Inovativna arhitektura u „bojama čovječanstva“

U Ženevi se gradi novo sjedište organizacije Liječnici bez granica

Novi Operativni centar Liječnika bez granica u Ženevi gradit će se prema projektu tvrtki Steven Holl Architects i Rüssli Architekten. Ovim projektom naziva „Boje čovječanstva“ želi se postići integracija temeljnih vrijednosti humanitarne organizacije Liječnici bez granica: neovisnost, nepristranost, neutralnost, altruizam i dinamika.

Na međunarodnom natječaju za projekt novog sjedišta humanitarne organizacije Liječnici bez granica (Médecins Sans Frontières/Doctors Without Borders) pobijedila je poznata arhitektonska tvrtka Steven Holl Architects sa sjedištem u New Yorku. Projekt tvrtke SHA, izrađen u suradnji sa švicarskom tvrtkom Rüssli Architekten, osvojio je prvu nagradu na natječaju na kojem su konkurirali arhitektonske tvrtke Pool Architekten & Mak, Sauerbruch Hutton, Emilio Tuñon Arquitectos & Ruckstuhl Architekten, Blue Architects i konzorcij Sou Foujimoto s New Talent Workshopom.

Nova energetski učinkovita staklena zgrada bit će obložena inovativnim obojenim fotonaponskim sustavom i omogućit će ugodan rad u uredima i druženje u zajedničkim prostorima za više od 250 zaposlenika.

Druženje u prostoru koji pruža osjećaj zagrljaja

Projekt nazvan „Boje čovječanstva“ osmišljen je kao funkcionalan prostor, fleksibilan i otvoren za interakcije zaposlenika, koji će u komunikacijskim prostorima na raspolaganju imati brojne niše zakrivljenih oblika. Ove niše namijenjene za druženje, razgovore i suradnju svojim će oblicima zaposlenicima pružati osjećaj zagrljaja.

„Ovi prostori služe kao prijateljski katalizator interakcije, djelujući kao društveni kondenzatori unutar zgrade“, objašnjavaju arhitekti iz tvrtke SHA.

Temeljne vrijednosti unutar živahne fasade

„Projektom novog Operativnog centra u Ženevi željelo se postići da Liječnici bez granica njime integriraju svoje temeljne vrijednosti kao što su neovisnost, nepristranost, neutralnost, altruizam i dinamika uz izazov suvremene arhitekture i samog projekta u budućnosti“, dodaje Mathieu Soupart, direktor logistike za MSF Operativni centar Ženeva.

Glavni pečat zgradi će dati fotonaponsko staklo u različitim stupnjevima propusnosti kako bi se time označilo različite tipove interijera i pružila energija, zasjenjenje i živahnost fasade. 40-postotno prozirni solarni paneli proizvedeni u velikom rasponu boja bit će postavljeni unutar fleksibilnih okvira koji će omogućiti potpuno otvaranje prozora. Sustav je također dizajniran na način da omogućuje eventualno širenje zgrade u budućnosti.

Inovativno korištenje geotermalne energije

Fotonaponskim pločama će se također obložiti i sam vrh zgrade, na kojem će se nalaziti i krovni vrt. Priključivanjem na GeniLac sustav korištenja geotermalne energije Ženevskog jezera, solarni paneli će omogućiti da zgrada sama proizvodi do 72 posto potrebne električne energije.

Ženevski operativni centar bit će smješten pored nekoliko drugih projekata svjetski poznatih arhitekata, uključujući i novi Institut za međunarodne studije i razvoj koji je projektirao Kengo Kuma i Fondaciju Terra & Casa prema projektu Bonnard Woeffray Architectes.

Početak gradnje se očekuje na proljeće 2019. godine

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Upoznajte najodrživiju plutajuću zajednicu u Europi

Schoonschip je nova održiva zajednica koja se razvija na sjeveru Amsterdama, a njen naziv u prijevodu doslovno znači „čist brod“. Novi održivi dio „Venecije sjevera“ će se po svom dovršetku sastojati od 30 plutajućih površina s ukupno 46 kuća i društvenim centrom.

20 milijuna kuna za proizvodnju energije na krovovima kuća

FZOEU je objavio Javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama. Programom su obuhvaćeni sustavi priključeni na mrežu, ali i „off grid“ sustavi, a ovisno o lokaciji se za sustav i stručni nadzor može dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

20 milijuna kuna za proizvodnju energije na krovovima kuća

FZOEU je objavio Javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama. Programom su obuhvaćeni sustavi priključeni na mrežu, ali i „off grid“ sustavi, a ovisno o lokaciji se za sustav i stručni nadzor može dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER