Zatvorena posljednja austrijska elektrana na ugljen!

Austrijska vlada želi ostvariti cilj 100-postotnog udjela energije iz obnovljivih izvora do 2030.

Austrijski elektroenergetski gigant Verbund zatvorio je u petak svoju termoelektranu na ugljen u Štajerskoj. Proizvodnja električne energije iz ugljena sada je u Austriji stvar povijesti, što otvara put za prijelaz na 100-postotnu obnovljivu energiju do 2030.

Francuska, Švedska, Slovačka, Portugal, Italija, Velika Britanija, Irska, Grčka, Nizozemska, Finska, Mađarska i Danska obvezale su se na uklanjanje ugljena iz svojih energetskih sustava do 2030. ili ranije. U tijeku je utrka koja će nam pokazati koja od ovih zemalja može najbrže postići ovu veliku prekretnicu, ističe Europe Beyond Coal!

 

Najveći austrijski opskrbljivač električnom energijom, Verbund, u petak je ugasio svoje postrojenje u Mellachu u Štajerskoj (priloženi video objavljen je 27. ožujka 2020.). Zatvaranje posljednje austrijske operativne termoelektrane na ugljen tako je označilo konačni kraj proizvodnje električne energije iz ugljena u toj zemlji. Ovo postrojenje je tijekom 34 godine proizvelo više od 30 milijardi kWh električne energije i 20 milijardi kWh toplinske energije za štajerski glavni grad Graz.

„Zatvaranje posljednje elektrane na ugljen povijesni je korak. Austrija je konačno odbacila proizvodnju električne energije iz ugljena i poduzela još jedan korak prema postupnom ukidanju fosilnih goriva“, kazala je austrijska ministrica za zaštitu klime, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonore Gewessler, napomenuvši da austrijska vlada želi ostvariti cilj 100-postotnog udjela energije iz obnovljivih izvora do 2030. „To će nam omogućiti gospodarsku neovisnost jer trenutno godišnje trošimo 10 milijardi eura na uvoz ugljena, nafte i plina.“

Slična poruka stigla je i iz austrijskog Ministarstva zaštite okoliša: „Austrija je napravila korak naprijed prema klimatskoj neutralnosti“, rekao je državni tajnik Magnus Brunner. „Pretvorba ovog postrojenja u mjesto za inovacije dobar je primjer kako se može prijeći put od energije iz fosilnih goriva do inovativne i održive budućnosti“, dodao je Brunner.

  • Austrijski elektroenergetski gigant Verbund zatvorio je u petak svoju termoelektranu na ugljen u Štajerskoj / Foto: Verbund

„Na prijelazu sa starog na novo gospodarstvo, Mellach za nas ostaje važno mjesto koje nudi idealne uvjete za razvoj tehnologija budućnosti“, rekao je izvršni direktor Verbunda Wolfgang Anzengruber.

Naime, Verbund će zatvorenu elektranu u Mellachu dalje razvijati kao središte inovacija. Ovdje je već postavljeno pokusno postrojenje za visoku temperaturu elektrolize i rad gorivih ćelija za proizvodnju vodika, a ispituje se i mogućnost skladištenja električne energije, primjerice, za ultrabrze punionice električnih vozila.

Međutim, prema austrijskom gospodarsko-interesnom udruženju Photovoltaic Austria,  Austriji je potreban dobro osmišljen plan za čistu energiju jer se četvrtina električne struje u toj zemlji i dalje proizvodi iz fosilnih goriva.

„Za održivo napajanje energijom potrebno je mnogo više koristiti prirodne resurse“, izjavila je za PV magazin Vera Immitzer, generalna direktorica Photovoltaic Austria.

Austrijski kapacitet ukupno instaliranih fotonaponskih sustava mora se desetostruko povećati tijekom sljedećih 10 godina kako bi se postigao 100-postotni zeleni cilj električne energije do 2030.

Prema istraživanjima Europe Beyond Coal, 15 europskih zemalja već je odlučilo obustaviti proizvodnju električne energije iz ugljena, a njih 14 to želi ostvariti do 2030. Njemačka to planira učiniti do 2038. godine, a Hrvatska je s ostatkom regije u „rozoj“ zoni. Samo što mi tu ne vidimo ništa ružičasto.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Portugal bez ugljena do kraja godine

Ovogodišnjim zatvaranjem dviju termoelektrana na ugljen, Sines i Pego, Portugal će se pridružiti Belgiji, Švedskoj i Austriji u potpunom napuštanju ugljena u proizvodnji električne energije.

Rumunjska ubrzava postupno napuštanje ugljena do 2030.

Rumunjska vlada objavila je prijedlog zakona za postupno napuštanje korištenja ugljena do 2030. godine. Očekuje se kako će zakon po hitnom postupku biti usvojen u roku od mjesec dana pa se raniji rok, objavljen u rujnu 2021., skraćuje za dvije godine.

Bugarska napušta ugljen tek 2038. ili 2040. godine

Bugarska vlada najavila je postupno napuštanje ugljena do 2038. ili 2040. godine. Tako se navodi u njihovom nacionalnom planu oporavka i otpornosti, koji je u četvrtak dostavila Europskoj komisiji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER