Prvu dansku drvenu garažu prekrivat će urbana šuma

Danski Aarhus, Europska prijestolnica kulture 2017., za dvije godine dobiva prvu drvenu garažu u zemlji koja planira postati ugljično neutralna do 2050.

Danska će za dvije godine dobiti prvu drvenu garažu koja će s okolnim paviljonima javne i komercijalne namjene činiti jedinstvenu zelenu oazu te postati novo središte aktivnosti i kreativnosti aarhuške Južne luke.

Dva danska arhitektonska studija Open Platform i JAJA Architects pobjednici su natječaja za dizajn prve danske drvene garaže koja će se graditi u gradu Aarhusu. Dizajnirana s ciljem smanjena emisije CO2, nova višekatna garaža bit će izgrađena od greda i stupova od laminiranog furnira (LVL) koje imaju znatno veću čvrstoću od lijepljenog lameliranog drva. Garaža će većim dijelom biti prekrivena zelenilom kako bi pridonijela ostvarenju danskog cilja postizanja ugljične neutralnosti do 2050. godine, a osim toga, s okolnim će paviljonima javne i komercijalne namjene činiti jedinstvenu „zelenu i kreativnu oazu“ najveće luke i drugog po veličini danskog grada.

Open Platform i JAJA Architects su na projektu garaže koja će se graditi u blizini aarhuške Južne luke surađivali s tvrtkama Rama Studio i Søren Jensen Engineers. Garaža će imati šest katova i ukupnu površinu od 19.300 četvornih metara te će zauzimati sjeveroistočnu polovicu parcele kako bi se na njenom preostalom dijelu osigurao prostor za mali park. Arhitekti planiraju garažu u potpunosti stopiti s krajolikom ovog dijela grada i to ugradnjom vertikalnog vrta te sadnjom bujnog zelenila uz bočnu stranu drvenog pročelja.

„Zgradu gotovo u potpunosti stapamo s krajolikom i gradimo drvenu konstrukciju kojom će se utjecati na smanjenje emisija CO2“, rekao je Niels Lund Petersen, arhitekt i partner u Open Platform. „Uz sadnju nove urbane šume, osiguravamo aarhuški doprinos smanjenju emisija CO2.“

Projekt će dodatno smanjiti ugljični otisak poticanjem „zelenog“ prijevoza. U prizemlju garaže nalazit će se punionice za električna vozila, stajališta i parkirališna mjesta za uslugu dijeljenja automobila, a tu će se iznajmljivati i bicikli. Zgrada će biti dobro povezana s postojećom gradskom infrastrukturom i javnim prijevozom, kao i mostom Kulkransporet, jedinstvenom nadzemnom pješačkom stazom koja se proteže kroz Južnu luku i povezuje je s gradom.

Uz ukupno 700 parkirnih mjesta, ova će drvena garaža raspolagati i prostorima javne namjene ukupne površine od 2.000 četvornih metara, uključujući teretanu, galeriju i ugostiteljski objekt. Ti će se prostori nalaziti u prizemlju i na prvom katu nove garaže, kao i u paviljonima parka te uz vanjska stubišta i balkone. Nova zgrada neće služiti samo kao garaža, već će postati novo središte aktivnosti i kreativnosti ovog dijela grada.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

U Utrechtu izgrađeno najveće svjetsko spremište za bicikle

Nizozemska tvrtka Ector Hoogstad Architecten dovršila je podzemno parkiralište za bicikle koje se nalazi ispod glavnog željezničkog kolodvora u Utrechtu. Ovdje se na tri razine može pohraniti čak 12.656 bicikala!

Promatračnica za ptice u potpunom skladu s prirodom

Ljubitelji prirode i ptica u Nizozemskoj odnedavno na raspolaganju imaju novu promatračnicu za ptice izgrađenu u obliku jaja velike čigre, koja je u potpunosti stopljena s prirodom. Modularna konstrukcija promatračnice izrađena je korištenjem prirodnih materijala, čime je njen utjecaj na okoliš minimalan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER