U Pragu se tijekom blagdana pojačava odvoz razvrstanog otpada

Glavni grad Češke spreman je za odvoz miješanog i razvrstanog otpada tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana

Konzorcij Pražské odpady 2016 - 2025, koji čine praške komunalne tvrtke Pražské služby i AVE Pražské komunální služby te njihovi kooperanti, osigurat će redoviti odvoz miješanog i razvrstanog otpada na području glavnog grada Češke tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Planiranim prikupljanjem i odvozom otpada omogućit će se pravodobno pražnjenje spremnika za otpad i uklanjanje otpada koji će oko njih eventualno nastati. Tako će se u razdoblju od 23. prosinca do 31. prosinca 2022. osigurati uobičajene radne smjene, a odvoz miješanog otpada odvijat će se prema važećim terminima odvoza, odnosno uobičajenim danima. Zbog očekivanog većeg opterećenja zelenih otoka i spremnika za odvajanje otpada, osigurat će se pojačano prikupljanje i čišćenje njihove okoline.

„Otpad se neće odvoziti isključivo dana 1. siječnja 2023., a odvoz će se organizirati sljedećih dana, prema uobičajenim terminima uz moguću odgodu od najviše jednog dana“, rekao je Radim Mana, glasnogovornik tvrtke Pražské služby.

>>> Pročitajte još >>> I kamion za odvoz otpada može zasjati u posebnom blagdanskom izdanju

Kamo s božićnim drvcima?

Kako upozoravaju iz tvrtke Pražské služby, božićna drvca mogu se odložiti uz spremnike za miješani komunalni otpad. Stanari višestambenih zgrada mogu ih odložiti uz najbliže spremnike za razvrstavanje otpada, odnosno uz tipske boksove s postavljenim spremnicima za otpad.

Građanima Praga se preporučuje odlaganje jelki dan prije termina za odvoz komunalnog otpada, kako se ne bi nepotrebno dugo nakupljale na ulicama. Odložena božićna drvca će se odvoziti uobičajenim danima za odvoz otpada, kako tijekom navedenih blagdana, tako i tijekom siječnja i veljače 2023. Naravno, stare umjetne jelke ne smiju se odlagati pored spremnika za razvrstani ili miješani komunalni otpad, već ih je potrebno donijeti u reciklažna dvorišta.

Skraćeno radno vrijeme zagrebačkih reciklažnih dvorišta

Zagrebačka će reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta na Badnjak 24. prosinca i Staru godinu 31. prosinca 2022. godine raditi skraćeno od 6:30 do 15 sati (MRD Trešnjevka – jug 8 do 15 sati), a na Božić, Svetog Stjepana i Novu godinu bit će zatvorena. Na blagdan Sveta tri kralja 6. siječnja, reciklažna dvorišta neće raditi, dok će od subote 7. siječnja raditi prema uobičajenom radnom vremenu, izvijestili su iz zagrebačke Čistoće. 

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pražani iz godine u godinu razvrstavaju sve veće količine biootpada

U sklopu javne usluge sakupljanja komunalnog otpada od početka 2022. godine podijeljen je značajno veći broj smeđih spremnika za biootpad pa ih trenutačno koristi oko 200.000 praških kućanstava. Bez naknade ga mogu naručiti svi građani koji već imaju spremnike za miješani komunalni otpad, odvoz biootpada se ne naplaćuje, a u pravilu se obavlja jednom u dva tjedna.

U Pragu se tijekom prosinca testira električni kamion za odvoz otpada

Praška komunalna tvrtka Pražské služby tijekom prosinca 2023. testira električni kamion za odvoz otpada čime se zajedno s Gradom Pragom priprema za električnu budućnost i ispunjenje obveza koje proizlaze iz klimatskog plana. Riječ je o potpuno električnom vozilu Mercedes-Benz eActros 300 s nadogradnjom tvrtke Geesink.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER