Kako ekstremno vrijeme utječe na ptice?

Ptice kao vjesnici klimatskih promjena

Ekstremni vremenski događaji poput toplinskih valova i dugih sušnih razdoblja utječu na prisutnost određenih vrsta ptica što nam potvrđuje nedavno istraživanje američkih znanstvenika o kojem je izvijestila NASA.

Mnoge vrste ptica osjetljive su na temperaturne promjene pa nam svojim ponašanjem omogućuju praćenje promjena u okolišu i predviđanje klimatskih promjena. Nedavno objavljena studija američkih znanstvenika pokazuje da je nekoliko vrsta ptica već promijenilo svoje ponašanje kao odgovor na sve toplije i sušnije vremenske uvjete, a najviše je uvjetovano trajanjem ekstremnog vremena i karakteristikama ptica.

Ekstremni vremenski događaji poput toplinskih valova i dugih sušnih razdoblja s klimatskim promjenama postaju sve češći i intenzivniji. Istraživački tim koji su činili znanstvenici sa Sveučilišta Wisconsin-Madison i Sveučilišta Cornell proučavao je podatke dviju baza podataka – Daymet koja pruža procjene dnevnih meteoroloških parametara za područje Sjeverne Amerike te eBird koja sadrži podatke o promatranjima ptica, njihovoj rasprostranjenosti i brojnosti u stvarnom vremenu. Analizom podataka otkriveno je kako je čak 109 vrsta ptica reagiralo na ekstremne vremenske događaje u istočnom dijelu Sjeverne Amerike.

Ptice se smatraju dobrom taksonomskom skupinom za proučavanje promjena u okolišu jer ih znanstvenici, ali i brojni građani – ljubitelji ptica, lako i često promatraju. Zahvaljujući tome, mobilna aplikacija eBird obogaćena je s  više od 650 milijuna zapisa o pticama te predstavlja jednu od najvećih baza podataka o viđenju ptica na svijetu kojom upravlja Laboratorij za ornitologiju Sveučilišta Cornell.

„Zahvaljujući doprinosu brojnih ljubitelja ptica po prvi put tako brzo možemo vidjeti kako su pojedine vrste ptica reagirale nakon ekstremnih vremenskih uvjeta i to na području cijelog kontinenta“, rekao je Jeremy Cohen, voditelj istraživanja i postdoktorski istraživač na Sveučilištu Wisconsin-Madison.

Cohen i njegovi kolege su otkrili da su nakon ekstremnih vremenskih prilika određene vrste ptica bile rjeđe viđene u odnosu na razdoblje uobičajenih vremenskih uvjeta. Osim podataka o prisutnosti ili odsutnosti vrsta, istraživački tim je koristio i podatke o karakteristikama ptica koji se odnose na tjelesnu masu, ponašanja u pogledu hranjenja, migratorne udaljenosti, ali i prevalencije. Otkrili su da su upravo migratorna udaljenost i prevalencija najveći prediktori promjene ponašanja kao reakcije na ekstremne vremenske prilike.

Tako su rjeđe primijećene ptice koje se inače opažaju tijekom cijele godine ili koje migriraju samo na kratkim razdaljinama i to samo nakon tjedan dana ekstremnih vrućina. Primjerice, vrsta Carolina Chickadee (Poecile carolinensis), koja je česta u okućnicama širom jugoistočnog dijela SAD-a, ne migrira tijekom svog životnog vijeka te se najčešće kreće u rasponu od svega nekoliko kilometara. No, nakon tjedan dana ekstremnih vrućina, ova je vrsta ptica rjeđe primijećena u odnosu na razdoblje normalnih vremenskih uvjeta. Na priloženoj karti prikazan je smanjen broj viđenja ove vrste nakon toplotnog vala, a vidljivo je kako su na nju najviše utjecale ekstremne temperature u rubnim područjima njihovih uobičajenih staništa, poput Teksasa i Zapadne Virdžinije.

Cohen je napomenuo da se ipak pouzdano ne zna što se događa s pticama kada korisnici eBirda rjeđe prijavljuju njihovo viđenje, ali znanstvenici sa sigurnošću tvrde da ptice ne mogu dugo reducirati svoje aktivnosti jer trebaju ostati aktivne radi pronalaženja hrane. Vrste koje se tijekom ekstremnih vremenskih prilika rjeđe pojavljuju možda premještaju mjesto gniježđenja u hladnija područja, no određen broj ptica može stradati ako ne pronađu novo stanište koje je pogodno za hranjenje i razmnožavanje.

S druge strane, ptice koje migriraju na veće udaljenosti češće su viđene u razdoblju nakon ekstremnih vrućina. Cohen je pretpostavio da je to moguće jer su ptice selice često izložene toplim, tropskim temperaturama i sposobne su ih lakše podnijeti. Također, mnoge vrste ptica selica hrane se insektima koji su češći i brojniji u vrućim danima.

Cohen je s kolegama proučavao i kako ptice reagiraju na izuzetno suhe vremenske uvjete. Čini se da sezonske suše ipak nisu imale utjecaj na uobičajene vrste poput američke vrane (Corvus brachyrhynchos). Međutim, neke manje brojne ptice, poput sjeverne parule (Setophaga americana), rjeđe su viđene nakon dužeg sušnog razdoblja. Neke vrste ptica su posve razumljivo vezane za određeno stanište ili izvor hrane, što bi duža sušna razdoblja svakako mogla poremetiti, zaključili su istraživači.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Promatranje ptica u Maksimiru

Ove subote iskoristite lijepo vrijeme i uhvatite sunčeve zrake u šetnji po Maksimirskoj šumi. Pridružite se novom promatranju ptica u organizaciji Udruge BIOM! NAPOMENA: ZBOG NAJAVLJENE KIŠE U SUBOTU, PROMATRANJE PTICA PREBAČENO JE ZA NEDJELJU.

Neboderi u SAD-u godišnje ubijaju milijune ptica

Nije novost da mnoge ptice stradavaju zalijetanjem u stakla visokih zgrada, no nova istraživanja otkrivaju da rasvjeta i reflektirajuće površine staklenih nebodera u gradovima SAD-a, ponajviše u Chicagu, New Yorku i Los Angelesu, godišnje uzrokuju smrt milijuna ptica selica.

U New Yorku usvojen zakon koji bi trebao spasiti velik broj ptica

Prema novijim istraživanjima, umjetna rasvjeta i reflektirajuće površine visokih staklenih tornjeva američkih gradova, ponajviše u Chicagu i New Yorku, godišnje uzrokuju smrt milijuna ptica selica. Njujorško gradsko vijeće odlučilo je tome stati na kraj i zaštititi ptice čiji se broj na sjevernoameričkom kontinentu ubrzano smanjuje.

U Grčkoj pronađene tisuće uginulih i ozlijeđenih ptica selica

Nekoliko tisuća ptica selica, i to ponajviše lastavica, uginulo je ovog proljeća tijekom leta iz Afrike prema Europi, upozorili su prošlog četvrtka grčki ornitolozi i dodali da su ptice stradale zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika i jakog vjetra posljednjih dana u Grčkoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER