Ugrožene morske kornjače „zavladale“ praznom brazilskom plažom

Karetna želva je kritično ugrožena vrsta morskih kornjača koja pripada porodici Cheloniidae

Bio je to spektakl bez gledatelja! Mjere opreza radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa ispraznile su brazilsku plažu na kojoj se u ovo doba godine uobičajeno okuplja velik broj znatiželjnika koji prate izlijeganje mladih morskih kornjača. Rođenju 97 mladih karetnih želvi ili „tartarugas-de-pente“ kako iz nazivaju u Brazilu, moglo je prisustvovati svega nekoliko osoba.

Na plaži na sjeveroistoku Brazila, u blizini grada Paulista, u nedjelju 22. ožujka izleglo se gotovo stotinu mladih morskih kornjača, a ovom sretnom događaju moglo je prisustvovati samo nekoliko predstavnika lokalnih vlasti i fotografa. Kao i u ostatku svijeta, okupljanje građana Pauliste nije bilo dopušteno zbog mjera opreza radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa, pa se izlijeganje mladih kornjača koje tradicionalno privlači (pre)velik broj lokalnog stanovništva i turista ipak odigralo bez publike.

„Stvarno je prelijepo jer možete vidjeti taj trenutak kada mlade kornjače počinju izlaziti iz jaja i promatrati njihovo kretanje plažom“, rekao je za Guardian Robertista Couto, tajnik za zaštitu okoliša u gradskoj upravi.

Ovaj događaj je od iznimne važnosti jer 97 mladih kornjača pripada kritično ugroženoj vrsti karetnih želvi (Eretmochelys imbricata), kojima prema WWF-u prijeti izumiranje, a uvrštene su na crveni popis Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (International Union for Conservation of Nature - IUCN).

Iako brazilski predsjednik Jair Bolsonaro i dalje uporno odbija uvesti karantenu na nacionalnoj razini, određene su brazilske savezne države ipak odlučile provoditi restriktivne mjere, a među njima je i Pernambuco, u kojoj je do sada potvrđeno 68 slučajeva zaraze koronavirusom.

„Brazil nije spreman za eksponencijalni rast broja zaraženih, stoga moramo dobiti na vremenu kako bismo osigurali infrastrukturu i liječenje inficiranih osoba“, rekao je Paulo Câmara, guverner brazilske savezne države Pernambuco u kojoj se nalazi i grad Paulista.

Prema stručnjacima koji sudjeluju u projektu Tamar, namijenjenom za zaštitu morskih kornjača duž tisuću kilometara brazilske obale, karetne želve polažu jaja duž sjeveroistočne obale Brazila i strogo su zaštićena vrsta. Ova vrsta morskih kornjača može narasti do dužine od 110 cm i u prosjeku teži 85 kg, a njihovo portugalsko ime „tartarugas-de-pente“ (pente = češalj) dijelom otkriva razlog zbog čega je ova morska kornjača uvrštena na popis kritično ugroženih vrsta. Naime, njihovi su se oklopi nekada široko koristili za izradu češljeva i okvira za naočale.

Kako navodi Roberto Couto, plaže u okolici Pauliste nekada su bile dom za četiri od pet vrsta morskih kornjača koje obitavaju uz brazilske obale: karetne želve (Eretmochelys imbricata), zelene želve (Chelonia mydas), pacifičke maslinaste želve (Lepidochelys olivacea) i glavate želve (Caretta caretta). Ove se godine na plažama u okolici Pauliste izleglo više od 300 kornjača.

Morske kornjače ovdje polažu jaja počevši od siječnja svake godine, a mlade se kornjače obično izliježu u travnju ili svibnju. „Ovaj put, zbog koronavirusa, nismo smjeli otkriti da se to događa krajem ožujka“, rekao je Cuoto.

Možda bi to trebalo postati pravilo i u vremenu nakon epidemije koronavirusa koja bi nas konačno trebala potaknuti na ozbiljno i iskreno provođenje aktivnosti očuvanja prirode i zdravog okoliša. Više nego ikada prije Majka Priroda nam ovih dana upućuje jasnu poruku: ona bez nas može, no mi bez nje ipak ne možemo opstati!

S.F. / Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Brazilske plaže pogođene tajanstvenim izlijevanjem nafte

Naftne mrlje su se počele pojavljivati početkom rujna i to duž najmanje dvije tisuće kilometara obale Atlantskog oceana. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro tvrdi da je riječ o kriminalnom djelu te da je nafta najvjerojatnije prolivena u Venezueli.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER