Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Super bonus je dio talijanskog odgovora na krizu COVID-19

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Uredbom Decreto Rilancio od 19. svibnja 2020. talijanska vlada osigurala je 55 milijardi eura za oživljavanje gospodarstva s postepenim ublažavanjem mjera sprječavanja pandemije COVID-19. Paket „Hitne mjere u području zdravstva, zapošljavanja i gospodarstva, kao i socijalne politike vezane uz izvanrednu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom COVID-19“ uključuje povećanje takozvanog super bonusa za projekte energetske obnove zgrada i to sa 65 na 110 posto, kao i povećanje potpore ugradnji fotonaponskih sustava i sustava za pohranu energije, povezanih s projektima energetske obnove, s 50 posto troškova na 110 posto.

Uredba je objavljena u Službenom listu (Gazzetta Ufficiale) talijanske vlade, a parlament će u roku od 60 dana od objave donijeti odgovarajuće zakonodavne promjene. Prema novim propisima, eko-bonus – kao olakšica poreza na dohodak (IRPEF), primjenjivat će se na sve troškove koji nastanu između 1. srpnja 2020. i 31. prosinca 2021. godine.

Tri kategorije

Talijanske vlasti će 110-postotnu poreznu olakšicu primijeniti na tri vrste projekata obnove, uključujući izolaciju zgrada, zamjenu sustava hlađenja i grijanja u stambenim zgradama te zamjenu sustava hlađenja i grijanja u obiteljskim kućama. Svi fotonaponski projekti koji se odnose na obnovu zgrada koji nisu obuhvaćeni ovim kategorijama ne dobivaju navedeni eko-bonus, ali ipak primaju 50 posto umanjenja poreza.

Vlasnici obiteljskih kuća imaju tri mogućnosti za ostvarivanje prava na ekološki bonus i to odbitkom poreza na dohodak za razdoblje od pet godina, prijenosom porezne olakšice na izvođače radova i dobavljače proizvoda te fakturiranjem popusta. Samo prva opcija od vlasnika kuća zahtijeva prihvaćanje početnog troška ulaganja, dok druge dvije mogućnosti to ne zahtijevaju.

Talijanska vlada utvrdila je i maksimalnu cijenu od 2.400 eura po ugrađenom kilovatu za fotonaponske sustave i 1.000 eura za kilovatsat (kWh) za sustave pohrane. To ipak znači da će vlasnici obiteljskih kuća koji planiraju visokokvalitetne projekte možda morati plaćati dodatne troškove - posebno za sustave pohrane energije.

Svi fotonaponski sustavi ili kombinacije sa sustavima za pohranu energije instalirani s potporom od 110 posto mogu dopustiti isporuku viška električne energije u mrežu, ali ne u skladu s talijanskim pravilom poznatim kao „Scambio sul posto“. Usluga „razmjene na licu mjesta“ je poseban oblik samopotrošnje koji omogućuje nadoknadu električne energije proizvedene i dovedene u mrežu u određenom trenutku s onom koja se uzima i troši u vremenu različitom od onoga u kojem se odvija njena proizvodnja.

To znači da će se sada viškovi električne energije besplatno prenositi talijanskoj agenciji za energetiku Gestore dei Servizi Energetici (GSE), ali i to da sustavi s visokom stopom samopotrošnje ili instaliranje sustava za pohranu mogu biti profitabilnije opcije.

Dosadašnji 50-postotni eko-bonus za ugradnju fotonaponskih sustava u sklopu projekata održive gradnje – zajedno s pravilom „Scambio sul posto“, posljednjih je godina u Italiji bio glavni pokretač razvoja fotonaponske tehnologije.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki Smart Campus u pet godina uštedio 10.000 tona CO2

Smart Campus nova je centrala najvećeg austrijskog poduzeća za distribuciju električne energije i prirodnog plina Wiener Netze. Objekt raspolaže pametnom tehnologijom i fotonaponskim modulima i izgrađen je prema standardima pasivne kuće te je u pet godina uštedio 10.000 tona CO2. Centrala osigurava 2.400 radnih mjesta i pridonosi zaštiti okoliša na mnoge načine.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER