Meduze i bez mozga preuzimaju oceane

Mogu li nas meduze natjerati na ozbiljnije shvaćanje klimatskih promjena?

Meduze se šire oceanima, dok zagrijavanje, zakiseljavanje i deoksigeniranje mora i oceana prijete drugim morskim životima. Nakon dugog ignoriranja ovih lijepih, ali misterioznih stvorenja, znanstvenici pokušavaju shvatiti kako se prilagođavaju životu u toplijim, kiselim i manje oksidiranim morima.

Prošlog su ljeta brojni kajakaši, plivači, surferi, ribari i nautičari svjedočili nesvakidašnjem prizoru milijuna meduza koje su preplavile zaljev Monterey u Kaliforniji. Površina oceana izgledala je kao da se pretvorila u želatinoznu narančasto zeleno žutu juhu, ispunjenu nepreglednom količinom meduza, ponajviše vrsta Chrysaora fuscescens, Aurelia aurita i Phacellophora camtschatica. Najezda meduza čak je uzrokovala začepljenje dovoda morske vode kojom se opskrbljuje Monterey Bay Aquarium, inače poznat po zadivljujućoj izložbi meduza i prvorazrednim istraživačkim laboratorijima.

Ova pojava zaintrigirala je istraživače Monterey Bay Akvarija, ali i njihove kolege iz Berlinskog zoološkog vrta, koji su pri istraživanju tražili odgovore na pitanja kako se meduze reproduciraju i zašto im brojnost tako značajno varira te tako razjasnili njihovu ulogu u oceanima.

Što meduze čini tako otpornima?

Klimatske promjene su s velikom vjerojatnošću utjecale na iznenadan porast broja meduza u zaljevu Monterey, ali znanstvenici još uvijek pokušavaju otkriti što ih čini tako otpornima i kako tako naglo mogu povećati svoju populaciju.

Poznato je da meduze predstavljaju važan izvor hrane za brojne morske životinjske vrste, čak i za one koje ih ne konzumiraju redovito. Istraživači su također otkrili da meduze mogu preživjeti i često se vrlo brzo množiti u toplijim, kiselijim i manje oksidiranim morima, što znači da su kao vrsta prilagodljivije na klimatske promjene koje oceane ipak čine nenastanjivim za druge morske vrste.

„Ima toliko toga što ne znamo o meduzama i čini se kako smo tek na početku saznanja o ovoj vrsti“, kaže istraživačica iz australskog Hobarta Lisa-Ann Gershwin, koja je napisala dvije knjige o meduzama.

Kada se govori o nedovoljnom poznavanju meduza, to se najviše odnosi na pojedinosti o životnim ciklusima meduza i njihovoj rasprostranjenosti u oceanima.

Tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća bilo je više pokušaja uzgoja meduza u akvarijima, no tadašnje tehnike nisu bile dovoljno pouzdane da bi se postigao neprekidan i siguran uzgoj. To se promijenilo tek kasnih šezdesetih godina 20. stoljeća, kada su razvijeni specijalizirani zaobljeni stakleni spremnici s blagim protokom vode. Akvariji i laboratoriji u Njemačkoj, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama razvili su neke od najranijih istraživačkih i uzgojnih programa te su tijekom godina pridonijeli boljem poznavanju meduza.

Meduze i dalje ostaju misterija

Posljednjih godina ostvaren je velik pomak u istraživanjima koji je omogućio nova saznanja o meduzama. Znanstvenici su uspjeli iskoristiti bioluminiscenciju meduza za korištenje u biomedicinskim istraživanjima, proučiti njihove životne cikluse i shvatiti njihovu sposobnost preživljavanja u morima s niskim sadržajem kisika. Promatranjem meduza odredilo se i kako su povezane s drugim morskim oblicima života, no ostalo je još mnogo otvorenih pitanja.

Znanstvenici su već odavno ustanovili kako meduze mogu opstati u oceanskim uvjetima neprihvatljivim za manje prilagodljive morske organizme te da njihov rastući broj može biti znak utjecaja klimatskih promjena na oceane.

Nagli i sve češći porast broja meduza posljednjih je nekoliko desetljeća postala gotovo uobičajena pojava širom svijeta. „Sve veća učestalost ovakvih pojava sigurno je povezana s negativnim ljudskim utjecajem na okoliš i to pretjeranim izlovom ribe i onečišćenjem mora, a uzrokuje ih i zagrijavanje mora i oceana, kao i njihovo zakiseljavanje kao posljedica porasta koncentracije CO2 u atmosferi“, izjavio je istraživač Lucas Brotz sa Sveučilišta British Columbia i član inicijative The Sea Around Us.

Brotz napominje kako znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti uspjeli shvatiti temeljne dijelove životnog ciklusa meduza - konkretno, kako se mlade meduze ili polipi mikroskopskih dimenzija pretvaraju u odrasle. To je uglavnom zbog toga što se polipi teško pronalaze i proučavaju u divljini.

Proučavanje u akvarijima pomaže pri boljem razumijevanju njihove uloge u morskom ekosustavu

„Mislim da nije važno ako se proučavaju u zatočeništvu ili divljini“, kaže Lisa-Ann Gershwin. „Nepoznanice koje se povezuju s divljinom, svakako je najbolje proučavati u divljini, ali u divljini se ne može pratiti njihova reprodukcija, jer ne možete proučavati kako meduze rastu dok slobodno plivaju u prirodnom okruženju.“

„Jedna od glavnih prednosti uzgoja u akvarijima jest to što ljudima omogućuje učenje o meduzama bez opasnosti od ozljeđivanja“, rekao je Wyatt Patry, viši akvarist u Monterey Bay Akvariju u kojem je u velikim staklenim posudama s dramatičnom rasvjetom izloženo gotovo 20 vrsta meduza. Rad ovog akvarija je važan zbog unaprjeđenja našeg znanja o meduzama, a njegovi znanstvenici su svojim istraživanjima uvelike doprinijeli razvoju uzgoja meduza, rekao je Patry, a također pomažu pri boljem razumijevanju uloge meduza u morskom ekosustavu.

„Meduza nema mozak, kao ni centralizirani živčani sustav, tako da je naše razumijevanje onoga što ili kako meduze misle ili osjećaju još uvijek velika nepoznanica u odnosu na druge životinjske vrste“, rekao je Brotz.

„Pretpostavljam kako će čovječanstvo prije popraviti svoj odnos s ostalim sisavcima i drugim srodnim organizmima nego što se će ozbiljnije početi baviti meduzama. No vrlo su važna sva istraživanja koja nam mogu pomoći pri poboljšanju znanja, podizanju svijesti i aktivnijem uključivanju ljudi u rješavanje problema s kojima se suočavaju oceani, pogotovo s obzirom na sadašnju razinu prijetnji kojima nažalost sve češće svjedočimo“, kaže Brotz.

VEZANE VIJESTI

Svjetski je dan voda

Dana 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda. Taj dan ukazuje na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Oceanima ponestaje kisika zbog sve većeg broja „mrtvih zona“

Nema sumnje da mora i oceani pate zbog onečišćenja velikim količinama plastičnog otpada te da njihova razina raste uslijed globalnog povišenja temperature. Manje poznat problem, ali nikako manje razornog učinka, su područja s vrlo malom koncentracijom kisika u oceanima, nedovoljnom za opstanak morskih bića. Smatra se da je ova pojava, skrivena ispod površine mora i oceana, posljedica klimatskih promjena, a bolje ćemo je razumjeti ako samo malo zaronimo...

Meduze su napast, ali rješenje je na vidiku!

Klimatske promjene i ljudski utjecaj na morske ekosustave uz prekomjerni izlov ribe rezultiraju smanjenjem ribljeg fonda, a s velikom su vjerojatnošću utjecali i na izniman porast broja meduza u sve toplijim svjetskim morima i oceanima. Europskim projektom GOJELLY, kojim koordinira njemački GEOMAR Helmholtz centar za oceanografiju, njihov sve veći broj i svojstva namjeravaju se koristiti kao izvor za proizvodnju biofiltara za čestice mikroplastike, gnojiva ili hrane za ribe.

Svjetski dan voda 2018. - Priroda za vodu

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Pod ovogodišnjim sloganom „Priroda za vodu“ istražuju se rješenja koja su već dostupna u samoj prirodi i koja nam mogu pomoći u suočavanjima s izazovima suvremenog svijeta 21. stoljeća.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER