Sektor energije vjetra do 2040. može postati vrijedan bilijun američkih dolara

Proizvodnja u priobalnim vjetroelektranama mogla bi premašiti potrebe svjetske potražnje za energijom

Iako priobalne vjetroelektrane trenutno osiguravaju svega 0,3 % globalne proizvodnje energije, zbog ogromnog bi potencijala rasta ovog sektora mogle pružiti više električne energije nego što je naš planet koristi.

U najnovijem izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) Offshore Wind Outlook 2019 tvrdi se da bi sektor energije vjetra do 2040. godine mogao postati vrijedan bilijun američkih dolara te da bi proizvodnja energije u priobalnim vjetroelektranama širom svijeta, potpomognuta brzim razvojem zelene tehnologije, uskoro mogla nadmašiti globalne energetske potrebe.

Naime, prema navedenom izvještaju, uz povećanje investicija i sve jeftiniju tehnologiju, ovaj bi sektor mogao doslovno eksplodirati.

U Međunarodnoj agenciji za energiju smatraju da bi se globalni kapacitet priobalnih vjetroelektrana mogao povećati 15 puta te privući investicije u vrijednosti od oko bilijun dolara do 2040. godine. Taj porast pokreću sve niži troškovi tehnologije, državni poticaji i značajan tehnološki napredak, poput sve većih turbina i plutajućih temelja. Također, u izvještaju se navodi kako je to samo početak jer tehnologija priobalnih vjetroelektrana ima snažan potencijal rasta uz pojačanu potporu kreatora politika.

„Priobalne vjetroelektrane trenutno osiguravaju svega 0,3 % globalne proizvodnje energije, ali njihov je potencijal ogroman“, rekao je izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol.

Potrebna su velika infrastrukturna ulaganja u priobalne vjetroelektrane kako bi obnovljivi izvori energije mogli zadovoljiti većinu globalnih energetskih potreba, no to nije nemoguće. Kako je po objavi izvještaja Međunarodne agencije za energiju naveo britanski Guardian, „ako bi se priobalne vjetroelektrane izgradile na svim pogodnim lokacijama koje od obale nisu udaljene više od 60 km i gdje vode nisu dublje od 60 metara, godišnje bi mogle proizvoditi 36.000 teravatnih sati obnovljive energije što bi zadovoljilo trenutnu globalnu potražnju za električnom energijom od 23.000 teravatnih sati.“

Takva promjena svjetske potražnje za energijom zahtijevala bi znatan „pritisak javnosti te potporu svjetskog gospodarstva i političkih vođa kako bismo se oslobodili trenutne ovisnosti o fosilnim gorivima“, objavila je međunarodna mreža organizacija za zaštitu okoliša Friends of the Earth (Prijatelji Zemlje) na Twitteru.

Bill McKibben, osnivač međunarodne organizacije za zaštitu okoliša 350 Action, na Twitteru je također objavio kako bi „priobalne vjetroelektrane u plitkim dijelovima svjetskih oceana mogle pružiti više električne energije nego što je naš planet koristi.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

Ørsted do 2025. ulaže 30 milijardi dolara u zelenu energiju

Svijet treba hitno ukinuti uporabu fosilnih goriva i provesti brzu energetsku tranziciju bez presedana kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na 1,5 stupnjeva i izbjegle katastrofe koje se predviđaju kao posljedica klimatskih promjena

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER