Počela provedba Erasmus+ projekta ZeeWaste4EU

Koordinator projekta je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a zagrebačka Čistoća je stručni partner na projektu

Projekt ima za cilj potaknuti i stvoriti svijest među mladima i širom javnosti o važnosti prevencije i smanjenju otpada od hrane. Kao glavni utjecaj projekta ističe se promicanje obrazovanja za održivo upravljanje hranom i podizanje svijesti o potrošnji hrane u kućanstvu među mlađom generacijom i javnosti.

Dana 14. prosinca održan je prvi sastanak u sklopu projekta ZeeWaste4EU (Zero food waste education of „Z” generation of European citizens). Riječ je o projektu koji kao glavni utjecaj ističe promicanje obrazovanja za održivo upravljanje hranom i podizanje svijesti o potrošnji hrane u kućanstvu među mlađom generacijom i javnosti. Koordinator projekta je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a voditelj projekta je prof. dr. sc. Neven Voća.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je uspostava huba koji će služiti kao platforma na kojoj će biti dostupni obrazovni materijali otvorenog pristupa, podaci istraživačkog dijela projekta kao i sve informacije vezano uz tematiku projekta.

Projekt se sufinancira sredstvima Europske komisije u sklopu programa Erasmus+ (KA220 - Cooperation partnerships in higher education), a ukupan budžet projekta je 360.850,00 eura.

Uz partnere iz Rumunjske, Italije, Estonije i Srbije, u projektu kao stručni partner sudjeluje i Zagrebački holding - podružnica Čistoća koja je uključena u razvoj metodologije procjene nastalih količina otpada od hrane u četiri europske države te alata s ciljem prevencije nastanka otpada.

Projekt je službeno započeo u studenom ove godine i traje do kraja 2024. te je svojevrsni nastavak prijašnjeg Erasmus+ projekta „Waste Education Initiative“ na kojem je od 2017. do 2020. sudjelovala i podružnica Čistoća.

Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> WWF: Recite NE bacanju hrane!

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER