Oceani nam čine „veliku uslugu“ upijanjem skoro trećine svjetskih emisija CO2, ali pod koju cijenu?

Oceani znatno snižavaju globalnu temperaturu, no njihova apsorpcija ugljika će se početi smanjivati

Od požara do ekstremnijih oluja, utjecaj klimatskih promjena već razara zajednice diljem svijeta. Novo istraživanje potvrdilo je da bi utjecaj bio još gori da nema oceana.

Istraživanje objavljeno u časopisu Science donosi zaključke da je to zato što svjetski oceani upijaju ugljikov dioksid koji bi inače ostao u atmosferi. Između 1994. i 2007. godine, oceani su apsorbirali 34 gigatone ugljikovog dioksida ili 31 % onoga što su ljudi ispustili u atmosferu tijekom tog razdoblja. Richard Feely, autor istraživanja i viši znanstvenik u Pacifičkom morskom laboratoriju za okoliš Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA)  u Seattleu rekao je za The Seattle Times da to znači da su oceani u prosjeku apsorbirali masu ugljika ekvivalentnu 2,6 milijardi Volkswagen Beetle vozila svake godine tijekom razdoblja istraživanja.

„To je velika usluga koju nam pružaju oceani i time znatno snižavaju svjetsku temperaturu“, rekao je Feely.

ETH Zurich, jedna od institucija uključenih u istraživanje, objašnjava da ocean može apsorbirati ugljikov dioksid u dva koraka:

  • ugljikov dioksid otapa se u površinskoj vodi oceana
  • cirkulacijom oceana raspodjeli se ugljikov dioksid i tone u dublje vode gdje se nakuplja.

Znanstvenici su dugo promišljali o ovome slučaju, ali istraživanje, koje je proučavalo više od 100.000 uzoraka morske vode iz svih dijelova i dubina oceana, potvrdilo je njihove modele.

„Oceani preuzimaju ugljikov dioksid točno na onaj način na koji smo mislili da to rade“, rekao je za The Seattle Times Curtis Deutsch, izvanredni profesor oceanografije na Sveučilištu u Washingtonu, koji nije bio izravno uključen u istraživanje. „Zapravo nema ništa iznenađujuće u rezultatima ovog istraživanja, ali su jako važni za potvrdu našeg razumijevanja sustava i načina na koji djeluje.“

Istraživači su otkrili da su do sada oceani povećali količinu ugljikovog dioksida koji apsorbiraju zbog povećanja razine ugljikovog dioksida u atmosferi. Međutim, doći će trenutak kada ovo više neće biti slučaj.

„U nekom će se trenutku mogućnost oceana da apsorbiraju ugljik početi smanjivati“, rekao je za Mashable autor istraživanja i klimatski znanstvenik u NOAA-i, Jeremy Mathis. „To znači da bi se razina CO2 u atmosferi mogla brže povećavati nego što je to trenutno slučaj.“

Međutim, Mashable navodi da bi upijanje oceana sljedećih 50 godina trebalo nastaviti djelovati kao i do sada.

No, sve to ima svoju cijenu. Povećanje ugljikovog dioksida u oceanu rezultira zakiseljavanjem oceana, što može dovesti do otapanja kalcijevog karbonata od kojeg su sačinjene školjke i kosturi koralja te može doći do ometanja procesa poput disanja riba.

„Dokumentiranje kemijskih promjena koje utječu na ocean kao rezultat ljudske aktivnosti je od ključne važnosti, barem da se razumije utjecaj tih promjena na morski život“, rekao je Nicolas Gruber, vođa tima istraživača i profesor okolišne fizike na ETH Zurichu.

Ova pojava već nanosi štetu ekosustavima sjeverozapadnog Pacifika. „Sve veća količina ugljikovog dioksida unutar oceana već ima utjecaja na industriju školjki, posebice diljem zapadne obale Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Feely za USA Today.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Svjetski riblji fond smanjuje se uslijed zagrijavanja oceana

Revolucionarno istraživanje provedeno na Sveučilištu Rutgers navodi da u svjetskoj ribarskoj industriji radi ili o ribi kao glavnom izvoru hrane ovisi više od 56 milijuna ljudi, no riblji fond sve više ugrožavaju klimatske promjene.

Bio je to dosad neviđeni pomor morskih ptica

Zašto se 2015. i 2016. godine brojka od približno jedan milijun mrtvih tankokljunih njorki nasukala na obale od Kalifornije do Aljaske? Istraživači navode da je uzrok pomora ove morske ptice pojava dugotrajnog morskog toplinskog vala poznata kao „mrlja“ („the blob“).

Život ispod vode: za ljude i planet

Svjetski dan divljih vrsta obilježava se svake godine 3. ožujka s ciljem edukacije javnosti o sveukupnoj raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji te podizanja svijesti o potrebi i važnosti njihova očuvanja, kao i sve raširenijem problemu ilegalne trgovine divljim vrstama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER