Brazilske plaže pogođene tajanstvenim izlijevanjem nafte

Od početka rujna najmanje 138 plaža u devet brazilskih država pogođeno je izlijevanjem nafte koje je uzrokovalo smrt velikog broja morskih kornjača i drugih morskih životinja

Naftne mrlje su se počele pojavljivati početkom rujna i to duž najmanje dvije tisuće kilometara obale Atlantskog oceana. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro tvrdi da je riječ o kriminalnom djelu te da je nafta najvjerojatnije prolivena u Venezueli.

Brazilska agencija za okoliš IBAMA (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) priopćila je kako je od početka rujna najmanje 138 plaža u devet brazilskih država pogođeno tajanstvenim izlijevanjem nafte što je uzrokovalo smrt velikog broja morskih kornjača i drugih morskih životinja. S plaža su već uklonjene stotine tona nafte, za koju se pretpostavlja da je u ocean najvjerojatnije prolivena u Venezueli.

„Ovdje sigurno nije riječ o potonuću tankera. Po svemu sudeći radi se o kriminalnom djelu i nafta je sigurno prolivena u ocean negdje u inozemstvu“, izjavio je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro.

Wall Street Journal je objavio dio navodnog izvještaja brazilske naftne kompanije Petróleo Brasileiro SA (Petrobras), prema kojem je barem dio prolivene nafte sigurno došao iz Venezuele, iako je tvrtka odbila potvrditi postojanje takvog izvještaja.

  • Brazilski ministar zaštite okoliša Ricardo Salles obišao je nekoliko lokacija onečišćenih naftom na području brazilske države Sergipe / Foto: Twitter / Ricardo Salles

Prema brazilskom ministru zaštite okoliša Ricardu Sallesu, prioritet vlade je „brzo djelovanje na uklanjanju nafte i provođenje istrage o njenom podrijetlu“. Ministar Ricardo Salles je osobno obišao nekoliko lokacija na području brazilske države Sergipe, smještene na sjeveroistoku zemlje uz atlantsku obalu, te potom izvijestio da je „s plaža uklonjeno više od stotinu tona nafte“.

„Nafta je očito, slučajno ili ne, prolivena s broda koji je plovio blizu brazilske obale“, rekao je ministar Salles.

Stručnjaci koji sudjeluju u projektu Tamar, namijenjenom za zaštitu morskih kornjača duž tisuću kilometara brazilske obale, tvrde da je ovo „najveća ekološka tragedija“ s kojom su se suočili od njegovog pokretanja 1980. godine. Nakon što je zahvaljujući provođenju ovog projekta u dosadašnjih četrdesetak godina zaštićeno preko 35 milijuna morskih kornjača, prošlog je tjedna zbog onečišćenja naftom iznenadno obustavljeno puštanje mladih kornjača u prirodu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Totalu odbijena licenca za bušenje nafte na ušću rijeke Amazone

Brazilska agencija za okoliš IBAMA (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) je prošlog petka priopćila kako francuskom naftnom gigantu Total neće odobriti dozvolu za bušenje nafte u blizini koraljnog grebena na ušću rijeke Amazone na obali sjeverne brazilske savezne države Amapá.

Nova antropogena prijetnja šumama Amazone

Plan novoizabranog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonaroa da posiječe bogatstvo amazonske kišne šume, unio je strah i nezadovoljstvo među zaštitnike okoliša i članove autohtone indijanske zajednice. National Geographic se pita je li njihov strah opravdan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER