Grad Osijek otvorio i četvrto reciklažno dvorište

Grad na Dravi je sa stopom odvojeno sakupljenog otpada od 38,69 % (2020.) predvodnik među velikim gradovima u Hrvatskoj

Četvrto reciklažno dvorište na području Osijeka otvorili su u srijedu osječki gradonačelnik Ivan Radić i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Novo reciklažno dvorište izgrađeno je u Donjem gradu, a građani Osijeka ondje mogu besplatno odlagati 48 vrsta otpada, uključujući i onaj opasan za okoliš, izvijestili su iz Ureda gradonačelnika Ivana Radića.

Otvorenju novog reciklažnog dvorišta nazočili su i državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić te direktor osječke komunalne tvrtke Unikom Igor Pandžić.

  • Osječki gradonačelnik Ivan Radić © Marko Žuljević / Grad Osijek

„Izgradnjom ovog reciklažnog dvorišta Grad Osijek ispunjava svoju zakonsku obvezu o četiri reciklažna dvorišta. Vrijednost investicije je 5,1 milijuna kuna, od čega je 85 posto iznosa sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda“, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić te podsjetio kako je u tijeku i izgradnja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u Sarvašu.

Dodao je i kako sve višestambene zgrade u Osijeku imaju mogućnost odvajanja otpada na svome pragu te da će uskoro će tu mogućnost imati i sve kuće, s obzirom na to da je u tijeku podjela spremnika za biootpad i plastiku kućanstvima.

Gradonačelnik je zahvalio građanima Osijeka što prepoznaju vrijednost reciklažnih dvorišta, istaknuvši kako je na njima u prošloj godini zabilježeno više od 100.000 posjeta. Naglasio je i da Grad Osijek jedini od velikih hrvatskih gradova ne mora plaćati penale za otpad u 2020. godini te da očekuje kako će već ove godine ispuniti europski cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada i postati prvi među velikim gradovima koji je zadani cilj ostvario.

  • Tomislav Ćorić i Ivan Radić © Marko Žuljević / Grad Osijek

Ministar Ćorić rekao je kako Grad Osijek „pokriva“ sve dijelove piramide u gospodarenju otpadom na najbolji mogući način.

„Ovo su najbolji pokazatelji koliko se Grad Osijek orijentirao da svojim građankama i građanima dobrim sustavom gospodarenja otpadom zapravo omogući bolju kvalitetu života. Veseli da je Osijek doista jedan od primjera velikih gradova u Hrvatskoj koji promišlja svoju politiku gospodarenja otpadom i zaštite okoliša, i kroz izgradnju infrastrukture, i kroz sanaciju odlagališta otpada, i kroz educiranje svojih građanki i građana“, kazao je ministar Tomislav Ćorić.

Predvodnik u gospodarenju otpadom među velikim gradovima u Hrvatskoj

Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost rekla je da je Hrvatska napravila velike iskorake u gospodarenju otpadom te da se upravo Osijek među velikim gradovima ističe dobrim rezultatima.

„U Osijeku se sustavno ulaže u gospodarenje otpadom, čemu u prilog idu brojni uspješni projekti koje je Grad realizirao u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i s Fondom. Grad Osijek je iz područja zaštite okoliša ugovorio i realizirao preko 165 milijuna kuna EU sredstava, dok je iz područja energetske učinkovitosti ugovoreno i realizirano preko 180 milijuna kuna“, istaknula je Aleksandra Čilić.

Igor Pandžić, direktor Unikoma, podsjetio je kako Grad Osijek ima i mobilno reciklažno dvorište koje prikuplja otpad u osječkim prigradskim naseljima.

  • Novo reciklažno dvorište izgrađeno je u Donjem gradu, a građani Osijeka ondje mogu besplatno odlagati 48 vrsta otpada, uključujući i onaj opasan za okoliš © Marko Žuljević / Grad Osijek

Da je Osijek najnapredniji među velikim hrvatskim gradovima na području zaštite okoliša i održivoga razvoja potvrđuje i aktualna sanacija odlagališta otpada u Sarvašu, gdje je na preko 12 hektara u razdoblju od 1968. do 1989. odloženo oko 1.340.000 m3 komunalnog otpada. Najveći je to projekt sanacije odlagalište otpada u Hrvatskoj, vrijedan više od 73 milijuna kuna. Na području Osijeka već su dva takva odlagališta uspješno sanirana, ona u Nemetinu i Filipovici.

Osijek je i jedan od rijetkih gradova koji ima svoju kompostanu, a na kojoj se biootpad sa zelenih površina i iz kućanstava prerađuje u kompost.

Do izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, preostali neodvojeni komunalni otpad odlaže se na odlagalište Lončarica Velika. To je jedino aktivno odlagalište u Osijeku, a koje se  sustavno sanira, u što je zadnjih godina uloženo preko 12 milijuna kuna.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Osijek: Biootpad s tržnice izravno se prevozi u kompostanu

Direktorica Tržnice Osijek Ivana Davidović i direktor Unikoma Mario Turalija potpisali su ugovor o zbrinjavanju biootpada, temeljem kojeg će se velike količine ove vrste otpada koje svakodnevno nastaju na glavnoj osječkoj tržnici ubuduće prevoziti izravno u osječku kompostanu.

Osijek nadograđuje sustav gospodarenja otpadom

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojem kreće isporuka novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada: 15.500 spremnika za plastiku i 16.100 spremnika za biootpad koji će se isporučiti u nekoliko navrata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER