Zagrebački studenti predložili rješenja kvalitetnih javnih prostora u gradu

Studenti zagrebačkih fakulteta predstavili svoje vizije javnih prostora na području grada

U ponedjeljak 9. prosinca, studenti pet zagrebačkih fakulteta javno su predstavili kako bi trebali izgledati i čemu bi trebali koristiti neki javni prostori u Zagrebu. Vizije javnih prostora osmišljene su tijekom proteklih mjesec i pol dana u sklopu dvije dvodnevne interdisciplinarne radionice koje su provedene u sklopu projekta „Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama“.

Na spomenutim radionicama studenti su imali prilike raditi u interdisciplinarnim timovima, pod vodstvom mentora. Upravo ta interdisciplinarnost timova, sagledavanja teme iz različitih struka i aspekata, dovela je do fantastičnih zaključaka, ustanovila je jedna od mentorica prof.dr.sc. Jana Vukić, s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta.

„Kao netko tko već godinama radi na interdisciplinarni način sa studentima društveno-humanističkog područja (Filozofski fakultet), ali i studentima tehničkog područja (Arhitektonski fakultet) mogu reći da su ovakve radionice ne samo dobrodošle, nego su doista nužne u obrazovanju mladih stručnjaka. Njihova vrijednost nije samo u produktu kakav smo vidjeli na predstavljanju u ZgForumu (prezentaciji rješenja jednog problema, u ovom slučaju prvenstveno prometnog), nego u dijalogu koji se vodi između mladih stručnjaka dok traže rješenje, njihovoj razmjeni mišljenja, argumentiranju vlastitih stajališta i znanja struke te otvaranju prema novim znanjima iz drugih struka.” – izjavila je prof.dr.sc. Jana Vukić.

  • Predstavljanje je održano 9. prosinca 2019. u prostoru ZgForuma

Teme kojima su se studenti bavili je širenje pješačke zone u Donjem gradu, reorganizacija Trešnjevačkog placa, stanica Črnomerec kao „vrata“ Zagreba, razvoj poslovne zone oko Radničke ulice te magistrala oko stare trase Samoborčeka.

Općeniti zaključak je kako se kvaliteta života neminovno povećava, a uz nju i ekonomska vrijednost prostora, smanjenjem stupnja motorizacije prometa i sve većim uključivanjem održivih oblika prijevoza, poput pješačenja, bicikliranja i javnog prijevoza.

Na predstavljanju u ZgForumu prisustvovali su novinari, profesori različitih fakulteta, predstavnici ministarstava, Hrvatskih cesta, gradskih ureda, ali i gradskih četvrti i mjesnih odbora, građanskih inicijativa, udruga i dr.

„Nadamo se kako će se naše ideje prepoznati i početi usvajati, ne samo na naše zadovoljstvo nego na zadovoljstvo svih građana i građanki te posjetitelja Zagreba”, izjavio je student medicine Janko Večerina.

„Postoji još nešto iznimno važno što smo mogli vidjeti  na ovom predstavljanju, a to je svijest o drugome, o javnom dobru, o zajednici te svijest o važnosti prirode u urbanom kontekstu. Mislim da kao društvo možemo učiti od ovih mladih ljudi“, zaključila je prof.dr.sc. Jana Vukić.

  • Jedna od tema kojom su se studenti bavili bila je magistrala oko stare trase Samoborčeka

Projekt „Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama“ financiran je iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a provodi ga udruga ODRAZ - Održivi razvoj zajednice u suradnji s Udrugom „Sindikat biciklista“, Fakultetom prometnih znanosti i švicarskim partnerom Pro Velo Schweiz.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Grad koji pedalira je zdravi grad!“

Tako tvrdi francuski ekonomist i urbanist Frédéric Héran koji zagovara prijelaz na ekološki prihvatljive vrste prijevoza u gradovima. Unatoč pokušajima osporavanja provedbe planova održive mobilnosti, pa tako i što veće zastupljenosti bicikla, Héran vjeruje kako je u Parizu i drugim europskim gradovima već dovoljno razvijena svijest o nužnosti prelaska na „zelenu“ mobilnost.

Planiranje javnih prostora u Zagrebu

Udruge ODRAZ - Održivi razvoj zajednice i Sindikat biciklista te Fakultet prometnih znanosti, uz potporu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, pozivaju urbaniste, prometne stručnjake, prostorne planere, predstavnike gradskih udruga i fakulteta, studente i sve ostale zainteresirane na predstavljanje vizija za razvoj javnih prostora na području Zagreba.

Sigurnost nemotoriziranog prometa i planiranje održive mobilnosti

Kako se promet planira u Švicarskoj? Zaostaje li Hrvatska za zapadnom Europom u planiranju održivog prometa? Znači li više biciklista i pješaka na ulicama i više nesreća? Odgovore na ta i ostala pitanja možete dobiti na stručnom skupu pod nazivom „Sigurnost nemotoriziranog prometa i planiranje održive mobilnosti“.

Sigurnost nemotoriziranog prometa važna je tema u planiranju održive mobilnosti

Udruge ODRAZ - Održivi razvoj zajednice i Sindikat biciklista te Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu organizirali su stručni skup pod nazivom „Sigurnost nemotoriziranog prometa i planiranje održive mobilnosti“ na kojem su govorili planeri i donositelji odluka, kao i sami korisnici prometne infrastrukture.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER