Pražani iz godine u godinu razvrstavaju sve veće količine biootpada

U Pragu je ove godine prikupljena gotovo dvostruko veća količina biootpada u odnosu na 2021.

U sklopu javne usluge sakupljanja komunalnog otpada od početka 2022. godine podijeljen je značajno veći broj smeđih spremnika za biootpad pa ih trenutačno koristi oko 200.000 praških kućanstava. Bez naknade ga mogu naručiti svi građani koji već imaju spremnike za miješani komunalni otpad, odvoz biootpada se ne naplaćuje, a u pravilu se obavlja jednom u dva tjedna.

„Od siječnja do kraja rujna ove godine smeđe spremnike za biootpad naručilo je gotovo 17.000 građana Praga“, potvrđuje Radim Mana, glasnogovornik praške komunalne tvrtke Pražské služby. „Ako usporedimo količine razvrstanog biootpada, ove godine je prikupljeno otprilike dvostruko više“, dodaje Mana.

„Naša istraživanja pokazuju da su Pražani zadovoljni ovom uslugom, i smatraju kako razvrstavanjem biootpada doprinose poboljšanju zaštite okoliša“, kaže glasnogovornik Grada Praga Vít Hofman.

Pilot projekt korištenja spremnika za biootpad počeo se provoditi 2004. godine u sjevernom praškom predgrađu Dolní Chabry, a u međuvremenu se usluga prikupljanja biotopada proširila na gotovo sve dijelove grada. Svi građani Praga koji već raspolažu spremnicima za miješani komunalni otpad i plaćaju naknadu za njegovo zbrinjavanje, na internetskim stranicama tvrtke Pražské služby, kao i na bioodpad.praha.eu, mogu preuzeti obrazac za prijavu i naručivanje besplatnog odvoza biootpada, S prikupljanjem ove vrste otpada moraju biti suglasni svi suvlasnici u višestambenoj zgradi, a uslugu mogu zatražiti i podstanari – naravno, uz suglasnost vlasnika stana, ističu praški komunalci.

Temeljem ugovorene usluge odvoza biootpada, građanima se u najkraćem mogućem roku (najčešće u roku od tjedan dana, najviše dva tjedna) isporučuju smeđi spremnici zapremnine od 120 ili 240 litara, a odvoz se u pravilu obavlja jednom u dva tjedna. Javno dostupan raspored odvoza može se povremeno mijenjati, osobito u razdoblju od 1. travnja do 30. studenog, kada je odvoz češći i obavlja se jednom do dva puta tjedno, ali samo u dijelovima grada gdje se prikupljaju značajnije količine biootpada.

U energani se godišnje obradi oko 280.000 t otpada

Osim što se zahvaljujući odvojenom prikupljanju biootpada u kompostanama kontroliranim procesom proizvodi vrijedan kompost za obogaćivanje tla hranjivim tvarima, neosporna prednost njegovog prikupljanja je smanjenje količina miješanog komunalnog otpada. Time se omogućuje smanjenje broja spremnika za miješani komunalni otpad, ali i postižu uštede u kućanstvima. Naime, udio biootpada u miješanom komunalnom otpadu u Pragu iznosi oko 20 posto te tako zajedno s ostalim miješanim komunalnim otpadom završava u postrojenju za energetsku oporabu otpada ZEVO Malešice, gdje njegov potencijal nije iskorišten.

Kao što je već istaknuto, odvoz biootpada je besplatan za vlasnike nekretnina i sve obveznike plaćanja javne usluge sakupljanja, odnosno građane koji koriste spremnike za miješani komunalni otpad. U ostalim slučajevima vrijede komercijalne cijene, odnosno oko 690 HRK za cjelogodišnju uslugu korištenja spremnika zapremnine 120 litara, dok jednogodišnje korištenje većih spremnika za biootpad zapremnine 240 litara stoji oko 900 HRK. U ovom se slučaju odvoz biootpada obavlja jednom u dva tjedna, a naknadom se plaća korištenje komunalne opreme i ljudski rad.

Na povećanje količine odvojeno prikupljenog otpada najvećim dijelom utjecalo razvrstavanje biootpada

Prema podacima komunalne tvrtke Pražské služby, prošle 2021. godine u Pragu je prikupljeno 260.547 tona miješanog komunalnog otpada ili jedan posto više u odnosu na 2020., odnosno četiri posto više u odnosu na 2017. godinu kada je prikupljeno 250.198 tona MKO.

Količina odvojeno prikupljenog otpada se u Pragu od 2017. do 2021. godine stalno povećava pa je 2021. godine prikupljeno 68.124 t reciklabilnog otpada. „To je najviše u posljednjih pet godina, a povećanje je uglavnom posljedica sve većeg odvajanja biootpada“, objašnjava Radim Mana.

„Lani je prikupljeno 24.729 tona papira i 19.047 tona stakla, dok je u žutim kontejnerima odloženo 16.039 tona plastike. Osim toga, povećava se količina odvojeno prikupljenog kartona, metalne ambalaže i biootpada. Građani Praga su prošle godine u smeđim spremnicima prikupili rekordnih 6.435 tona biotopada“, kaže Radim Mana, glasnogovornik komunalne tvrtke Pražské služby.

Trenutačno se u Pragu razvrstani otpad prikuplja na više od šest tisuća lokacija diljem grada, a građanima je na raspolaganju 122.000 spremnika za miješani komunalni otpad i 24.300 spremnika za reciklabilni otpad. Broj smeđih spremnika za biootpad je prošle godine prešao broj od 18.000.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Pragu se tijekom blagdana pojačava odvoz razvrstanog otpada

Konzorcij Pražské odpady 2016 - 2025, koji čine praške komunalne tvrtke Pražské služby i AVE Pražské komunální služby te njihovi kooperanti, osigurat će redoviti odvoz miješanog i razvrstanog otpada na području glavnog grada Češke tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Zagrebačka Gradska skupština podržala odvoz biootpada u Novsku

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su na svojoj 20. sjednici u utorak većinom glasova prihvatili prijedlog prema kojem će Grad Zagreb, Grad Novska i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom sklopiti Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Novskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER