Kolumbija je upravo službeno proglašena svjetskim rajem za leptire

Zemlja s čak 3.642 vrste i 2.085 podvrsta leptira!

Prema upravo objavljenoj studiji Prirodoslovnog muzeja u Londonu (Natural History Museum), u Kolumbiji obitava oko 20 posto svjetskih vrsta leptira, odnosno njihov najveći broj.

Međunarodna skupina znanstvenika identificirala je čak 3.642 vrste i 2.085 podvrsta u Kolumbiji - zemlji s jednom od najbogatijih bioloških raznolikosti na svijetu.

„Više od 200 vrsta leptira na ovom popisu živi samo u Kolumbiji i ni u jednoj drugoj zemlji na svijetu“, kazala je dr. Blanca Huertas, specijalistica za leptire iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu. „Ako ih izgubimo, njihova se populacija nikada više neće moći obnoviti“, dodala je Huertas te pozvala na zaštitu njihovog prirodnog staništa u Kolumbiji.

Znanstvenici koji su sudjelovali u ovom projektu posvetili su mu „veći dio svoje karijere“, kako tijekom studijskih putovanja u Kolumbiju, tako i analizom više od 350.000 fotografija i bibliografskih kompilacija koje postoje od 18. stoljeća, navodi se u priopćenju Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

Njihova studija na čak 300 stranica jasno pokazuje da je „Kolumbija sada uistinu službeno priznata i kao zemlja s najvećim brojem leptira na svijetu, nakon što taj primat već drži po velikom broju ptica i orhideja“, kažu u ovom cijenjenom londonskom muzeju. Inače, u priopćenju se navodi kako je u Europi zabilježeno 496 vrsta leptira, dok ih na cijelom afričkom kontinentu ima oko 4.000.

U studiji se navodi kako se i druge dvije države Južne Amerike, Peru i Ekvador, približavaju sličnoj razini bioraznolikosti leptira (Lepidoptera), no ne postoji nijedna iscrpna znanstvena publikacija koja bi potvrdila takva saznanja. Istraživači također naglašavaju kako je popis leptira u Kolumbiji „još uvijek nepotpun“ te će se morati dopuniti novim istraživanjima i otkrićima.

„Kolumbija je zemlja bogate biološke raznolikosti, raspolaže velikim brojem prirodnih staništa te složenom i heterogenom geografijom. Ovi čimbenici, uz osjetljivu sigurnosnu situaciju u određenim regijama tijekom prošlog stoljeća, ipak su ograničili naš napredak u terenskim istraživanjima“, objašnjavaju u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europljani snažno podupiru znanost i tehnologiju

U četvrtak 23. rujna objavljeni su rezultati istraživanja Eurobarometra o „znanju i stavovima europskih građana o znanosti i tehnologiji” koji pokazuju da čak devet od 10 građana EU-a ili 86 % smatra da je ukupni utjecaj znanosti i tehnologije pozitivan, priopćila je Europska komisija.

U muzejskoj zbirci otkriven par drevnih kornjaša

U komadu drveta koji je 1970-ih godina prošlog stoljeća pronašao farmer iz istočne Engleske i poklonio londonskom Prirodoslovnom muzeju (NHM), pronađene su dva primjerka savršeno sačuvanih hrastovih strizibuba (Cerambyx cerdo)

Arhitekti predlažu izgradnju urbanog utočišta za leptire monarhe

Tvrtka Terreform ONE iz New Yorka predstavila je zadivljujući koncept dizajna urbanog utočišta leptira vrste monarh (Danaus plexippus). Ovaj nevjerojatan projekt predviđa izgradnju poslovne zgrade s osam katova i fasadom obloženom „vertikalnom livadom“ izrađenom od 3D tiskanih ugljičnih komponenti te dizajniranom za uzgoj i hranjenje leptira.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER