Solarna energija će do 2050. pokrivati četvrtinu globalne potražnje za energijom

Budućnost solarne energije

Prema novom istraživanju koje je objavila Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA), globalni kapacitet solarne energije rast će 9 % godišnje do 2050. godine.

U izvještaju „Budućnost fotonaponskih sustava“ (Future of Solar Photovoltaic)  navodi se da će se globalni solarni kapacitet povećati s 480 GW u 2018. na preko 8.000 GW do 2050. godine. Kako se širom svijeta pojavljuju nova tržišta, IRENA predviđa da će solarna energija do 2050. pokriti četvrtinu globalne potražnje za energijom. Također, očekuje se da će do tada tržište Južne Amerike i Kariba porasti više od 40 puta. Naime, godišnja ulaganja veća od sedam milijardi američkih dolara dovest će do toga da će se kapaciteti fotonaponskih sustava povećati s današnjih 7 GW na više od 280 GW do sredine stoljeća.

IRENA također navodi da ubrzani rast solarne energije može smanjiti emisiju ugljikovog dioksida povezane s energijom i to za 20 % u 2050. Azijske zemlje raspolagat će s preko 50 % globalno instaliranog solarnog kapaciteta, zemlje Sjeverne Amerike s 20 %, a europske zemlje s 10 %. Kako bi se postigla navedena očekivanja, godišnja se ulaganja u solarnu energiju trebaju povećati sa 114 milijardi američkih dolara u 2018. godini na 192 milijarde do 2050. godine.

Globalno izjednačeni troškovi električne energije (LCOE) za fotonaponske sustave nastavit će padati s prosječnih 85 centa USD po kWh u 2018. godini na 5-14 centi USD po kWh do 2050. godine. IRENA navodi kako je tržište solarne energije i dalje industrija koja se brzo razvija zahvaljujući inovacijama. Također, ova će industrija do 2050. godine osigurati preko 18 milijuna radnih mjesta, što je četiri puta više od današnjih 4,4 milijuna.

U izvještaju se također navodi kako je tijekom posljednjeg desetljeća instalirani kapacitet off-grid fotonaponskih sustava diljem svijeta porastao više od deset puta, odnosno s oko 0,25 GW u 2008. na gotovo 3 GW u 2018. godini.

„Fotonaponski sustavi i drugi obnovljivi izvori energije predstavljaju najučinkovitije i najspremnije rješenje za rješavanje rastuće potražnje za energijom te istovremeno ograničavanje emisije ugljikovog dioksida“, izjavio je Franceso La Camera, generalni direktor IRENA-e.

„Obnovljivi izvori energije su praktični i pristupačni te štite klimu. Oni su ključni za održivi razvoj, omogućuju pristup energiji, potiču ekonomski rast, stvaranje novih radnih mjesta i utječu na poboljšanje zdravlja. Solarna energija će svakako postati jedan od najvažnijih izvora energije do 2050. godine. Projicirane stope rasta na tržištima poput Latinske Amerike dokazuju kako se energetska tranzicija može proširiti na sve zemlje svijeta. To je moguće“, zaključuje La Camera.

Cijeli izvještaj dostupan je na sljedećoj poveznici.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Na ovim predavanjima možete saznati sve o solarnim elektranama za kućanstva

Gradovi Pazin, Vodnjan – Dignano i Umag - Umago pozivaju na besplatna informativna predavanja pod nazivom „Uključi se u sunce!”. Predavanja će se održati od 28. do 30. ožujka 2023., a građani ova tri grada imaju priliku prikupiti sve ključne informacije o solarnim elektranama za kućanstva koje su im potrebne za donošenje odluke o ulaganju.

IRENA: Potrebno je udvostručiti godišnja ulaganja u obnovljive izvore

Godišnja ulaganja u obnovljive izvore energije trebala bi se udvostručiti do 2030. – s oko 330 milijardi dolara koliko se ulaže danas na gotovo 750 milijardi dolara, navodi se u izvještaju „10 Years: Progress to Action“ (10 godina: Napredak na djelu) Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA), prenosi portal OIE Hrvatska.

Obnovljivi izvori čine gotovo tri četvrtine novih kapaciteta u 2019. godini

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) objavila je najnovije podatke koji ukazuju na nastavak impresivnog rasta energije vjetra i sunca. Ukupni rast obnovljivih izvora energije nadmašio je rast fosilnih goriva i nastavio dominaciju u širenju obnovljive energije po sedmi put u desetljeću.

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER