Riječka Čistoća organizira prikupljanje božićnih drvaca

U hrvatskim gradovima se stara božićna drvca uglavnom mogu odložiti pored spremnika za otpad

KD Čistoća Rijeka će stara božićna drvca prikupljati od 8. do 19. siječnja i to prema unaprijed predviđenim terminima za mjesne odbore Grada Rijeke.

Uz već postojeću mogućnost samostalnog dovoza božićnih drvaca u reciklažna dvorišta Mihačeva draga (radno vrijeme od ponedjeljka do subote od 08.00 do 20.00 sati), Pehlin (od ponedjeljka do petka od 10.00 do 17.00 sati te subotom od 08.00 do 13.00 sati) i Jože Vlahovića (ponedjeljkom, utorkom i petkom od 08.00 do 15.00 sati, srijedom i četvrtkom od 13.00 do 20.00 sati te subotom od 08.00 do 13.00 sati), građanima je omogućeno i odlaganje drvaca pored spremnika za preostali miješani komunalni otpad te organizirani odvoz.

Organizirani odvoz obavljat će se prema terminima naznačenima u tablici po mjesnim odborima Grada Rijeke, a prikupljanje će se odvijati tijekom svakog dana, osim nedjeljom.

KD Čistoća moli građan(k)e Rijeke da se pridržavaju naznačenih termina, da drvca ne odbacuju u okoliš, ne odlažu u spremnike za preostali miješani komunalni otpad niti u spremnike za odvojene, vrijedne vrste otpada, kao niti na mjesta koja nisu predviđena za tu namjenu, na čemu im se unaprijed zahvaljuju.

  • Božićna jelka „odložena“ s metalnim stalkom u zagrebačkoj Masarykovoj ulici. /  © Ekovjesnik

Radnici zagrebačkog „Zrinjevca“ također su započeli s prikupljanjem starih božićnih jelki, a građani se mole da ih odlažu na zelenim površinama u blizini mjesta stanovanja. Naravno, na način da ne ometaju promet niti onemogućuju prolaz pješacima. Sva prikupljena drvca trebala bi se zbrinuti na kompostištima „Zrinjevca“.

Zadrani i Zadranke svoja stara božićna drvca također mogu odložiti pored kontejnera i spremnika za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Komunalna tvrtka „Čistoća“ d.o.o. Zadar građane moli da se jelke odlažu u ranim jutarnjim satima kako bi se izbjeglo moguće nastajanje štete paljenjem ili drugim oblicima uništavanja, što se uglavnom događa tijekom noćnih sati. Drvca se mogu odložiti i u spremnicima u reciklažnim dvorištima u Diklu i Gaženici. No ipak, Zadrani i Zadranke ne moraju žuriti s odlaganjem jelki. Podsjećamo kako se prema staroj građanskoj tradiciji ukrasi s božićnih jelki u Zadru skidaju tek na blagdan svete Stošije, dana 15. siječnja.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ove godine u Parizu će se reciklirati najmanje 120.000 starih božićnih jelki

Na blagdan Sveta tri kralja većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i učestalog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu. Evo kako to rade u Parizu.

Što sve možete učiniti s božićnim drvcem poslije blagdana?

Prava božićna drvca su obnovljivi resursi i dobra su za čovječanstvo i prirodu. Širom svijeta uzgaja se oko 400 milijuna stabala omogućujući tako čist zrak i vodu, stanište za divlje životinje i kontrolu erozije. Kupovinom pravog božićnog drvca podržavate lokalno gospodarstvo i čuvate radna mjesta. Upravo zbog toga, izbjegavajte kupovinu uvoznih jelki ili onih koje su do vašeg grada ili mjesta prešle veliku udaljenost.  

Od borovih iglica do korisnih proizvoda – boja i sladila za hranu

Na britanskom Sveučilištu u Sheffieldu razvijen je proces konverzije složenog polimernog spoja iz iglica bora u industrijski korisne produkte poput boja i šećera. Proces još nije komercijaliziran, ali istraživači mu predviđaju svijetlu budućnost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER