Ove godine postanite borac protiv bacanja hrane

Kako smanjiti bacanje hrane i uštedjeti kućni budžet

S početkom svake godine mnogi se od nas odlučuju za manje ili veće životne promjene, nove prilike i početke, no novogodišnje odluke obično vrlo brzo zaboravljamo, čak i prije nego što se stvarno potrudimo raditi na njima. Mnoge naše novogodišnje odluke tiču se zdravog načina života – prestat ćemo s pušenjem, jest ćemo manje i/ili zdravije, konačno ćemo redovito ići u teretanu, više ćemo se kretati i izgubiti višak kilograma.

Uz sve te odluke mogli biste donijeti još jednu koja se tiče hrane: od ove ćete godine pažljivije i odgovornije raspolagati hranom čime ćete aktivno sudjelovati u zaštiti našeg planeta i uštedjeti svoj novac! Zašto ne započnete s „dijetom“ kuhinjskog otpada?

Jeste li znali da čak trećina hrane koja se širom svijeta uzgaja i proizvodi za prehranu stanovništva nikada ne stigne na naše tanjure? Naime, procjenjuje se kako svake godine na otpadu završi 1,3 milijarde tona hrane! Hrana se baca u velikim količinama i velik dio zdravstveno ispravnih i nutritivno vrijednih proizvoda završava u otpadu, dok istodobno pomoć traži 850 milijuna gladnih osoba.

Ovaj globalni problem ozbiljno ugrožava okoliš, posebice vode, utječe na povećane gubitke energije i prijeti divljem životu na našem planetu. Stoga samo na trenutak razmislite kako i vi možete utjecati na smanjenje bacanja hrane, jer uz bolje i racionalnije korištenje hrane i smanjenje njezinog otpada ne bismo trebali toliko proizvoditi, a uspjeli bismo zaštititi okoliš i nahraniti više gladnih osoba.

Ukoliko niste pretjerano ekološki osviješteni, neka vas na ovakvo razmišljanje natjera vaš novčanik. Računica je vrlo jednostavna – što manje hrane bacite, uštedjet ćete više novca! Procjenjuje se da prosječna američka četveročlana obitelj godišnje na bacanju hrane izgubi od 1.365 do 2.275 USD.

Pročitajte naše savjete kako biste uspješno „skinuli“ kilograme kuhinjskog otpada:

Planirajte kupovinu hrane!

Istina, planiranje je ponekad dosadno i naporno, posebno kada se radi o hrani na tanjuru. Potrudite se jer ipak je naš planet u pitanju! Na raspolaganju su vam razne aplikacije koje će vam planiranje učiniti zabavnim i jednostavnijim za uštedu novca. Koristite aplikacije kao što je Guest-Imitator kako biste izračunali koliko vam je hrane potrebno za svakog gosta na blagdanskim, rođendanskim i ostalim zabavama te obiteljskim okupljanjima. Mala napomena - manje nego što mislite!

Kupnja više namirnica nego što ih stvarno možemo iskoristiti je glavni razlog bacanja hrane. Prekomjerno kupovanje nepotrebne količine hrane možete izbjeći uz samo malo planiranja, a vrlo je bitno da imate i rezervni plan za namirnice ili obroke koji se neće odmah pojesti. Dakle, uz malo promišljanja i suzdržavanja u shoppingu u kasci prasici će vam sigurno ostati više novca!

Produžite trajnost vaših namirnica!

Voće i povrće vam je malo uvenulo i više nije tako svježe? Povrće poput zelene salate možete osvježiti kratkim uranjanjem u hladnu vodu. Kore banana su smeđe i želite ih baciti? Ogulite ih, narežite i stavite u zamrzivač, pa napravite kolače ili smoothie. Ne zaboravite da su neki ostaci namirnica, posebice povrća, glavni sastojci zdravih juha i izvor ušteda u kuhinji!

Istina je da je većina svježe pripremljene i konzervirane hrane zdravstveno ispravna i sigurna za jelo te zadržava nutritivnu vrijednost puno dulje nego što mislimo. Većina datuma isteka roka nema nikakve veze sa sigurnošću i zdravstvenom ispravnošću hrane. Ovisno o vrsti proizvoda, mnogi su i dalje dobri i sigurni za jelo danima, tjednima ili mjesecima nakon označenog roka trajanja. U većini slučajeva ćete moći i sami procijeniti je li hrana još upotrebljiva za jelo, no ipak uvijek vodite računa o svježini hrane i načinu čuvanja. Na raspolaganju vam je još jedna korisna aplikacija FoodKeeper App!

Priprema, pozor, zamrzni!

Hladnoća vašeg zamrzivača najbolji vam je prijatelj pri uštedama u kuhinji i smanjenju bacanja hrane. Možete zamrznuti gotovo sve - meso, povrće, voće, umake, bilo da ste upravo donijeli iz trgovine ili ste ih već pripremili za zamrzavanje.

Namirnice zamrzavajte prema količinama potrebnim za pripremu određenih jela, označite ih datumom i po potrebi natpisom tako da ne zaboravite što sve imate u zamrzivaču. Iako zahtijeva malo dodatnog vremena, zamrzavanje namirnica će vam uštedjeti dosta vremena tijekom kuhanja i pripreme jela, pa čak i u budućim kupovinama. Naravno, uštedjet ćete i novac ako iskoristite sve što kupite.

Ako se jedna od vaših novogodišnjih odluka odnosi na zaštitu planeta, očuvanje okoliša i staništa divljih životinja, ovo su najjednostavniji načini na koje se možete uključiti u borbu za spas planeta. Čak ako se već smatrate borcem protiv bacanja hrane, uvijek postoji mogućnost za poboljšanje. Nikada nije kasno da počnete razmišljati o smanjenju kuhinjskog otpada i bacanja hrane, no početak kalendarske godine dobro je vrijeme za novi početak.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

WWF: Recite NE bacanju hrane!

Čak 70 % biološke raznolikosti izgubljeno je krčenjem prirodnih staništa kako bi se prenamijenila u poljoprivredna zemljišta, a jedna trećina proizvedene hrane završi kao otpad.

Francuska prva u Europi i svijetu po održivosti prehrane

Francuska je prva u Europi i svijetu po pitanju održivosti prehrane, rezultat je to detaljnog istraživanja koje je provela tvrtka Economist Intelligence Unit (EIU), javlja Euronews. Francuska baca samo 1,8 posto svoje ukupne proizvodnje hrane, ostvarujući zapanjujuću razinu učinkovitosti, i pritom služi kao primjer ostalim državama svijeta.

Počela provedba Erasmus+ projekta ZeeWaste4EU

Projekt ima za cilj potaknuti i stvoriti svijest među mladima i širom javnosti o važnosti prevencije i smanjenju otpada od hrane. Kao glavni utjecaj projekta ističe se promicanje obrazovanja za održivo upravljanje hranom i podizanje svijesti o potrošnji hrane u kućanstvu među mlađom generacijom i javnosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER