„Učinkovitost javnog gradskog prijevoza u održivoj mobilnosti“

Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu poziva na okrugli stol koji će se održati 31. siječnja 2020. / Prijave do 28. siječnja!

Zavod za gradski promet Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu poziva na okrugli stol o učinkovitosti javnog gradskog prijevoza u održivoj mobilnosti, koji će se održati 31. siječnja 2020. godine s početkom u 10 sati na Sveučilišnom kampusu Borongaj (Borongajska cesta 83, Amfiteatar, objekt 69).

Na okruglom stolu će se predstaviti rezultati projektnih istraživanja, a organizirat će se i panel rasprava o javnom gradskom prijevozu u gradovima Republike Hrvatske, kojoj će prisustvovati predstavnici operatera javnog gradskog prijevoza nekoliko hrvatskih gradova.

Projektno istraživanje je uključivalo prikupljanje podataka u tramvajskom prometu Grada Zagreba od strane studenata gradskog prometa Fakulteta prometnih znanosti. Studenti su ručno brojili putnike te koristili GPS lokatore za prikupljanje podataka o voznim vremenima.

Na temelju prikupljenih podataka i podataka iz voznog reda, dobiveni su indikatori kvalitete usluge u tramvajskom prometu: operativna brzina, vremena vožnje, vremena zadržavanja na stajalištima, kašnjenja polazaka u odnosu na vozni red, udio vremena odmora vozača, odstupanja slijeda vozila, popunjenost vozila, iskorištenje ponuđenog transportnog rada i razdioba vremena putovanja. Na temelju predočenih indikatora, doneseni su zaključci o kvaliteti usluge javnog gradskog prijevoza, te prijedlog mjera za njezino poboljšanje.

Sudjelovanje na okruglom stolu se može potvrditi do utorka 28. siječnja do 16 sati na e-mail adresu: msikiric@fpz.hr. Program je dostupan na sljedećoj poveznici.

Ekovjesnik

  • Naslovna fotografija: Goran Kovačević – Racing electric tram (Foto natječaj „Kretanje mojim gradom“, 2016.)

VEZANE VIJESTI

Planiranje javnih prostora u Zagrebu

Udruge ODRAZ - Održivi razvoj zajednice i Sindikat biciklista te Fakultet prometnih znanosti, uz potporu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, pozivaju urbaniste, prometne stručnjake, prostorne planere, predstavnike gradskih udruga i fakulteta, studente i sve ostale zainteresirane na predstavljanje vizija za razvoj javnih prostora na području Zagreba.

Sigurnost nemotoriziranog prometa i planiranje održive mobilnosti

Kako se promet planira u Švicarskoj? Zaostaje li Hrvatska za zapadnom Europom u planiranju održivog prometa? Znači li više biciklista i pješaka na ulicama i više nesreća? Odgovore na ta i ostala pitanja možete dobiti na stručnom skupu pod nazivom „Sigurnost nemotoriziranog prometa i planiranje održive mobilnosti“.

Sigurnost nemotoriziranog prometa važna je tema u planiranju održive mobilnosti

Udruge ODRAZ - Održivi razvoj zajednice i Sindikat biciklista te Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu organizirali su stručni skup pod nazivom „Sigurnost nemotoriziranog prometa i planiranje održive mobilnosti“ na kojem su govorili planeri i donositelji odluka, kao i sami korisnici prometne infrastrukture.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER