Čista energija od sada sa svakog novog bečkog krova!

Beč odlučno prkosi krizi, stvara nova radna mjesta i isporučuje čistu energiju izravno s gradskih krovova

Austrija je postavila cilj ugradnje fotonaponskih sustava na milijun svojih krovova, a njegovom će ostvarenju svakako pomoći najnovije izmjene i dopune građevinskih propisa Grada Beča. Ova reforma između ostalog donosi obvezu ugradnje fotonaponskog sustava na svakom novom gradskom krovu!

Morate priznati da Grad Beč nije mogao na ljepši način obilježiti jučerašnji Svjetski dan obnovljivih izvora energije (26. travnja). Današnja najava izmjena i dopuna bečkih građevinskih propisa glavnom gradu Austrije donosi veću mogućnost zaštite klime i digitalizaciju važnog gospodarskog sektora, a sam grad i život u njemu čini još pogodnijim za budućnost.

Članica bečkog gradskog vijeća zadužena za stanogradnju, Kathrin Gaal, i glasnogovornik Zelenih, Peter Kraus, najavili su u ponedjeljak uvođenje obveze ugradnje fotonaponskih sustava na svim novoizgrađenim krovovima i pokretanje prave digitalne transformacije u građevinskom sektoru.

„Ovom reformom građevinskih propisa Beč dodatno pripremamo za optimalniju prilagodbu klimatskim promjenama i digitalizaciju. Time će naš grad postati suvremeniji i pripremljeniji za zeleniju budućnost.“ – kazala je Kathrin Gaal.

„Beč je napravio veliki korak prema obnovljivoj budućnost. Fotonaponski sustavi na bečkim krovovima postaju standard i ubrzavaju postupno napuštanje proizvodnje energije iz fosilnih goriva. Čista energija i očuvan okoliš posebno su važni u ovom kriznom i neizvjesnom vremenu i zbog toga će od sada svaki novi krov u našem gradu proizvoditi obnovljivu energiju. To je naša formula za uspjeh u budućnosti.“ – izjavio je glasnogovornik Zelenih Peter Kraus.

  • Izvor: Die Grünen Wien / @gruenewien

Promjene koje će dodatno zaštititi klimu

Reformom građevinskih propisa Grada Beča nadopunjeni su ciljevi koje treba uzeti u obzir pri izradi i izmjeni planova prostornog uređenja i razvoja. Tako su, primjerice, ugrađene mjere kojima se ublažavaju učinci klimatskih promjena, omogućuje bolje gospodarenje oborinskim vodama ili povećava primjena načela kružnog gospodarstva.

Također, bečki savjetodavni odbor za urbanizam i prostorno uređenje od sada mora uključivati i najmanje jednog stručnjaka ili jednu stručnjakinju u području zaštite klime i energije, što će ovoj ključnoj temi u budućnosti dati na još većoj važnosti.

Za određene je novogradnje u Beču još prije bilo potrebno osigurati ugradnju fotonaponskih sustava, no reforma građevinskih propisa sada donosi obvezu za sve nove stambene i obrazovne zgrade. Snaga instaliranih fotonaponskih sustava treba omogućiti proizvodnju električne energije za izravno napajanje zgrada, primjerice, u njihovim zajedničkim prostorima. Također, tamo gdje ima smisla instalirati veću snagu FN sustava, ta će se opcija moći koristiti u većoj mjeri zahvaljujući odgovarajućim financijskim poticajima.

  • Nova pravila za novo vrijeme / Izvor: Twitter - Birgit Hebein

Osiguravanje obvezne ugradnje na zamjenskim površinama

Prema ranijim propisima, obvezna ugradnja FN sustava nije se mogla primijeniti tamo gdje to nije bilo moguće iz pravnih, tehničkih ili ekonomskih razloga. U budućnosti će se u takvim slučajevima, s izuzetkom stambenih zgrada, solarna obveza morati ispuniti na zamjenskim površinama, čime se općenito jača upotreba solarne energije i/ili drugih ekološki prihvatljivih izvora energije.

Digitalizacija u građevinarstvu

Reforma stvara i pravnu osnovu za uvođenje digitalizacije u sektoru građevinarstva čime će se osigurati administrativno rasterećenje i učinkovitije upravljanje u budućnosti. Od sada će se svi zahtjevi za izdavanje građevinskih dozvola moći predati elektroničkim putem te će se u svakom trenutku moći pratiti i nadgledati u kojoj je fazi njihovo rješavanje. Nadležnom tijelu će se elektroničkim putem moći predati kopije građevinskih planova, a reforma regulira i uvođenje elektroničkog potpisa, elektroničke dostave i općih uvjeta za elektronički promet.

Punionice električnih vozila

Pri izgradnji novih zgrada, kao i pri većim renoviranjima postojećih, uvodi se i obveza postavljanja punionica za električne automobile, kao i osiguranja dodatnog prostora za njihovu naknadnu instalaciju. Točan broj propisan je zakonom i ovisi o tome radi li se o stambenoj zgradi ili zgradi druge namjene. Ova dopuna pravilnika tako služi i promicanju elektromobilnosti te je u skladu s provedbom prava EU-a.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Zatvorena posljednja austrijska elektrana na ugljen!

Austrijski elektroenergetski gigant Verbund zatvorio je u petak svoju termoelektranu na ugljen u Štajerskoj. Proizvodnja električne energije iz ugljena sada je u Austriji stvar povijesti, što otvara put za prijelaz na 100-postotnu obnovljivu energiju do 2030.

Na krovu bečke dvorane Stadthalle uskoro će se proizvoditi čista energija

Na krovu bečke dvorane Stadthalle instalirat će se fotonaponski sustav nazivne snage 1.123 kWp. S ukupno 2.956 solarnih modula na površini od oko 5.500 m² godišnje će proizvoditi gotovo 1,1 milijun kWh električne energije što odgovara potrošnji čak 580 jednočlanih kućanstava u Beču.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER