Na obali Nove Engleske pronađeno više od stotinu smrznutih kornjača

Kempijeve želve su jedna od najugroženijih životinjskih vrsta

Nagli pad temperatura mora uzrokovao je smrzavanje 173 vrlo rijetkih i kronično ugroženih Kempijevih želvi (Lepidochelys kempii). Na obali Nove Engleske pronašli su ih zaposlenici obližnjeg rezervata za divlje životinje.

Morske kornjače su migratorna vrsta gmazova koja nastanjuje morski okoliš i većinu svog vremena provode pod vodom. Iako u svjetskim morima obitavaju već preko 110 milijuna godina, antropogeni utjecaj na morski okoliš svakodnevno prijeti njihovom preživljavanju. Ubrajaju se među najugroženije životinjske vrste te su stoga zaštićene brojnim nacionalnim i međunarodnim propisima, a ujedno su i uvrštene na Crveni popis vrsta određen od strane Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN), koji je osnovna institucija zaslužna za zaštitu većine organizama u svijetu.

Kako su svi gmazovi hladnokrvne životinje, tako su i morske kornjače hladnokrvni organizmi kojima je temperatura okoliša važna za život i preživljavanje, pa je tako uobičajeno da tijekom hladnih zima migriraju u toplije vode.

Međutim, posljednjih je godina pad temperature morske vode uzrokovao izbacivanje stotina kornjača na obalama diljem svijeta. Nesretnim životinjama dijagnosticirano je stanje hipotermije, inače karakterizirano poremećajima srčanog ritma i letargijom, nakon čega slijedi šok, upala pluća, a ponekad i smrt.

Mnoge od izbačenih kornjača su kritično ugrožene vrste, poput Kempijeve želve, inače najrjeđe morske kornjače na svijetu.

Par uginulih Kempijevih želvi (Lepidochelys kempii) čeka obradu u Wellfleet Bay rezervatu kamo su dospijele nakon nekoliko dana nakon smrzavanja / Fotografija: Steve Heaslip / Cape Cod Times / Twitter @cctphoto

Zašto su se u ovim vodama zadržale tako dugo?

Posljednja tragedija ove ugrožene vrste zabilježena je tijekom prošlog tjedna, točnije 22. studenog kada je na obalama zaljeva Cape Cod u američkoj saveznoj državi Massachusetts pronađeno gotovo dvije stotine smrznutih kornjača, od kojih je većina uginula. Toga dana su se temperature u tom području spustile s visokih tridesetak stupnjeva Celzijevih na oko 19 °C, što je i utjecalo na izazivanje hipotermije kod kornjača.

Sljedećih dana zabilježen je porast temperatura od jednog do dva stupnja Celzijeva te je s promjenom vjetra više kornjača, pukom srećom, pronađeno živo. U obližnjem rezervatu za životinje - Wellfleet Bay, sveukupno ih je oporavljeno njih 219.

U vodama sjeveroistočne obale SAD-a kornjače većinom borave tijekom ljeta, prije no što se vrate na jug kada temperature počinju padati. Stručnjaci nisu sigurni što ih je ovaj put zadržalo tako dugo na tom području, ali najočiglednije je da njihovo zadržavanje potiče globalno zatopljenje, što ih čini izuzetno osjetljivima na nagle promjene temperature.

Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Povratak ugroženih vrsta morskih sisavaca i kornjača

Rezultati studije koju su proveli američki znanstvenici iz Centra za biološku raznolikost potvrđuju kako se provođenjem strožeg zakona zaštite i pažljivijim upravljanjem oporavilo više od 75 posto ugroženih vrsta morskih sisavaca i kornjača.

Ugrožene vrste sredozemnih kornjača vraćaju se na Cipar

Glavate i goleme želve vrste su sredozemnih kornjača čije su se populacije naglo smanjile zbog izlovljavanja u prvoj polovici prošlog stoljeća. Plaža Lara na Cipru mjesto je gdje ove kornjače polažu svoja jaja već tisućama godina. Kako bi se povratila izgubljena populacija ugroženih kornjača, Cipar je 1978. godine uveo program zaštite ove dvije vrste kornjača, a pozitivni rezultati programa danas su itekako vidljivi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER