Bacanje bundeva prava je horor priča o Noći vještica

Između korištenja bundeva na „horor“ način i stari dobar domaći način, nama je svakako miliji i draži ovaj drugi

Bez ikakve sumnje, Noć vještica ili Halloween kao „najstrašniji“ dan u godini može biti zabavan za djecu (i odrasle), ali i ova širom svijeta uvezena drevna keltska tradicija postaje sve više dan prekomjernog konzumerističkog rasipanja i bacanja hrane.

Samo u Velikoj Britaniji godišnje se baci oko 18.000 tona savršeno jestivih bundeva. Poznato je kako su bundeve bogate dragocjenim nutrijentima te obiluju vlaknima, kalcijem i magnezijem, a njihove sjemenke kalijem, proteinima i vitaminima.

No, iako su kategorizirane kao superhrana, od 15 milijuna bundeva koliko ih se godišnje uzgoji u Velikoj Britaniji, pojede se manje od jedne trećine. Većina ih se, dakle, koristi za ukrašavanje kućnog praga tijekom Noći vještica nakon čega se jednostavno bacaju. Za jasniju predodžbu, od tih bi se količina bundeva moglo pripremiti čak 360 milijuna porcija pita od bundeve ili jedan tanjur ukusne juhe za svakog stanovnika Velike Britanije! Umjesto toga, zahvaljujući još jednom konzumerističkom „blagdanu“ bundeve neodgovorno završavaju kao otpad uz 15 milijuna tona ostale hrane koliko se svake godine baci u Velikoj Britaniji, od čega većina trune na odlagalištima.

Kako bi se smanjila količina bačenih bundeva sve više organizacija i tvrtki pokreće inicijative za smanjenje ove vrste otpada. Organizacija Hubbub je, primjerice, još 2014. godine pokrenula kampanju „Spašavanje bundeve“ (Pumpkin Rescue) koja je imala za cilj podizanje svijesti o korisnosti bundeva kroz organizaciju stotina raznih manjih i većih događanja na kojima su se pripremala jela od bundeva. Od pokretanja ove kampanje, na 239 lokalnih događanja i radionica sudjelovalo je 18.600 ljudi, što je rezultiralo „spašavanjem“ 17.500 bundeva koje nisu završile na odlagalištima.

Pored toga, portal za dijeljenje recepata Love Food Hate Waste, pripremio je velik popis recepata za jela od bundeva kako bi se što bolje iskoristili ostaci.

Bacanje savršeno jestive hrane je sramotno, kako zbog ozbiljnog problema gladi u svijetu, tako i zbog neodgovornog gospodarenja otpadom. Osim visokih troškova zbrinjavanja otpada, podsjetimo još kako trula hrana stvara i značajne količine štetnih stakleničkih plinova.

Umjesto toga, hranu je potrebno redistribuirati ljudima kojima je potrebna, a ako se određena hrana smatra neprikladnom za prehranu ljudi, treba se iskoristiti kao hrana za životinje. Također, određeni se nejestivi ostaci hrane mogu pretvoriti u obnovljivu energiju i održivo bio gnojivo čime se doprinosi kružnom gospodarstvu i osigurava zadržavanje resursa u lancu vrijednosti što je duže moguće. Ono što je najvažnije to je da se hrana i njeni ostaci ne šalju na spaljivanje ili na odlagališta jer se time gubi vrijednost ove vrste otpada.

Britanska tvrtka ReFood ovih dana također potiče potrošače na razmišljanje o potrebi sprječavanja bacanja hrane i stvaranju nepotrebnog otpada. Zahvaljujući tvrtki ReFood svake se godine više od 400.000 tona prehrambenog otpada pretvori u obnovljivu energiju - dovoljnu za napajanje 35.000 kućanstava u Velikoj Britaniji. Također, dio ostataka hrane pretvara se u gnojivo koji koriste lokalni poljoprivrednici za uzgoj novih usjeva.

Svi moramo težiti sprječavanju nastanka otpada i smanjivanju njihovih količina. To svakako uključuje i bundeve na Noć vještica ili Halloween. Posljednjih godina usvojili smo neke običaje za koje naši roditelji, a još više naše bake i djedovi nisu ni znali da postoje. Bolje nam je da zavirimo u njihove stare kuharice i pronađemo neki dobar recept za ukusno, okrepljujuće jelo od bundeve. Između korištenja bundeva na „horor“ način i stari dobar domaći način, nama je svakako miliji i draži ovaj drugi. Dobar tek!

S.F. | Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Pet ideja za ekološki Halloween

VEZANE VIJESTI

Potrebne su hitne akcije za očuvanje bioraznolikosti svjetskih šuma

Zbog zabrinjavajućih razmjera krčenja šuma i degradacije zemljišta hitno je potrebno provođenje mjera za očuvanje biološke raznolikosti svjetskih šuma, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti.

Pet ideja za ekološki Halloween

Bliži se Noć vještica ili Halloween, „najstrašniji“ dan u godini kada se mnogi od vas trude osmisliti što originalnije kostime i maske kojima će se izdvojiti u gomili. Međutim, u cijeloj toj pripremi nemojte zaboraviti na svoju ekološku osviještenost koja će vam pomoći da ovaj dan provedete sigurnije, kreativnije i zanimljivije!

Ove godine postanite borac protiv bacanja hrane

Mnoge naše novogodišnje odluke tiču se zdravog načina života – prestat ćemo s pušenjem, jest ćemo manje, jest ćemo zdravije, konačno ćemo redovito ići u teretanu, više ćemo se kretati i izgubiti višak kilograma. Uz sve te odluke mogli biste donijeti još jednu koja se tiče smanjenja bacanja hrane!

Četiri savjeta za sprječavanje bacanja hrane

Udruga Centar za edukaciju i informiranje potrošača savjetuje nas kako tijekom aktualne epidemiološke situacije možemo spriječiti prekomjernu nabavu i bacanje hrane te kako je dulje možemo sačuvati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER