U New Yorku usvojen zakon koji bi trebao spasiti velik broj ptica

Novi zakon zahtijeva da se na novoizgrađene ili izmijenjene zgrade instaliraju materijali koji će utjecati na smanjenje smrtnosti ptica selica

Prema novijim istraživanjima, umjetna rasvjeta i reflektirajuće površine visokih staklenih tornjeva američkih gradova, ponajviše u Chicagu i New Yorku, godišnje uzrokuju smrt milijuna ptica selica. Njujorško gradsko vijeće odlučilo je tome stati na kraj i zaštititi ptice čiji se broj na sjevernoameričkom kontinentu ubrzano smanjuje.

New York je usvojio prijedlog zakona o izmjeni i dopuni svog građevinskog pravilnika kako bi se gradnjom novih staklenih zgrada osigurala veća sigurnost za ptice selice. Gradsko vijeće New Yorka sada zahtijeva da se staklene površine novih zgrada izmijene korištenjem materijala koja će ih pticama učiniti lakše uočljivima. Zakon „Bird friendly materials” (Proposed Initiative 1482B), koji je velikom većinom glasova usvojen sredinom mjeseca, stupa na snagu u prosincu 2020. te ima za cilj smanjiti smrtnost ptica selica koje stradavaju zbog zalijetanja u staklene građevine.

Novi zakon podržali su Američki institut arhitekata i Američko društvo za zaštitu ptica (American Bird Conservancy), kao i njujorška organizacija Audubon koja već godinama štiti ptice u pet gradskih općina.

Zakon preporučuje upotrebu sinteriranog stakla

Zakon donosi skup smjernica za dizajn i gradnju prilagođenih pticama koje preporučuju upotrebu sinteriranog stakla (sinter), na čijoj se površini nalaze keramičke linije ili isprekidane oznake. Očekuje se kako će upotreba takvog materijala visoke staklene građevine lakše učiniti vidljivim za ptice te smanjiti njihovo zalijetanje u pročelja tornjeva.

Novi će se zakon primjenjivati na sve novogradnje i izmjene postojećih staklenih zgrada, ali i na sve nove konstrukcije izgrađene na zelenim krovovima bez obzira na visinu zgrada.

Zabrinutost za sigurnost ptica selica u SAD-u

Prema procjenama American Bird Conservancy, svake godine na sjevernoameričkom kontinentu zalijetanjem u stakla visokih zgrada strada 600 milijuna ptica, dok je njujorško društvo Audubon ustanovilo da tako samo u New Yorku svake godine strada preko 90.000 ptica.

Ranije ove godine pisali smo o istraživanjima koja su otkrila da stakleni tornjevi u SAD-u godišnje ubiju na milijune ptica, a procjene se kreću od 100 milijuna do čak jedne milijarde ptica. Gusto naseljena i izgrađena urbana područja New Yorka i Chicaga navedena su kao najsmrtonosnija za ptice selice jer se nalaze na njihovoj glavnoj migracijskoj ruti. Visoki stakleni tornjevi predstavljaju poseban problem jer presijecaju smjerove kretanja ptica, a njihova umjetna rasvjeta i reflektirajuće površine često zbunjuju ptice.

Jedno od novijih istraživanja uzroka pada populacije ptica za 29 posto na sjevernoameričkom kontinentu (čak 3 milijarde ptica u odnosu na 1970. godinu), uz klimatske promjene te gubitak prirodnih staništa i izvora hrane, kao glavni uzrok navodi upravo njihovo zalijetanje u stakla. Stoga su brojni sjevernoamerički gradovi donijeli smjernice za građevinski sektor kako bi izgrađeni urbani okoliš učinili sigurnijim za ptice selice.

Podsjetimo, San Francisco je bio prvi veći grad u SAD-u koji je 2011. godine usvojio standarde za zgrade sigurne za ptice. Vodič za dizajn Odjela za planiranje San Francisca savjetuje koje vrste stakla odbijaju ptice, a u njemu se navodi i kako su za ptice opasne sve zgrade u krugu 90 metara od njihovog urbanog utočišta. Američka savezna država Minnesota i neki manji kalifornijski gradovi također su donijeli slične pravilnike.

Kanadski Toronto je također objavio svoj vodič s „najboljim primjerima za izbor stakla prilagođenog pticama“. Vodič je objavljen još 2007. godine, a primijenilo ga je još nekoliko gradova diljem Sjeverne Amerike čime se Toronto potvrdio kao vodeći grad u području zaštite ptica.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Provedite subotnje jutro promatrajući ptice na Savici

Subotnja jutarnja promatranja ptica u organizaciji Udruge BIOM su ponovno aktualna! Pridružite se Vedranu Luciću u otkrivanju što se u ljetnim mjesecima događa u ptičjem svijetu i to u predivnom okruženju zagrebačke Savice.

Neboderi u SAD-u godišnje ubijaju milijune ptica

Nije novost da mnoge ptice stradavaju zalijetanjem u stakla visokih zgrada, no nova istraživanja otkrivaju da rasvjeta i reflektirajuće površine staklenih nebodera u gradovima SAD-a, ponajviše u Chicagu, New Yorku i Los Angelesu, godišnje uzrokuju smrt milijuna ptica selica.

U Grčkoj pronađene tisuće uginulih i ozlijeđenih ptica selica

Nekoliko tisuća ptica selica, i to ponajviše lastavica, uginulo je ovog proljeća tijekom leta iz Afrike prema Europi, upozorili su prošlog četvrtka grčki ornitolozi i dodali da su ptice stradale zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika i jakog vjetra posljednjih dana u Grčkoj.

Ne vraćaju se ljudi, ne vraćaju se ni rode

U Parku prirode Lonjsko polje trenutno je 71 aktivno gnijezdo bijele rode. Uoči Svjetskog dana ptica selica djelatnici Parka upozoravaju da je populacija bijele rode u Lonjskom polju u opadanju te pozivaju na hitnu zaštitu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER