Neboderi u SAD-u godišnje ubijaju milijune ptica

U Sjedinjenim Američkim Državama godišnje strada između 100 milijuna i jedne milijarde ptica

Nije novost da mnoge ptice stradavaju zalijetanjem u stakla visokih zgrada, no nova istraživanja otkrivaju da rasvjeta i reflektirajuće površine staklenih nebodera u gradovima SAD-a, ponajviše u Chicagu, New Yorku i Los Angelesu, godišnje uzrokuju smrt milijuna ptica selica.

Istraživanjem koje je nedavno proveo Ornitološki laboratorij Sveučilišta Cornell rangirano je 125 gradova SAD-a prema opasnosti koju predstavljaju za ptice. Kako je Chicago na jednom od najpopularnijih migracijskih putova ptica selica u Sjedinjenim Državama, jasno je kako zbog toga za njih predstavlja i najveću opasnost. No, gusta šuma visokih staklenih nebodera u središtima New Yorka i Los Angelesa također je smrtonosna za mnoge ptice selice.

Ptice pjevice najveće žrtve sudara sa zgradama

Ovo nedavno istraživanje nastavak je studije iz 2014. godine objavljene u zborniku The Condor: Ornithological Applications kojom je procijenjeno da u Sjedinjenim Državama godišnje strada između 100 milijuna i jedne milijarde ptica.

„Sudari sa zgradama, a posebice sudari s prozorima, velika su antropogena prijetnja pticama, a grubom procjenom smatra se kako ih u Sjedinjenim Državama godišnje strada između 100 milijuna i jedne milijarde.“

U istraživanju se navodi kako najveći rizik za ptice selice predstavlja rasvjeta zgrada tijekom noćnih letova kroz velike gradove.

Drugo novije istraživanje Sveučilišta Michigan prati ovu analizu i otkriva da se pojedini tipovi ptica selica češće sudaraju s osvijetljenim zgradama. Istraživanje se vršilo na području gradova Chicaga i Clevelanda te je ustanovljeno kako su noćnom sudaranju sa zgradama nažalost najsklonije ptice pjevice. Ono što je najtužnije to je što ptice dezorijentirane umjetnim svjetlom osvijetljenih zgrada pjevom šalju pozive te mame i druge ptice u smrt. Podaci također otkrivaju da k tome ptice selice imaju veći rizik stradavanja od sudara sa zgradama nego druge vrste ptica.

„Skoro sve vrste kojima prijeti velika opasnost od niskih i visokih zgrada su ptice selice“, navodi se u istraživanju. „Selice prevaljuju veće udaljenosti, koriste veću raznolikost staništa te se susreću s više tipova zgrada i brojem zgrada tijekom godišnjeg ciklusa.“

Smithsonian centar za ptice selice također navodi da se godišnji broj ovakvih smrtnih slučajeva ptica u Sjedinjenim Državama kreće između 100 milijuna i jedne milijarde.

Dizajnom zgrada protiv stradavanja ptica

Brojne su inicijative pokrenute u američkim gradovima kako bi se spriječila smrtnost ptica selica, a one uključuju izradu vodiča s preporukama za gradnju novih zgrada i prilagodbu postojećih struktura pticama u letu.

Vodič za dizajn Odjela za planiranje San Francisca objavljen još 2011. godine savjetuje koje vrste stakla odbijaju ptice, a u njemu se navodi i kako su za ptice opasne sve zgrade u krugu 90 metara od njihovog urbanog utočišta.

U istraživanju se također navodi da zgrade s velikim staklenim površinama od 2,23 kvadratna metra (24 ft2) ili više predstavljaju ozbiljne prijetnje za živote ptica. Kao najsigurnije se navodi staklo koje reflektira ultraljubičasto svjetlo te staklo koje ima ugrađene fotonaponske ćelije. Druge za ptice povoljne opcije su dvobojno, sinterirano i urezano staklo.

Rezultat ovog istraživanja je izgradnja kuće talijanskog arhitekta Petera Pichlera kraj Bolzana u Italiji, dizajnirane s filmom za smanjenje odsjaja kako bi se spriječilo zalijetanje i sudaranje ptica.

Toronto je također objavio svoj vodič s „najboljim primjerima za izbor stakla prilagođenog pticama“. Vodič je objavljen 2007. godine, a primijenilo ga je još nekoliko gradova diljem Sjeverne Amerike čime se Toronto potvrdio kao vodeći grad u području zaštite ptica.

Program Lights Out organizacije Audubon National Society zalaže se za smanjenje svjetla zgrada tijekom migracijskih valova ptica / Foto: NASA Earth Observatory

Napredak u zaštiti ptica i utočišta za ptice

Mnoge udruge za zaštitu ptica i ekološke grupe konstantno podižu svijest o ovom problemu. Program Lights Out organizacije Audubon National Society zalaže se za smanjenje svjetla zgrada tijekom migracijskih valova ptica budući da svjetlost privlači ptice selice.

U Kini je krajobrazni arhitekt McGregor Coaxall dizajnirao močvarno utočište za ptice selice kao stanicu na kojoj prikupljaju snagu i razmnožavaju se. Ovu rutu kroz kineski Tianjin posjećuje 50 milijuna ptica koje putuju od Arktika prema Australiji i Novom Zelandu.

Dezeen je objavio i popis suvremenih zdanja i objekata za promatranje ptica koji su u potpunosti prilagođeni pticama, a među njih se ubrajaju centar za promatranje ptica u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, set čeličnih paviljona u Torontu ili betonska kuća u Singapuru. Drugi projekti su centar za posjetitelje sa zemljanim zidovima Švicarskog ornitološkog instituta i promatračnica ptica i park u Portugalu.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

Ove subote promatranje ptica na Jarunu

Što znamo o pticama? Često ih vidimo, ponekad samo čujemo, a ponekad neki zvuk čak i ne prepoznajemo kao ptičje glasanje. Koje se ptice kriju iza pjeva koji nas budi zorom? Koje su ptice selice, a koje možemo vidjeti zimi u gradu?

Izmet morskih ptica grije, ali i hladi naš planet

Nova istraživanja o prirodnim procesima bitnima za normalno funkcioniranje i odvijanje života na Zemlji pokazala su da, uz polarne alge i truljenje lišća te ostalog biljnog organskog materijala, izmet morskih ptica u tome igra neočekivanu ulogu. Dokaz o pozitivnom djelovanju nutrijentima bogatog ptičjeg izmeta samo je još jedan dio kompleksne slagalice ekosustava. Učinak guana na okoliš pokriva „nedostatak“ procesa truljenja organskih tvari te djelovanje glacijalnih algi na ledene pokrove.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER