Nastavlja se zelena ofenziva u bečkoj četvrti Seestadt Aspern

Bečka četvrt Seepark Aspern u 22. okrugu Donaustadt postaje zeleni dnevni boravak

Nakon uspješne prošlogodišnje provedbe prvog dijela projekta ozelenjavanja četvrti Seestadt Aspern, kada je uklanjanjem asfalta na površini od 7.000 m² nastala nova zelena oaza s 25 stabala i 1.000 m² cvjetnih gredica i travnjaka, slijedi ozelenjavanje dodatnih 1.100 m². Ukupno će se posaditi još 12 stabala te urediti devet cvjetnih gredica i četiri vodene površine.

Kao nastavak prošlogodišnjeg intenzivnog ozelenjavanja trgova Wangari-Maathai-Platz i Simone-de-Beauvoir-Platz u suvremenoj bečkoj četvrti Seestadt Aspern u 22. okrugu Donaustadt, slijedi sadnja na trgu Eva-Maria-Mazzucco-Platz. Zahvaljujući marljivom uklanjanju asfalta koji se u glavnom gradu Austrije provodi pod motom „Raus aus dem Asphalt!“, jedan od najinovativnijih i najvećih urbanističkih projekata u Europi bit će još atraktivniji. Ove će se godine ozeleniti više od 1.100 m² novih javnih površina, čime će se utjecati na dodatno smanjenje učinka urbanog toplinskog otoka.

„Prošlogodišnje mjere ozelenjavanja četvrti Seestadt Aspern pokazuju na koji način mijenjamo Beč: uklanjamo asfalt, sadimo drveće, širimo zelene površine i time snižavamo ljetne temperature u sve toplijem gradu. Stoga nastavljamo s aktivnostima ozelenjavanja u ovom dijelu Beča.“ – kazala je Ulli Sima, članica bečkog Gradskog vijeća zadužena za inovacije, urbanizam i mobilnost.

  • Aktivnosti sadnje na trgu Eva-Maria-Mazzucco-Platz realizirat će se od sredine veljače do kraja travnja 2023. © MA 28 - Straßenverwaltung und Straßenbau

„Dodatnim ozelenjavanjem povećavamo kvalitetu života u jednom od najsuvremenijih urbanih područja u Europi i drago mi je što su provedene mjere polučile uspjeh u tako kratkom vremenu.“ – rekao je Ernst Nevrivy, načelnik bečkog okruga Donaustadt.

1.125 četvornih metara javne površine s drvećem i zelenim gredicama

Stvaranjem devet novih zelenih površina s travnjacima te raznolikim trajnicama i grmljem nastat će ukupno 995 m² ozelenjene javne površine. Oko postojećih klupa planirana su dva prostora za boravak i opuštanje, cijeli prostor bit će izvana omeđen zelenim gredicama, a iznutra povezan stazama popločanim svijetlim kamenim pločama ukupne površine 130 četvornih metara. Time će se omogućiti prikupljanje kišnice te osigurati dodatno poboljšanje mikroklime. Uz grmlje i trajnice, na novim zelenim površinama će se uz devet postojećih stabala posaditi 12 stabala, uzgojenih u bečkim rasadnicima tijekom proteklih 30 godina, koja će svojim razvijenim krošnjama stvarati dovoljno hlada već ovog proljeća i ljeta. Sve nove zelene površine imat će automatsko navodnjavanje, a aktivnosti sadnje realizirat će se od sredine veljače do kraja travnja 2023.

 

  • © Jakob Kastner / Luiza Puiu

Nedavno je na posljednje dvije neizgrađene građevne čestice oko velikog parka Seepark i umjetnog jezera u četvrti Seestadt Aspern počela izgradnja novih obrazovnih i stambenih objekata. Stoga je ozelenjavanje javnih površina u ovom dijelu Beča vrlo važno za podizanje kvalitete života.

„Dodatna stabla, cvjetnjaci i vodeni elementi na trgu Eva-Maria-Mazzucco-Platz neće služiti samo korisnicima novog kompleksa ROBIN privatnog Sveučilišta Schloss Seeburg, koji će se dovršiti sljedeće godine. U suradnji s Gradom Bečom uspjeli smo unutar pješačke zone stvoriti javni prostor koji poziva na boravak i opuštanje.“ – kazao je Robert Grüneis, direktor tvrtke Wien 3420 Aspern Development.

  • Prošle godine na površini od 7.000 m² nastala je nova zelena oaza s 25 stabala i 1.000 m² cvjetnih gredica i travnjaka © Luiza Puiu

Kako bi se osiguralo dodatno hlađenje, posebno u vrućim ljetnim mjesecima, na četiri lokacije ukupne površine 250 četvornih metara planirana je ugradnja podnih mlaznica, a izgradit će se i nova fontana. Osim toga, postojeći urbani namještaj na ozelenjenom trgu upotpunit će se s dodatnih šest manjih i dvije veće klupe.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Beč je dobio svoj stoti park!

Više zelenila i hlada te prostora za rekreaciju i provođenje slobodnog vremena u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Otvoren je stoti bečki park koji se prostire na površini od tri hektara, a prilikom njegovog uređenja realizirane su ideje, prijedlozi i želje više od 400 građana i građanki austrijskog glavnog grada.

U Beču je prošle godine posađeno 4.500 stabala

Nadaleko poznata kvaliteta života u austrijskom glavnom gradu povezana je i s visokim udjelom zelenih površina koja iznosi čak 53 posto, što Beč čini jednim od najzelenijih gradova u svijetu! 

Asfalt: Beč ga uklanja, a Zagreb farba!

Trenutačnih 20 513 hektara ili oko 49 % urbanog područja austrijskog glavnog grada čine zelene i vodene površine. Uz 58 milijuna eura dosad uloženih u ozelenjavanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina te dodatnih četrdesetak milijuna eura, koliko se u tu svrhu još namjerava utrošiti, taj udjel će do 2025. godine biti još veći.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER