Uragan Michael ugrozio je budućnost glavatih želvi na Floridi

Hoće li uništene i erodirane plaže biti dovoljne za gniježđenje glavatih želvi sljedeće godine?

Šteta prouzročena uraganom Michael još uvijek nije u potpunosti poznata. Međutim, osim ljudskih žrtava i velikih materijalnih šteta, uragan je ozbiljno ugrozio i gnijezda glavatih želvi.

Floridske pješčane plaže u razdoblju od svibnja do listopada obiluju gnijezdima glavatih želvi (Caretta caretta), no njihov velik broj uništen je nedavnim razornim djelovanjem uragana Michael. To se posebno odnosi na plaže područja Alligator Point u okrugu Franklin, koje je bilo jedno od najplodnijih područja gniježđenja morskih kornjača u ovoj američkoj savezoj državi.

Glavate želve su zaštićena vrsta i najčešći tip morske kornjače na Floridi koje polažu jaja više puta tijekom cijele sezone gniježđenja, što rezultira stotinama gnijezda duž plaža regije Florida Panhandle, od kojih svako sadrži između 50 i 150 jaja. Gnijezda se nadgledaju i štite 24 sata dnevno, a volonteri i djelatnici stručne službe paze da se svaka mlada kornjača sigurno spusti u ocean.

Mlade glavate želve / Fotografija: U.S. Fish and Wildlife Service

Na otoku St. George u okrugu Franklin, nakon uragana je preostalo samo sedam gnijezda, no prema izjavama volontera mlade kornjače najvjerojatnije nisu preživjele.

Kako izvještava Reuters, floridski Institut za istraživanje riba i divljih životinja (Fish and Wildlife Research Institute – FWRI) započeo je s praćenjem gniježđenja morskih kornjača na plažama okruga Franklin 1979. godine. Devedesetih godina prošlog stoljeća došlo je do velikog povećanja broja kornjača koje su se izlegle i sigurno dospjele u ocean, no nakon toga uslijedio je velik pad.

Okrug Franklin, Bald Point State Park - Alligator Point, Florida, 12.10.2018. / Fotografija: REUTERS/Devika Krishna Kumar

„Trend smanjenja uspješno izlegnutih morskih kornjača započeo je kao rezultat uvjeta na plažama i nastavio se zbog sve učestalijih tropskih oluja, plime i erozije“, stoji u priopćenju vladine agencije za zaštitu okoliša (Florida Department of Environmental Protection).

Međutim, tijekom prošle godine u okrugu Franklin zabilježeno je više od 1100 gnijezda glavatih želvi, što je bio njihov najveći broj u posljednje četiri godine. Uragan Michael došao je pred kraj sezone gniježđenja, što bi mogao biti jedini razlog zbog kojeg ove godine populacija kornjača nije bila u potpunosti uništena. Broj gnijezda se do uragana Michael nasreću povećao, no ostaje pitanje hoće li uništene i erodirane plaže biti dovoljne za gniježđenje sljedeće godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Ugrožene vrste sredozemnih kornjača vraćaju se na Cipar

Glavate i goleme želve vrste su sredozemnih kornjača čije su se populacije naglo smanjile zbog izlovljavanja u prvoj polovici prošlog stoljeća. Plaža Lara na Cipru mjesto je gdje ove kornjače polažu svoja jaja već tisućama godina. Kako bi se povratila izgubljena populacija ugroženih kornjača, Cipar je 1978. godine uveo program zaštite ove dvije vrste kornjača, a pozitivni rezultati programa danas su itekako vidljivi.

Povratak ugroženih vrsta morskih sisavaca i kornjača

Rezultati studije koju su proveli američki znanstvenici iz Centra za biološku raznolikost potvrđuju kako se provođenjem strožeg zakona zaštite i pažljivijim upravljanjem oporavilo više od 75 posto ugroženih vrsta morskih sisavaca i kornjača.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER