Smije li „prljava“ industrija fosilnih goriva „prljati“ umjetnost?

U Parizu je 14. prosinca 2021. otvorena izložba koja je izazvala dodatne polemike o financiranju institucija u kulturi

Vodeće organizacije za zaštitu okoliša pokrenule su peticiju nove europske građanske inicijative kojom se zahtijeva donošenje zakona za zabranu oglašavanja fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji. Nakon više sveučilišta, banaka pa čak i osiguravajućih društava, sada je na meti i financiranje institucija u kulturi.

Francuski Greenpeace osuđuje svaki oblik greenwashinga koji postaje sve sofisticiraniji i rašireniji, a kao najnoviji primjer navodi praksu naftnog i plinskog diva TotalEnergies, koji putem svoje zaklade financira izložbe u francuskim muzejima i galerijama. Novom europskom građanskom inicijativom (European Citizens’ Initiative - ECI), pokrenutom u listopadu ove godine, zahtijeva se zabrana oglašavanja fosilne industrije i povezanih sponzorstava, na isti način kao i proizvođačima oružja i duhana.

Naime, u poznatom pariškom muzeju Musée du Quai Branly - Jacques Chirac trenutno se održava izložba o umjetnosti Konga pod nazivom „La part de l'hombre", a financira je zaklada TotalEnergies Foundation. Aktivisti i aktivistkinje Greenpeace ironično navode kako je naziv izložbe posve prikladan („u dijelu sjene“) s obzirom na greenwashing koji prakticira ova multinacionalna kompanija uz istovremeno provođenje „štetnih aktivnosti na afričkom kontinentu", a posebno u Kongu gdje je TotalEnergies prisutan još od 1968. godine.

Pojam artwashing kao ekvivalent greenwashinga u kulturnom sektoru, nastao je 2010. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj s pokretima „Liberate Tate", „BP or not BP" ili „Fossil Free Culture", dok se u Francuskoj proširio 2017. godine zahvaljujući kampanji „Libérons le Louvre“ („Oslobodimo Louvre“). Cilj je izvršiti pritisak na kulturne institucije kako bi zauvijek raskinule svoja partnerstva s naftnim i plinskim tvrtkama, kao što su to već učinili s proizvođačima oružja i duhana.

>>> Pročitajte još >>> Francuska „Afera stoljeća“ postala pobjeda stoljeća!

  • Francuski aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea su 6. listopada 2021. osudili partnerstvo Louvrea i multinacionalne kompanije TotalEnergies. © Joseph Melin / Greenpeace France

„Prljava" fosilna industrija kao gospodarska i kulturna diplomacija

„Za TotalEnergies, podržavanje 'dijaloga kulture i zaštite baštine' znači stvaranje imidža velikodušnog pokrovitelja umjetnosti. No prije svega, time koriste svoju moć i stratešku poziciju u društvu kako bi sudjelovanjem na gala događanjima širili svoj utjecaj u zemljama u kojima žele pokrenuti ili razvijati svoju djelatnost", navode u francuskoj organizaciji Greenpeace koja je u svibnju pripremila četiri dokumentarca u kojima opisuje Totalovo infiltriranje u svijetu kulture.

Primjerice, u Louvreu je 2010. godine postavljena izložba „Les routes d’Arabie“ („Arapski putevi“), odnosno iste godine kada su Total i Aramco u Saudijskoj Arabiji dovršili projekt najveće rafinerije na Bliskom istoku. U Greenpeaceu navode i primjer izložbe „Sepik“ o Papui Novoj Gvineji iz 2016. godine, ponovno u muzeju Musée du Quai Branly, a u toj je zemlji TotalEnergies tri godine kasnije dobio zeleno svjetlo za svoj plinski projekt. Također, 2018. godine postavljena je izložba „Le Louvre à Téhéran“ („Louvre u Teheranu“) kada je kompanija sklopila sporazum o eksploataciji plina s Iranom.

Tada su u Totalovoj zakladi priopćili kako su se za pokroviteljstvo izložbe o iranskoj kulturi odlučili zbog prisutnosti kompanije u toj zemlji jer „kultura povezuje narode“. Istaknuli su i da su te godine revidirali svoju strategiju kako bi se orijentirali na mlade i svoje aktivnosti prilagodili manjim muzejima, a nakon toga Zaklada više nije surađivala s Louvreom.

  • Akcija francuskog Greenpeacea ispred Louvrea © Joseph Melin / Greenpeace France

Institucije u kulturi trebaju biti primjer dobre prakse

„Muzej Louvre ima svoju dužnost prema našem društvu. Ako trenutno ne postoji partnerstvo sa zakladom TotalEnergies Foundation, idealno je vrijeme za reviziju etičkog kodeksa muzeja, a posebno za prestanak suradnje s industrijom fosilnih goriva jer vjerujemo kako je klimatska kriza jednako važna kao i zdravstveno pitanje u vrijeme prestanka suradnje s proizvođačima duhana“, kazala je Edina Ifticène iz francuske organizacije Greenpeace. Inače, ova je organizacija 7. prosinca 2021. podnijela tužbu protiv muzeja kako bi dobila uvid u komunikaciju o partnerstvima s TotalEnergies Foundation.

Pod pritiskom organizacija civilnog društva, brojne su velike kulturne institucije prekinule suradnju sa Shellom ili BP-om. Između ostalog, u Francuskoj su lyonska Opéra National de Lyon i poznati muzej Musée des Beaux-Arts upravo objavili da prekidaju svoje partnerske odnose s kompanijom TotalEnergies.

„Takve odluke mogle bi u godinama koje slijede postati sve brojnije“, upozorava Jean-Michel Tobelem, izvanredni profesor na Sveučilištu Paris 1 Panthéon-Sorbonne. „Industrija fosilnih goriva će neminovno biti prisiljena odustati od financiranja institucija u kulturi, ali će također izgubiti svoj imidž pokrovitelja umjetnosti do čega im je najviše stalo.”

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ne znate kamo sa starim knjigama? Slijedite primjer ovog Napolitanca!

„Poklanjam knjige, ne želim da završe u kontejneru za stari papir“, napisao je jedan stanovnik napuljske četvrti Vomero i sugrađanima ponudio velik broj knjiga na zidu u Ulici Luigia Sanfelicea. Njegov velikodušni čin vjerojatno će potaknuti i druge ljubitelje čitanja na širenje polica za knjige u javnom prostoru, na kojima ih građani mogu poklanjati i slobodno razmjenjivati.

Greenpeace: Fosilna goriva ubijaju ljude i klimu!

Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea u subotu ujutro su na Trgu bana Jelačića u Zagrebu istaknuli transparent „Fosilna goriva ubijaju ljude i klimu”. Time su htjeli ukazati na povezanost fosilnih goriva i financiranja rata u Ukrajini, kao i na štetu koju nafta, ugljen i fosilni plin čine u raspirivanju klimatske krize.

Greenpeace: Stop propagandi fosilne industrije!

Fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke koriste se promidžbom i sponzorstvima kako bi skrenuli pažnju javnosti sa svojih klimatski razornih djelatnosti. Tako nas iz dana u dan sve dublje guraju, ne samo u klimatsku, već i humanitarnu krizu. Zbog naše budućnosti moramo zaustaviti takvu praksu!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER