Praška energana ZEVO Malešice prošle godine proizvela rekordnu količinu električne energije

U Pragu se nastavlja trend porasta količine odvojeno prikupljenog otpada, a ove se godine praški komunalci žele usredotočiti na optimizaciju prikupljanja otpada i daljnju edukaciju javnosti

Praška kućanstva su 2023. godine nešto više razdvajala otpad pa se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, a podaci praške komunalne tvrtke Pražské služby pokazuju da se povećala i količina prikupljenog biootpada. Također, energana ZEVO Malešice oborila je sve dosadašnje rekorde i proizvela dosad najviše električne energije iz otpada.

Prema podacima praške komunalne tvrtke Pražské služby, prošle godine u kontejnerima za miješani komunalni otpad ukupno je prikupljeno 253.806 tona otpada, što je oko 2.200 tona manje u odnosu na prethodnu godinu (256.010 t). Nasuprot tome, ukupna količina razvrstanog otpada porasla je na 80.431 tonu, što je na godišnjoj razini više od pet posto (76.335 t u 2022.).

„Zabilježen je porast količine svih frakcija otpada, ali najviše je porasla količina prikupljenog biootpada. U smeđim kontejnerima Pražani su odložili 15.265 tona biootpada ili za oko petinu više nego 2022. godine (12.846 t). Prikupljeno je i više papira (26.817 t), plastike (17.141 t), stakla (19.336 t) i metala (925 t). Ove brojke potvrđuju da je ljudima itekako stalo do sortiranja otpada“, ističe Alexandr Komarnický, glasnogovornik Praških službi.

Proizvedena rekordna količina električne energije iz otpada

Prošla je godina bila rekordna i za energanu ZEVO Malešice u kojoj završava sav miješani komunalni otpad prikupljen u Pragu. Zahvaljujući suvremenim tehnologijama iz njega se proizvodi toplinska i električna energija, a lani je na taj način iskorištena 354.851 tona otpada. Poduzeće Pražské služby tako je u distribucijsku mrežu isporučilo najviše električne energije u povijesti, i to ukupno 75.330 megavat sati (MWh).

„Ova količina električne energije namiruje godišnje potrebe više od 20.000 praških kućanstava. Za usporedbu, nuklearna elektrana Temelín, koja ima najveću instaliranu snagu u Češkoj, proizvela je 2023. nešto više od 16 milijuna megavat sati (MWh) električne energije. ZEVO Malešice tako ostvaruje 0,5 posto proizvodnje Temelína“, dodao je Komarnický.

© Pražské služby

Otpad iz uličnih kanti, održavanje tunela i petnaest zelenih „Vaclava“

Drugo najveće gradsko poduzeće brine i o prikupljanju sadržaja iz 8.700 uličnih kanti postavljenih diljem Praga u kojima je prošle godine prikupljeno 4.665 tona otpada. Praški vrtlari održavaju više od 630.000 četvornih metara zelenila, a ta površina čak je petnaest puta veća od površine Vjenceslavovog trga (Václavské náměstí).

Za zimsko održavanje cesta utrošeno je preko 14.600 tona soli i 5.000 tona slane otopine. Osim toga, poduzeće Pražské služby je tijekom prošle godine izvršilo tri temeljita čišćenja svih glavnih cestovnih tunela u gradu.

U 2024. godini nastavljaju s podizanjem kvalitete usluga

Ove se godine praški komunalci žele usredotočiti na optimizaciju prikupljanja otpada i daljnju edukaciju javnosti.

„Posebno nam je važna suradnja građana koje konstantno educiramo kako mogu smanjiti količinu otpada i njegov volumen. Mnogo se stvari može potrgati ili nagaziti čime se oslobađa prostor u spremnicima za otpad. Ako imaju problema s punim kontejnerima, građani se za pomoć mogu obratiti svojim mjesnim odborima i vijećima gradskih četvrti, kao i gradskom odjelu za zaštitu okoliša. U tu svrhu razvijena je i aplikacija za pametne telefone Moje Praha i istoimena platforma odpady.mojepraha.eu. Naši službenici potom odlučuju o povećanju broja spremnika ili češćem prikupljanju i odvozu otpada“, zaključuje Alexandr Komarnický.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pražani iz godine u godinu razvrstavaju sve veće količine biootpada

U sklopu javne usluge sakupljanja komunalnog otpada od početka 2022. godine podijeljen je značajno veći broj smeđih spremnika za biootpad pa ih trenutačno koristi oko 200.000 praških kućanstava. Bez naknade ga mogu naručiti svi građani koji već imaju spremnike za miješani komunalni otpad, odvoz biootpada se ne naplaćuje, a u pravilu se obavlja jednom u dva tjedna.

Ne bacaj otpad u prirodu! Što doneseš to moraš i ponijeti natrag sa sobom!

Popularni češki glumac i voditelj Vašek Matějovský ponovno sudjeluje u kampanji „Postoji drugi način!“ praške komunalne tvrtke Pražské služby, a ovaj put građane glavnog grada Češke savjetuje kako se ponašati u parkovima i na zelenim površinama te pomoći u njihovom održavanju kako bi ostali čisti i uredni za sve posjetitelje.

U Pragu se tijekom prosinca testira električni kamion za odvoz otpada

Praška komunalna tvrtka Pražské služby tijekom prosinca 2023. testira električni kamion za odvoz otpada čime se zajedno s Gradom Pragom priprema za električnu budućnost i ispunjenje obveza koje proizlaze iz klimatskog plana. Riječ je o potpuno električnom vozilu Mercedes-Benz eActros 300 s nadogradnjom tvrtke Geesink.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER