U Budimpešti se božićna drvca koriste za proizvodnju energije

Dana 6. siječnja u mađarskom glavnom gradu počelo je prikupljanje odloženih božićnih drvaca

Očekuje se kako će se u mađarskom glavnom gradu ove godine prikupiti gotovo pola milijuna božićnih drvaca, koja će se upotrijebiti za dobivanje električne i toplinske energije. Time će se osigurati opskrba toplom vodom, grijanjem i električnom strujom za desetak tisuća kućanstava u Budimpešti.

Građani i građanke Budimpešte božićna drvca mogu odložiti na čak 250 posebno označenih lokacija, ravnomjerno raspoređenih na području cijelog grada, ili uz kontejnere i spremnike za otpad. Naravno, drvca se ne smiju odložiti na nogostupima, parkirnim mjestima i prometnicama, a isto tako važno je da se prije njihovog odlaganja uklone svi ukrasi i stalci.

Na stranicama gradskog komunalnog poduzeća za zbrinjavanje otpada objavljen je i popis lokacija za odlaganje božićnih drvaca, i to zasebno za Budim i Peštu, a sve su dodatno označene i na kartama gradskih okruga.

FKF | BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt

Sakupljena se drvca usitnjavaju i potom prevoze u postrojenje gradske tvrtke BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt gdje se spaljuju i tako koriste za dobivanje električne i toplinske energije. Tako se u Budimpešti, slično kao i u austrijskom glavnom gradu, osigurava opskrba toplom vodom, grijanje i električna struja za desetak tisuća kućanstava.

Pogledajte video s pregledom usluga i djelatnosti tvrtke BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt, objavljen povodom proteklih božićnih i novogodišnjih blagdana.

FKF | BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt

Podsjetimo, u Parizu se božićna drvca prikupljaju i recikliraju od 2008. godine te usitnjena koriste za oplemenjivanje tla i zaštitu stabala i cvjetnjaka u parkovima, a početkom prošle godine na 170 lokacija za odlaganje prikupljeno je 121.146 komada. U Beču se ove godine očekuje prikupljanje više od 190.000 božićnih drvaca, a njihovim spaljivanjem proizvest će se električna struja dovoljna za mjesečnu potrošnju oko 1.400 kućanstava i toplinska energija za grijanje oko 2.700 kućanstava u istom razdoblju. Osim toga, jedan dio prikupljenih božićnih drvaca koristi se za hranjenje stada autohtonih austrijskih Pinzgauer koza na bečkom odlagalištu Rautenweg.

Na stranicama zagrebačkog „Zrinjevca“ još uvijek je istaknuta stara obavijest o prikupljanju božićnih drvaca, a građani se mole da ih odlažu na zelenim površinama u blizini mjesta stanovanja i to na način da ne ometaju promet niti zaklanjaju prolaz pješacima. Sav prikupljeni materijal zbrinut će se na kompostištima „Zrinjevca“. Nažalost, ne ističe se obavijest za građane koji žele zbrinuti drvca u teglama, ali pretpostavljamo da sve potrebne upute možete dobiti pozivom na broj telefona 01 6598 891. KD Čistoća Rijeka stara božićna drvca prikuplja od 7. do 18. siječnja 2022. i to prema unaprijed određenim terminima za mjesne odbore Grada Rijeke. Splitska Čistoća je zadnju obavijest na svojim stranicama objavila u lipnju 2021. godine, a osječki Unikom navodi sedam lokacija za odlaganje božićnih drvaca uz napomenu za stanare stambenih zgrada koji ih mogu odložiti i pored spremnika za komunalni otpad. U Zadru se ne moraju žuriti s odlaganjem božićnih drvaca jer se prema staroj građanskoj tradiciji ukrasi s božićnih drvaca u tom gradu skidaju tek na blagdan zaštitnice svete Stošije, dana 15. siječnja 2022. No, prema obavijesti zadarske Čistoće, svoja stara božićna drvca već mogu odložiti pored kontejnera i spremnika za odlaganje miješanog komunalnog otpada, po mogućnosti u ranim jutarnjim satima kako bi se izbjeglo moguće nastajanje štete paljenjem ili drugim oblicima uništavanja, a drvca se mogu odložiti i u reciklažnim dvorištima u Diklu i Gaženici. 

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako zbrinuti božićna drvca? Evo kako to rade u Parizu i Beču!

Na blagdan Sveta tri kralja većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i učestalog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER