U Grčkoj pronađene tisuće uginulih i ozlijeđenih ptica selica

Desetine tisuća pothlađenih i iscrpljenih ptica našlo je utočište na cestama, balkonima, krovovima i svim dostupnim površinama

Nekoliko tisuća ptica selica, i to ponajviše lastavica, uginulo je ovog proljeća tijekom leta iz Afrike prema Europi, upozorili su prošlog četvrtka grčki ornitolozi i dodali da su ptice stradale zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika i jakog vjetra posljednjih dana u Grčkoj.

„Zbog jakih vjetrova posebno na Egejskom moru, posljednja tri dana uginulo je ili ozlijeđeno nekoliko tisuća ptica“, izjavila je za AFP Maria Ganoti iz udruge za zaštitu divljih životinja Anima, a vijest o ovom pomoru ptica prenio je i britanski The Guardian. Ptice su pronađene na ulicama i balkonima Atene, na sjeveru zemlje, kao i na otocima Egejskog mora i oko jezera na Peloponezu, a Grčko ornitološko društvo (Elliniki Ornithologiki Etaireia) objavilo je velik broj fotografija stradalih ptica na društvenim mrežama.

Kako se navodi u udruzi Anima, „noć između 5. i 6. travnja bila je katastrofalna za ptice već iscrpljene letom iznad Sahare i Sredozemnog mora, i to zbog jakih vjetrova, pada temperature i kiše u nekim područjima Grčke.“ Pretpostavlja se da su južni vjetrovi naveli ptice prema sjevernoj Africi, a potom su se suočile sa sjeverozapadnim vjetrovima na Egejskom moru i odletjele prema istočnoj Grčkoj kako bi se odmorile.

U ponedjeljak 6. travnja stanovnike istočnog dijela Grčke šokirao je prizor desetina tisuća pothlađenih i iscrpljenih ptica na cestama, balkonima, krovovima i svim dostupnim površinama. Čiope – vrlo slične lastavicama i najprilagođenije životu u zraku koje nikada ne slijeću na tlo, našle su privremeno utočište na zidovima kuća ili u olucima i odvodima kišnice. Muholovke su se sklonile u parkovima i vrtovima Atene i drugih gradova. Ovakvi su prizori zabilježeni širom istočne Grčke, od Krete na jugu do Makedonije na sjeveru.

Jugoistočni dio Europe i Grčka nalaze se na ruti nekoliko stotina tisuća ptica selica, izvijestio je AFP, a prema britanskom Kraljevskom društvu za zaštitu ptica olujno vrijeme im predstavlja jednu od glavnih opasnosti. Nažalost, tijekom migracija ptica uvijek se mogu očekivati smrtni slučajevi, no ptice su se do određene mjere prilagodile i nepovoljnim vremenskim prilikama, objasnilo je Grčko ornitološko društvo.

„Međutim, ova specifična vremenska kombinacija bila je bez presedana i cijelu je populaciju ptica dovela do granica izdržljivosti“, tvrde u Animi. „Ako još uzmemo u obzir sve teškoće koje im ljudska aktivnost donosi tijekom njihovog putovanja - gubitak staništa, ilegalni lov i dr., ovi bi gubici mogli biti pogubni.“

Udruga Anima pozvala je zabrinute ljubitelje ptica da ne prilaze i ne hrane ptice koje se odmaraju, ali da ih svakako pokušaju zaštititi od automobila i mačaka, te da nazovu centar za divlje životinje ako pronađu ptice kojima je potrebna pomoć.

Kako navodi portal Greek Reporter, zbog posebno loših vremenskih prilika najviše su stradale lastavice, inače najpopularnije ptice u Grčkoj. Njihov dolazak najavljuje proljeće, a ove male ptice svake godine ponavljaju nevjerojatan podvig prelazeći goleme udaljenosti.

„Ove ptice dnevno prelete i do 350 kilometara, pri čemu im na njihovom putovanju znatno pomaže stabilno vrijeme podižući ih više u nebo“, objasnio je izvanredni profesor na Odjelu za šumarstvo i zaštitu okoliša na Sveučilištu u Solunu Dimitris Bakaloudis. „Zimske mjesece provode u Africi, na području južno od Sahare sve do Južne Afrike te počinju migrirati u valovima od početka ožujka na ruti dužoj od 10.000 kilometara.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Slučaj „tigra na trajektu” znak je potrebe za ozbiljnim promjenama

Primjer „tigra na trajektu”, snimljenog prije dva tjedna u transportu na relaciji Hvar-Split, otvara mnoga pitanja o adekvatnosti našeg zakonodavnog sustava i pokazuje potrebu za boljim provođenjem postojećih zakona. WWF poziva na preispitivanje stavova javnosti i institucija po pitanju etičkog tretmana životinja.

Neboderi u SAD-u godišnje ubijaju milijune ptica

Nije novost da mnoge ptice stradavaju zalijetanjem u stakla visokih zgrada, no nova istraživanja otkrivaju da rasvjeta i reflektirajuće površine staklenih nebodera u gradovima SAD-a, ponajviše u Chicagu, New Yorku i Los Angelesu, godišnje uzrokuju smrt milijuna ptica selica.

U New Yorku usvojen zakon koji bi trebao spasiti velik broj ptica

Prema novijim istraživanjima, umjetna rasvjeta i reflektirajuće površine visokih staklenih tornjeva američkih gradova, ponajviše u Chicagu i New Yorku, godišnje uzrokuju smrt milijuna ptica selica. Njujorško gradsko vijeće odlučilo je tome stati na kraj i zaštititi ptice čiji se broj na sjevernoameričkom kontinentu ubrzano smanjuje.

Kako ekstremno vrijeme utječe na ptice?

Ekstremni vremenski događaji poput toplinskih valova i dugih sušnih razdoblja utječu na prisutnost određenih vrsta ptica što nam potvrđuje nedavno istraživanje američkih znanstvenika o kojem je izvijestila NASA.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER