Najviši toranj u EU uzdizat će se iznad ruralnog krajolika poluotoka Jutland

Bestseller Tower će se vidjeti s udaljenosti od 60 km

Danska arhitektonska tvrtka Dorte Mandrup Arkitekter osmislila je najviši toranj u zapadnoj Europi. Visina ipak nije najzanimljivija, ali predloženo mjesto izgradnje svakako jest – riječ je o malom gradiću na poluotoku Jutland.

Novi toranj bi svojom visinom od 320 metara za deset metara trebao nadvisiti londonski Shard izgrađen prema projektu poznatog talijanskog arhitekta Renza Piana te po dovršetku postati sjedište danske modne kuće Bestseller. No, zašto se planira graditi baš u malom gradiću Brande? Tvrtka Bestseller se naime želi odužiti lokalnoj zajednici u kojoj je tvrtku 1975. godine osnovao danski  milijarder Troels Holch Povlsen, a sada je vodi njegov sin Anders Holch Povlsen. Gradnja bi trebala započeti ove godine, a dovršetak se planira do 2023. godine.

Anders Krogh Vogdrups, voditelj projekta Bestseller Tower tvrdi da će ovaj projekt donijeti korist lokalnoj zajednici u regiji Midtjylland u samom središtu poluotoka Jutland jer će u gradić Brande potencijalno privući velik broj turista. Toranj će biti novi arhitektonski simbol brenda Bestseller, ali i cijele regije Midtjylland. Sama zgrada bit će novo poslovno središte tvrtke, ali će njenom izgradnjom Brande sa svega 7.000 stanovnika dobiti nove sadržaje - hotel, prostor za obrazovne ustanove i trgovine. Tako će izgradnja tornja lokalnom stanovništvu pružiti nove mogućnosti zapošljavanja i podići kvalitetu života.

  • Render: bloomimages / Dorte Mandrup A/S

Nekonvencionalna lokacija novog tornja nije mogla proći bez kritika. Trine Kammer, arhitektica iz Aarhusa, izrazila je zabrinutost zbog utjecaja tornja na prirodni ruralni krajolik poluotoka Jutland, budući da će se toranj vidjeti i s udaljenosti od 60 km. Također, kako piše Guardian, lokalni dnevnik je navodno odbio objaviti njeno mišljenje jer se stanovnici Brandea boje kritizirati Bestseller, a zgrada je postala neka vrsta lokalne religije. Međutim, lokalni novinar Morten Dickmann tvrdi da je teško pronaći nekoga tko se protivi izgradnji Bestseller Towera i misli da je projekt izvrsna zamisao.

„Plan je nastao iz strasti i interesa za arhitekturom, a naša je vizija stvaranje jedinstvene zgrade koja odgovara našem promišljanju poslovnog sjedišta tvrtke“, rekao je voditelj projekta Anders Krogh Vogdrups.

U priopćenju tvrtke Bestseller objašnjava se kako je plan realizirati projekt u kojem će kupovina postati sastavni dio većeg iskustva u okruženju u kojem su uredski, javni i obrazovni prostori integrirani u zajednički, pomno promišljen prostor. Osim poslovnog tornja s uredima tvrtke ovdje se planira izgraditi i tridesetak trgovina Bestsellerovih i drugih brendova, kao i hotel te zgrade obrazovne namjene, a najavljuje se i uređenje šetnica, igrališta i javnih površina za rekreaciju.

  • Render: bloomimages / Dorte Mandrup A/S

Toranj će se graditi u skladu s DGNB certifikatom održivosti, a u njegovom podnožju trebao bi nastati mali grad s cijelim nizom zgrada sa zelenim krovovima kojima će arhitekti tvrtke Dorte Mandrup Arkitekter nastojati oponašati krajolik poluotoka Jutland.

Postavlja se pitanje hoće li u tome uspjeti i mora li se najviši poslovni toranj u Europskoj uniji izgraditi baš na predviđenoj lokaciji? Tvrtka Bestseller bi se lokalnom stanovištu sigurno mogla „odužiti“ i na neki drugi način. Projekt trenutno čeka odobrenje gradskog vijeća Brandea.

S.F / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Citu i White Arkitekter grade novo održivo središte Leedsa

Najveća skandinavska tvrtka White Arkitekter sa sjedištem u Göteborgu i tvrtka Citu zajedno su osmislili plan izgradnje održivog naselja naziva Climate Innovation District u Leedsu.Ovom brownfield investicijom nastaje novo održivo središte grada s više od 500 stanova i kuća te se razvija trenutno najveći održivi razvojni projekt u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Staklenik i pčele na krovu Notre-Dame?

Dizajneri pariškog arhitektonsko-dizajnerskog studija NAB svojim prijedlogom obnove katedrale Notre-Dame nude izgradnju edukativnog staklenika na mjestu požarom uništenog drvenog krovišta iznad kojeg bi se uzdizao i novi toranj (flèche), no ovaj put rezerviran za pčele.

Pariz će uskoro dobiti svoj prvi ekološki bazen

Budući prvi ekološki bazen u Parizu gradit će se u istočnoj suvremenoj četvrti Python-Duvernois, u blizini Porte de Bagnolet, u dvadesetom okrugu francuskog glavnog grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER