Trenutno smo pred najvećim izazovom, ali i prilikom za čovječanstvo. Udruživanjem snaga možemo uspjeti te osigurati sigurnu budućnost i bolji život za sve nas”, zaključio je Taucher.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

500 ideja za zaštitu klime

Klimatska kriza pogađa sve nas, a u borbi protiv klimatskih promjena neophodan je doprinos svakog pojedinca ili grupe ljudi. Tako barem smatraju u Beču u kojem je ove godine pokrenut projekt Bečki klimatski tim, u sklopu kojeg se građani i građanke austrijskog glavnog grada pozivaju da predlože svoje ideje za zaštitu klime.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER