Arhitekti predlažu izgradnju urbanog utočišta za leptire monarhe

Realizacijom projekta nastoji se podići svijest o važnosti ovih omiljenih leptira te pomoći u povećanju njihove populacije

Tvrtka Terreform ONE iz New Yorka predstavila je zadivljujući koncept dizajna urbanog utočišta leptira vrste monarh (Danaus plexippus). Ovaj nevjerojatan projekt predviđa izgradnju poslovne zgrade s osam katova i fasadom obloženom „vertikalnom livadom“ izrađenom od 3D tiskanih ugljičnih komponenti te dizajniranom za uzgoj i hranjenje leptira.

Poznat po svom inovativnom portfelju koji se fokusira na ekološko urbanističko planiranje, Terreform One je ovaj put nadmašio samog sebe - sve u ime zaštite leptira vrste monarh (Danaus plexippus), čija se populacija smanjuje dramatičnom brzinom.

Nova osmokatna poslovna zgrada s trgovinama i uredskim prostorima ukupne površine od 2.800 četvornih metara, trebala bi se graditi u njujorškoj četvrti NoLIta („North of Little Italy“) na Manhattanu. Međutim, ono po čemu se posebno ističe koncept dizajna ove nove zgrade je njena dvostruka fasada prekrivena bujnom vegetacijom, koja bi trebala postati utočište prelijepih leptira monarha.

© Mitchell Joachim / Terreform ONE / Monarch Sanctuary™ Patent Pending

Glavna značajka ove nesvakidašnje zgrade bila bi upravo njena dvostruka fasada izrađena od 3D tiskanih ugljičnih komponenti na kojoj bi se oblikovala „vertikalna livada“ kao urbano utočište za leptire. U unutarnjem dijelu zgrade također bi se smjestio atrij s leptirima, čime bi se osim dodatne estetske vrijednosti nove zgrade dobio i idiličan primjer koegzistencije ljudi, biljaka i leptira u urbanim sredinama.

Fasada u obliku rešetke planira se obložiti staklom i „jastucima“ EFTE (Etilen-tetrafluoroetilen) folijom - prozirnom polimernom folijom koja se koristi umjesto stakla i tvrde plastike, kako bi se stvorila podloga za uzgoj „vertikalne livade“ na kojoj će se posaditi mliječni korov i posebno odabrane cvjetnice koje svojim nektarom privlače ovu vrstu leptira i kojima se ona hrani u svakoj fazi svog životnog ciklusa.

© Mitchell Joachim / Terreform ONE / Monarch Sanctuary™ Patent Pending

Utočište leptira imalo bi dvostruku namjenu – prvom bi se nastojalo osigurati sigurno stanište za leptire na fasadi i krovu zgrade, a drugom stvoriti poluzatvorena kolonija u atriju i unutar dvostruke fasade zgrade kao svojevrsni inkubator za uzgoj monarha. Osim izgradnje lijepe i zanimljive zgrade u središtu New Yorka, arhitekti realizacijom projekta nastoje podići svijest o važnosti ovih omiljenih leptira te pomoći u povećanju njihove populacije.

Projekt je trenutno u fazi procjene, a rok izgradnje još nije objavljen.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

One River North bi mogao postati nova arhitektonska ikona Denvera

Dizajn tornja One River North u Denveru (Colorado, SAD) određuje „kanjon“ koji ga presijeca simbolizirajući prilično dramatičnu topografiju ove američke savezne države. Riječ je o trećem projektu proslavljenog kineskog arhitektonskog studija MAD Architects.

Vertikalnim vrtovima do kvalitetnijeg života u europskim gradovima

Vertikalni vrtovi postaju sve popularnije sredstvo uvođenja dijela prirode u današnje urbane prostore, čineći tako mnoge europske gradove zelenijima i ugodnijima za život. Gradnja vertikalnih vrtova unutar i izvan objekata postao je rastući trend koji uspješno kombinira održivost, funkcionalnost i estetiku te tako ozelenjuje dominirajuće „betonske džungle“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER