Što učiniti sa starim božićnim drvcem i kamo s njim?

Osječkog primjera dobre prakse ne bi se posramili ni mnogi europski gradovi!

Različiti su načini na koje europski gradovi zbrinjavaju odložena božićna drvca. Primjerice, u Beču i Budimpešti koriste se za dobivanje električne i toplinske energije, dok se u Parizu usitnjavaju te u obliku malča ponovno upotrebljavaju za zaštitu biljaka u parkovima i na zelenim površinama. Slična se praksa provodi i u Marseilleu, ali i u našem „Eco City“ Osijeku.

Energija proizvedena spaljivanjem božićnih drvca tijekom mjesec dana osigurava opskrbu električnom energijom za oko 1.400 bečkih kućanstava i grijanje za njih više od 2.700. Osim toga, dio prikupljenih jelki prevozi se na bečko odlagalište otpada Rautenweg na kojem od 1993. godine na održavanju raslinja „radi“ stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza, koje se između ostaloga hrane i prikupljenim božićnim drvcima. Kao i u austrijskom glavnom gradu, u Budimpešti se sakupljena drvca usitnjavaju i potom prevoze u postrojenje gradske komunalne tvrtke u kojem se spaljuju i tako osiguravaju opskrbu toplom vodom, grijanje i električna struja za desetak tisuća kućanstava.

 

  • Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg na održavanju raslinja još od 1993. godine „radi“ stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza, koje se između ostaloga hrane i prikupljenim božićnim drvcima / Foto © MA 48

Parižanke i Parižani do 20. siječnja 2023. svoja božićna drvca mogu odložiti na 174 posebno određenih lokacija, ravnomjerno raspoređenih na području cijelog grada. Prikupljene jelke se usitnjavaju na licu mjesta te u obliku malča ponovno upotrebljavaju za zaštitu biljaka u pariškim parkovima i na zelenim površinama. Pariška gradska uprava ističe kako je malč dobiven usitnjavanjem jelki vrlo korisan jer oko stabala i na zelenim površinama na ekološki način smanjuje rast korova, ograničava isparavanje vode i potiče razvoj mikroorganizama koji poboljšavaju kvalitetu tla. Osim toga, kako se jelke usitnjavaju na lokacijama za njihovo odlaganje, ova se aktivnost odvija bez prijevoza i bez onečišćenja iz prometa.

 

  • Parižanke i Parižani do 20. siječnja 2023. mogu odložiti svoja stara božićna drvca na 174 lokacije diljem grada, a njihovim usitnjavanjem dobit će se malč koji se koristiti za zaštitu biljaka u pariškim parkovima i na zelenim površinama. / © Frédéric Combeau / Ville de Paris

Zelena gradska uprava drugog najvećeg francuskog grada Marseillea božićna drvca prikuplja i zbrinjava na sličan način kao i Pariz. Građani se pozivaju da ih odlože na jednom od čak 400 predviđenih lokacija diljem grada i šireg metropolitanskog područja Aix-Marseille-Provence. Zahvaljujući usitnjavanju i kompostiranju građani svojim jelkama daju drugi život, a dobiveni kompost koristi se u parkovima i na zelenim površinama (pogledajte priloženi video). Sve informacije o odlaganju božićnih jelki, kao i pravilnom odvajanju svih vrsta otpada, građani mogu pronaći korištenjem aplikacije Déchets Aix-Marseille-Provence.

Kako to rade Zagreb, Rijeka, Osijek, Split i Zadar?

Na stranicama zagrebačkog Zrinjevca još je uvijek istaknuta stara obavijest o prikupljanju božićnih drvca, a građani se mole da ih odlažu na zelenim površinama u blizini mjesta stanovanja i to na način da ne ometaju promet niti zaklanjaju prolaz pješacima. Sav prikupljeni materijal zbrinut će se na kompostištima „Zrinjevca“. Kako su izvijestili iz Zagrebačkog holdinga, akcija prikupljanja i odvoza božićnih drvca kreće 9. siječnja 2023., a građani se mole da drvca budu grupirana, odložena bez ukrasa i plastičnih vreća te da budu dostupna vozilima Zrinjevca. Također, umjetna drvca građani mogu pravilno zbrinuti u najbližem reciklažnom dvorištu. Nažalost, ne ističe se informacija kako zbrinuti drvca s korijenom u tegli, ali pretpostavljamo da sve potrebne upute možete dobiti pozivom na broj telefona 01 6598 888 (Zrinjevac).

Zoološki vrt grada Zagreba je i prošle godine prikupljao božićna drvca građana te ih je zajedno s borovima koji krase grad i sam zoološki vrt darivao svojim stanovnicima kako bi ih poticao prirodno ponašanje životinja. Božićna drvca su uglavnom namijenjena bizonima, lavovima, leopardima, servalama, lemurima i merkatima. 

KD Čistoća Rijeka stara božićna drvca prikuplja od 9. do 19. siječnja 2023. i to prema unaprijed određenim terminima za mjesne odbore Grada Rijeke, a prikupljanje će se odvijati svakog dana osim nedjeljom. Osim toga, Riječanke i Riječani imaju mogućnost odlaganja božićnih drvca u reciklažnim dvorištima Mihačeva draga (radno vrijeme od ponedjeljka do subote od 08.00 do 20.00 sati), Pehlin (od ponedjeljka do petka od 10.00 do 17.00 sati te subotom od 08.00 do 13.00 sati) i Jože Vlahovića (ponedjeljkom, utorkom i petkom od 08.00 do 15.00 sati, srijedom i četvrtkom od 13.00 do 20.00 sati te subotom od 08.00 do 13.00 sati).

Osječki Unikom navodi sedam lokacija za odlaganje božićnih drvca uz napomenu za stanare višestambenih zgrada koji ih mogu odložiti i pored spremnika za komunalni otpad. Inače, u Osijeku se prikupljena božićna drvca već godinama koriste za proizvodnju visokokvalitetnog komposta koji Osječani sve više koriste u svojim vrtovima i voćnjacima. 

Splitska Čistoća na svojim internetskim stranicama i društvenim mrežama (još) nema objavljenu informaciju o načinu odlaganja i prikupljanja božićnih jelki.

Zadranke i Zadrani se ne moraju žuriti s odlaganjem božićnih drvca jer se prema staroj građanskoj tradiciji ukrasi s jelki u tom gradu skidaju tek na blagdan zaštitnice svete Stošije, dana 15. siječnja 2023. Iako još nije objavila informaciju o načinu odlaganja i prikupljanja božićnih jelki, Čistoća Zadar će ih kao i proteklih godina prikupljati pored kontejnera i spremnika za odlaganje miješanog komunalnog otpada, a mogu se odložiti i u reciklažnim dvorištima.

  • Osim nakita s božićnog drvca poželjno je ukloniti i metalni stalak.

Ako vas božićno drvce veseli, pokušajte ga zadržati što duže - posebno ako je u tegli ili ste uspjeli usporiti proces ispadanja iglica. Samo ga nemojte nemarno odložiti na neprikladnom mjestu, s metalnim stalkom ili još „bolje“ baciti u dvorište s prozora i balkona.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako zbrinuti božićna drvca? Evo kako to rade u Parizu i Beču!

Na blagdan Sveta tri kralja većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i učestalog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER