Greenpeace: Fosilna goriva ubijaju ljude i klimu!

Dugoročno rješenje i za ratnu i za klimatsku krizu je u odlučnom „NE“ svim fosilnim gorivima, bez obzira otkud dolaze, i okretanju obnovljivim izvorima energije!

Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea u subotu ujutro su na Trgu bana Jelačića u Zagrebu istaknuli transparent „Fosilna goriva ubijaju ljude i klimu”. Time su htjeli ukazati na povezanost fosilnih goriva i financiranja rata u Ukrajini, kao i na štetu koju nafta, ugljen i fosilni plin čine u raspirivanju klimatske krize.

Građani i građanke Zagreba su istovremeno potpisivali peticiju europske građanske inicijative (European Citizens' Initiative - ECI) kojom se želi zabraniti oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstva povezana s njima. ECI je poseban oblik peticije koji obvezuje Europsku komisiju da je razmotri ako se prikupi dovoljan broj potpisa.

  • Petra Andrić © Biljana Šimić / Greenpeace

„Blještavim reklamama na kojima vidimo sretnu djecu, zasađene šume i očišćene plaže, kao i sponzorstvima različitih sportskih, ekoloških, kulturnih i umjetničkih događaja i institucija, fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke kupuju društveno odobravanje i politički utjecaj. Oni su im potrebni za blokiranje stvarne klimatske akcije. Takvu propagandu treba zabraniti, kao što je zabranjeno reklamiranje duhanskih proizvoda! Njihove zelene laži moraju biti zaustavljene!” - izjavila je Petra Andrić iz hrvatskog ureda Greenpeacea.

Europskoj građanskoj inicijativi „Zabranimo promidžbu fosilnih goriva i sponzorstva povezana s fosilnim gorivima” građani i građanke mogu se pridružiti potpisom na peticiju na štandu Greenpeacea danas na Trgu bana Jelačića do 16 sati ili potpisom na online verziju peticije.

  • Na Trgu bana Jelačića danas se do 16 sati možete pridružiti Europskoj građanskoj inicijativi „Zabranimo promidžbu fosilnih goriva i sponzorstva povezana s fosilnim gorivima” © Biljana Šimić / Greenpeace

Dugoročno rješenje i za ratnu i za klimatsku krizu je u odlučnom „NE“ svim fosilnim gorivima, bez obzira otkud dolaze, i okretanju obnovljivim izvorima energije. Hrvatska za to ima goleme potencijale, pogotovo kad je riječ o energiji sunca.

„Ako želimo postići stvarnu energetsku neovisnost, Vlada RH mora odustati od fosilnih goriva i konačno otkriti sunce u 21. stoljeću te započeti masovna ulaganja u obnovljive izvore energije”, zaključila je Petra Andrić.

Europske građanske inicijative uvedene su Ugovorom iz Lisabona te su u travnju 2012., nakon stupanja na snagu Uredbe o građanskoj inicijativi kojom se provode odredbe iz Ugovora, pokrenute kao instrument pomoću kojeg građani mogu utjecati na politički program. Ako europsku građansku inicijativu, nakon njezine službene registracije, podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni tada mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlasti. Uredbom o građanskoj inicijativi predviđeni su sljedeći uvjeti prihvatljivosti: da predložene mjere očito ne izlaze iz okvira ovlasti Komisije za podnošenje prijedloga pravnog akta, da nisu očito uvredljive, isprazne i uznemirujuće te da nisu u očitoj suprotnosti s vrijednostima Unije.

 

  • Greenpeace / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Wiener Linien: Liniju 39A održavat će H2.City Gold autobusi na vodik

Wiener Linien konstantno radi na dekarbonizaciji svoje autobusne flote čime bečki javni prijevoz postaje sve zeleniji. Tome će doprinijeti i novih deset autobusa na vodik koji će na liniji 39A između Heiligenstadta i Sieveringa početi prometovati do kraja 2025. godine.

Greenpeace: Stop propagandi fosilne industrije!

Fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke koriste se promidžbom i sponzorstvima kako bi skrenuli pažnju javnosti sa svojih klimatski razornih djelatnosti. Tako nas iz dana u dan sve dublje guraju, ne samo u klimatsku, već i humanitarnu krizu. Zbog naše budućnosti moramo zaustaviti takvu praksu!

Greenpeace: Plinskom biznisu profit, Jadranu otpad!

Gotovo godinu dana nakon što je u Jadranskom moru potonula INA-ina plinska platforma, aktivisti Greenpeacea su na glasovitom brodu Arctic Sunrise u blizini olupine razvili transparent dugačak 23 metra s natpisom „Plinskom biznisu profit, Jadranu otpad“. Od hrvatskih vlasti zatražili su hitno rješavanje pitanja zastarjele plinske infrastrukture i upozorili na opasnost od istjecanja metana tijekom eksploatacije fosilnog plina koji značajno doprinosi klimatskoj krizi.

Aktivisti Greenpeacea natpisom na LNG terminalu prosvjedovali protiv fosilnog plina

Aktivisti Greenpeacea CEE održali su miran prosvjed kod LNG terminala na Krku pozivajući Vladu na hitan otklon od fosilnih goriva i zaustavljanje svih ulaganja u novu plinsku i drugu fosilnu infrastrukturu. Približivši se gumenim čamcima, na bočnoj strani terminala ispisali su slovima „CLIMATE KILLER“, u prijevodu „ubojica klime“, kako bi upozorili da fosilni plin uvelike doprinosi klimatskoj krizi. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER