Riječka Čistoća organizira prikupljanje božićnih drvaca

U hrvatskim gradovima se stara božićna drvca uglavnom mogu odložiti pored spremnika za otpad

KD Čistoća Rijeka će stara božićna drvca prikupljati od 8. do 19. siječnja i to prema unaprijed predviđenim terminima za mjesne odbore Grada Rijeke.

Uz već postojeću mogućnost samostalnog dovoza božićnih drvaca u reciklažna dvorišta Mihačeva draga (radno vrijeme od ponedjeljka do subote od 08.00 do 20.00 sati), Pehlin (od ponedjeljka do petka od 10.00 do 17.00 sati te subotom od 08.00 do 13.00 sati) i Jože Vlahovića (ponedjeljkom, utorkom i petkom od 08.00 do 15.00 sati, srijedom i četvrtkom od 13.00 do 20.00 sati te subotom od 08.00 do 13.00 sati), građanima je omogućeno i odlaganje drvaca pored spremnika za preostali miješani komunalni otpad te organizirani odvoz.

Organizirani odvoz obavljat će se prema terminima naznačenima u tablici po mjesnim odborima Grada Rijeke, a prikupljanje će se odvijati tijekom svakog dana, osim nedjeljom.

KD Čistoća moli građan(k)e Rijeke da se pridržavaju naznačenih termina, da drvca ne odbacuju u okoliš, ne odlažu u spremnike za preostali miješani komunalni otpad niti u spremnike za odvojene, vrijedne vrste otpada, kao niti na mjesta koja nisu predviđena za tu namjenu, na čemu im se unaprijed zahvaljuju.

  • Božićna jelka „odložena“ s metalnim stalkom u zagrebačkoj Masarykovoj ulici. /  © Ekovjesnik

Radnici zagrebačkog „Zrinjevca“ također su započeli s prikupljanjem starih božićnih jelki, a građani se mole da ih odlažu na zelenim površinama u blizini mjesta stanovanja. Naravno, na način da ne ometaju promet niti onemogućuju prolaz pješacima. Sva prikupljena drvca trebala bi se zbrinuti na kompostištima „Zrinjevca“.

Zadrani i Zadranke svoja stara božićna drvca također mogu odložiti pored kontejnera i spremnika za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Komunalna tvrtka „Čistoća“ d.o.o. Zadar građane moli da se jelke odlažu u ranim jutarnjim satima kako bi se izbjeglo moguće nastajanje štete paljenjem ili drugim oblicima uništavanja, što se uglavnom događa tijekom noćnih sati. Drvca se mogu odložiti i u spremnicima u reciklažnim dvorištima u Diklu i Gaženici. No ipak, Zadrani i Zadranke ne moraju žuriti s odlaganjem jelki. Podsjećamo kako se prema staroj građanskoj tradiciji ukrasi s božićnih jelki u Zadru skidaju tek na blagdan svete Stošije, dana 15. siječnja.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Što učiniti sa starim božićnim drvcem i kamo s njim?

Različiti su načini na koje europski gradovi zbrinjavaju odložena božićna drvca. Primjerice, u Beču i Budimpešti koriste se za dobivanje električne i toplinske energije, dok se u Parizu usitnjavaju te u obliku malča ponovno upotrebljavaju za zaštitu biljaka u parkovima i na zelenim površinama. Slična se praksa provodi i u Marseilleu, ali i u našem „Eco City“ Osijeku.

Kazna za nepropisno odlaganje božićnog drvca i do 150 eura

Svim stanovnicima Pariza koji se pod okriljem mraka žele „diskretno“ riješiti svog božićnog drvca i neodgovorno ga odložiti mimo uputa gradske uprave prijeti prilično visoka novčana kazna. Naime, nepropisno odlaganje božićnog drvca u francuskoj metropoli podliježe novčanoj kazni u visini od 35 do 150 eura.

Kako zbrinuti božićna drvca? Evo kako to rade u Parizu i Beču!

Na blagdan Sveta tri kralja većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i učestalog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER