Obnovljivi izvori čine gotovo tri četvrtine novih kapaciteta u 2019. godini

Sektor obnovljivaca u 2019. godini bogatiji za 176 GW proizvodnog kapaciteta

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) objavila je najnovije podatke koji ukazuju na nastavak impresivnog rasta energije vjetra i sunca. Ukupni rast obnovljivih izvora energije nadmašio je rast fosilnih goriva i nastavio dominaciju u širenju obnovljive energije po sedmi put u desetljeću.

Malo dobrih vijesti za svijet ugrožen pandemijom koronavirusa: obnovljivi izvori energije prošle su godine činili čak 72 % svih novih kapaciteta za proizvodnju električne energije, i to s visokim udjelom solarne energije i energije vjetra od 90 %.

Prema novom godišnjem izvještaju Renewable Capacity Statistics 2020 koji je IRENA, Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije objavila u ponedjeljak 6. travnja, prošle je godine širom svijeta dodano 176 GW proizvodnog kapaciteta obnovljivih izvora energije što predstavlja porast od 7,4 %. No, na navedeni rast najviše su utjecali projekti u Aziji koji čine čak 54 % novih kapaciteta iz 2019. godine.

U izvještaju se navodi kako ukupni globalni kapacitet obnovljivih izvora energije sada iznosi 2.537 GW, iako hidroelektrane čine još uvijek visokih 47 % ukupnog kapaciteta. Energija vjetra porasla je sa 180.850 MW u 2010. na 622.704 MW u 2019., dok je kapacitet solarne energije s 41.542 MW na početku desetljeća porastao na 586.434 MW - što je respektabilno povećanje od 244 %, odnosno 1.311 %.

  • Trendovi obnovljivih izvora energije / Izvor: IRENA

Najnovije brojke pokazuju da svjetske vlade obnovljive izvore energije sada smatraju ne samo najodrživijom opcijom, već i najboljim ekonomskim rješenjem za globalne energetske probleme, posebice u novonastaloj situaciji zbog krize koronavirusa.

U predgovoru izvještaja, direktor IRENA-e Francesco La Camera osvrnuo se i na  pandemiju koronavirusa, za koju je istaknuo kako „uz klimatske promjene predstavlja najveći izazov našeg vremena“ te upozorio na mogućnost da „svjetske vlade mogu doći u iskušenje da se pri oživljavanju gospodarskih aktivnosti usredotoče na kratkoročna rješenja.“

„Obnovljivi izvori energije su isplativ izvor nove energije koja tržišta električne energije i potrošače štiti od nestabilnosti, podržava ekonomsku stabilnost i potiče održivi rast“, rekao je generalni direktor IRENA Francesco La Camera. „S obzirom da projekti obnovljivih izvora energije čine većinu novih proizvodnih kapaciteta u prošloj godini, jasno je da mnoge zemlje i regije prepoznaju važnost energetske tranzicije kojom se mogu ostvariti pozitivni rezultati.“

„Energetska tranzicija nas vodi prema održivom razvoju i ublažavanju klimatskih promjena“, nastavio je La Camera. „U ovo izazovno vrijeme podsjećamo na važnost razvoja otpornosti naših ekonomija. Godine pred nama trebaju biti desetljeće djelovanja, a u tu su nam svrhu potrebne mjere i politike koje omogućuju povećanje investicija i ubrzanje realizacije projekata obnovljivih izvora.“

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Komisija odobrila hrvatski program za potporu energetski intenzivnim poduzećima

Temeljem pravila EU-a o državnim potporama Europska komisija odobrila je hrvatski program u vrijednosti od 104 milijuna eura za smanjenje naknade za potrošnju električne energije energetski intenzivnim poduzećima. Cilj je programa ublažiti rizik da zbog te naknade energetski intenzivna poduzeća svoje djelatnosti presele na lokacije izvan Unije s manje ambicioznim klimatskim politikama.

Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

IRENA: Potrebno je udvostručiti godišnja ulaganja u obnovljive izvore

Godišnja ulaganja u obnovljive izvore energije trebala bi se udvostručiti do 2030. – s oko 330 milijardi dolara koliko se ulaže danas na gotovo 750 milijardi dolara, navodi se u izvještaju „10 Years: Progress to Action“ (10 godina: Napredak na djelu) Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA), prenosi portal OIE Hrvatska.

Obnovljivi izvori energije po prvi put proizveli više energije od fosilnih goriva

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora je u nekim europskim zemljama bila i veća, pa je tako Danska u prvoj polovici ove godine čak 64 posto svoje energije proizvela iz energije sunca i vjetra, a slijedile su je Irska (49 posto) i Njemačka (42 posto), navodi se u izvještaju nezavisnog energetskog think tanka Ember koji je analizirao podatke iz 48 država koje čine 83 posto sveukupne proizvodnje električne energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER