Planiranje javnih prostora u Zagrebu

Studenti zagrebačkih fakulteta predstavljaju vizije javnih prostora na području grada

Udruge ODRAZ - Održivi razvoj zajednice i Sindikat biciklista te Fakultet prometnih znanosti, uz potporu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, pozivaju urbaniste, prometne stručnjake, prostorne planere, predstavnike gradskih udruga i fakulteta, studente i sve ostale zainteresirane na predstavljanje vizija za razvoj javnih prostora na području Zagreba.

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak 9. prosinca 2019. s početkom u 10 sati u prostoru ZgForuma (Gajeva 27).

Kako planirati javni prostor? Koje su ideje i prijedlozi mogućih rješenja mladih stručnjaka za razvoj Zagreba? Kako u proces mijenjanja javnih prostora uključiti stanovnike i povezati sve ideje u jednom smjeru na što veće zadovoljstvo svih strana? Kako bi trebao izgledati promet budućnosti u Zagrebu? Je li rješenje u interdisciplinarnom pristupu?

Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovaraju studenti na primjerima intervencija u javnom prostoru. Kroz pet predloženih rješenja, interdisciplinarni timovi studenata predstavit će ideje razvoja sljedećih javnih prostora:

  1. Pješačka zona grada Zagreba
  2. Stanica Črnomerec kao „vrata“ Zagreba, intermodalno čvorište i središte gradske četvrti
  3. Razvoj poslovne zone - primjer zone Radničke ulice
  4. Preobrazba javnog prostora na primjeru Trešnjevačke tržnice
  5. Magistrala Samoborček – rekreativna zona i novi prometni koridor

Vizije su nastale kroz sudjelovanje studenata u interdisciplinarnim radionicama, pod vodstvom mentora i profesora. Naglasak radionica organiziranih u sklopu projekta „Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama“ bio je na temama planiranja javnih prostora i prometa u Zagrebu. U kreiranju prijedloga rješenja za razvoj javnih prostora grada Zagreba sudjelovalo je 26 studenata s pet zagrebačkih fakulteta: Fakulteta prometnih znanosti, Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta te Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta.

Projekt „Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama“, financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, ODRAZ provodi u suradnji s udrugom Sindikat biciklista, Fakultetom prometnih znanosti i švicarskim partnerom Pro Velo Schweiz.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Na krovu paviljona pariškog sajma otvorena najveća urbana farma u Europi

Jagode, rajčice, krastavci, salate, aromatično bilje… sve se to od ovog proljeća uzgaja u srcu Pariza, na krovu novog paviljona 6 pariškog sajma Parc des Expositions. Udruga „Nature Urbaine“ („Urbana priroda“) odlučila je Parižanke i Parižane poticati na konzumaciju lokalno uzgojenog kvalitetnog voća i povrća, bez korištenja pesticida i štetnog utjecaja na okoliš.

Sigurnost nemotoriziranog prometa i planiranje održive mobilnosti

Kako se promet planira u Švicarskoj? Zaostaje li Hrvatska za zapadnom Europom u planiranju održivog prometa? Znači li više biciklista i pješaka na ulicama i više nesreća? Odgovore na ta i ostala pitanja možete dobiti na stručnom skupu pod nazivom „Sigurnost nemotoriziranog prometa i planiranje održive mobilnosti“.

Sigurnost nemotoriziranog prometa važna je tema u planiranju održive mobilnosti

Udruge ODRAZ - Održivi razvoj zajednice i Sindikat biciklista te Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu organizirali su stručni skup pod nazivom „Sigurnost nemotoriziranog prometa i planiranje održive mobilnosti“ na kojem su govorili planeri i donositelji odluka, kao i sami korisnici prometne infrastrukture.

Zagrebački studenti predložili rješenja kvalitetnih javnih prostora u gradu

U ponedjeljak 9. prosinca, studenti pet zagrebačkih fakulteta javno su predstavili kako bi trebali izgledati i čemu bi trebali koristiti neki javni prostori u Zagrebu. Vizije javnih prostora osmišljene su tijekom proteklih mjesec i pol dana u sklopu dvije dvodnevne interdisciplinarne radionice koje su provedene u sklopu projekta „Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER