Zabranimo promidžbu fosilnih goriva i sponzorstva povezana s fosilnim gorivima!

Greenpeace blokirao Shellovu rafineriju u Rotterdamu i pokrenuo europsku građansku inicijativu za zabranu oglašavanja fosilnih goriva u Europi!

Greenpeace je u Nizozemskoj okupio je više od 80 aktivista iz čak 12 država, među njima i Hrvatske, kako bi blokirao ulaz u Shellovu rafineriju i ukazao na prljavu promidžbu kojom fosilna industrija štiti svoju klimatski štetnu praksu.

Ovaj mirni prosvjed dolazi nakon što je više od 20 organizacija danas pokrenulo peticiju europske građanske inicijative (European Citizens’ Initiative - ECI), tražeći novi zakon koji zabranjuje oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji.

„Okupili smo se danas kako bismo razotkrili pripadnike industrije fosilnih goriva i suočili ih s njihovom propagandom. Oni je koriste za pranje imidža, zavaravanje građana i  nerješavanje klimatske krize. Slike u njihovim reklamama ne izgledaju kao stvarnost kojom smo okruženi. Ovom europskom građanskom inicijativom možemo kreirati zakon i oduzeti megafon nekim od svjetskih tvrtki koje najviše zagađuju okolinu", izjavila je Silvia Pastorelli, aktivistica i glavna organizatorica ove inicijative.

Ako ECI dosegne milijun ovjerenih potpisa u jednoj godini, Europska komisija dužna je odgovoriti i razmotriti implementaciju zahtjeva u europski zakon. Više o ECI-ju i kako potpisati peticiju možete pronaći OVDJE.

Kajaktivistima koji su sudjelovali pridružila se i Jennifer Morgan, izvršna direktorica Greenpeacea International.

„Manje je od mjesec do Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, a Europa bruji o tome kako povećati proizvodnju fosilnog plina. To bi uzrokovalo još veće emisije stakleničkih plinova, a mi se moramo riješiti ovisnosti o fosilnom plinu. Energetsku krizu koja je pogodila Europu uzrokovao je plinsko-naftni lobi na račun potrošača i planeta. Taktike ometanja i odgađanja klimatske akcije drže Europu zarobljenom i ovisnom o fosilnim gorivima, sprečavajući prijeko potrebnu zelenu i pravednu tranziciju. Vrijeme je da stanemo na kraj propagandi, zagađenju, stavljanju profita ispred ljudi i planeta.” – poručila je Jeniffer Morgan.

Što se zahtijeva novom europskom građanskom inicijativom?

Europska komisija poziva se na predlaganje zakonodavnog akta:

 • o zabrani promidžbe fosilnih goriva te promidžbe zračnog, cestovnog i prijevoza plovilima uz upotrebu fosilnih goriva (osim usluga prijevoza od općeg gospodarskog interesa);
 • o zabrani reklama poduzeća aktivnih na tržištu fosilnih goriva, konkretno poduzeća koja se bave vađenjem, rafiniranjem, opskrbom, distribucijom ili prodajom fosilnih goriva;
 • o zabrani sponzorstva od strane poduzeća iz prethodne točke ili uz upotrebu žigova ili komercijalnih naziva koji se upotrebljavaju za fosilna goriva.

Taj zakon, tumači se, potpada pod nadležnost EU-a jer bi se sastojao od regulacije unutarnjeg tržišta u cilju jačanja zaštite potrošača i visoke razine zaštite javnog zdravlja i okoliša. Povrh toga, zakonodavni akt bi pridonio povećanju informiranosti javnosti o proizvodima i tehnologijama koji uzrokuju klimatske promjene i imaju druge štetne učinke na okoliš i zdravlje. Njime bi se uskladila pravila o promidžbi fosilnih goriva i o sponzorstvima povezanima s fosilnim gorivima te tako pridonijelo ostvarivanju ciljeva EU-ovih politika zaštite okoliša i zaštite potrošača. To bi potpadalo pod podijeljene nadležnosti, koje uključuju unutarnje tržište, okoliš, zaštitu potrošača.

Zašto je važna zabrana promidžbe fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s fosilnim gorivima?

 1. Promidžba fosilnih goriva može potaknuti povećanje emisija stakleničkih plinova
 2. Proizvođači fosilnih goriva i automobila te zrakoplovne i pomorske kompanije često zavaravaju javnost predstavljajući se klimatski odgovornima
 3. Fosilne kompanije koriste reklame i sponzorstva za promicanje lažnih rješenja
 4. Utjecaj na ključne donosioce odluka
 5. Fosilna goriva pridonose onečišćenju zraka koje ubija ljude
 6. Klimatska kriza ugrožava ljudska prava, a neke su fosilne kompanije optužene za zločine protiv lokalnih zajednica
 7. Iza tvrdnji fosilnih kompanija o prebijanju ugljičnih emisija (carbon offsetting) krije se nedjelovanje po pitanju klime i time nanosi velika šteta

 

Europske građanske inicijative uvedene su Ugovorom iz Lisabona te su u travnju 2012., nakon stupanja na snagu Uredbe o građanskoj inicijativi, kojom se provode odredbe iz Ugovora, pokrenute kao instrument pomoću kojeg građani mogu utjecati na politički program. Ako europsku građansku inicijativu, nakon njezine službene registracije, podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni tada mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlasti. Uredbom o građanskoj inicijativi predviđeni su sljedeći uvjeti prihvatljivosti: da predložene mjere očito ne izlaze iz okvira ovlasti Komisije za podnošenje prijedloga pravnog akta, da nisu očito uvredljive, isprazne i uznemirujuće te da nisu u očitoj suprotnosti s vrijednostima Unije.

 

 • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeace: Stop propagandi fosilne industrije!

Fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke koriste se promidžbom i sponzorstvima kako bi skrenuli pažnju javnosti sa svojih klimatski razornih djelatnosti. Tako nas iz dana u dan sve dublje guraju, ne samo u klimatsku, već i humanitarnu krizu. Zbog naše budućnosti moramo zaustaviti takvu praksu!

Prljavim fosilima nije mjesto na velikim sportskim događanjima

Objavom šokantnog videa u kojem se kultni pariški stadion Stade de France utapa u plimi sirove nafte, međunarodna ekološka organizacija Greenpeace osudila je promidžbu fosilnih goriva i sponzorstva velikih sportskih događanja povezana s fosilnim gorivima.

Smije li „prljava“ industrija fosilnih goriva „prljati“ umjetnost?

Vodeće organizacije za zaštitu okoliša pokrenule su peticiju nove europske građanske inicijative kojom se zahtijeva donošenje zakona za zabranu oglašavanja fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji. Nakon više sveučilišta, banaka pa čak i osiguravajućih društava, sada je na meti i financiranje institucija u kulturi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER