Javier Bardem na njujorškim ulicama zatražio veću zaštitu oceana

Učinkovito je zaštićen svega jedan posto međunarodnih voda, a one pokrivaju gotovo pola našeg planeta

Slavni španjolski glumac i dobitnik Oscara Javier Bardem se na njujorškom Times Squareu založio za veću zaštitu svjetskih oceana uoči obraćanja delegatima na Konvenciji UN-a o pomorskom pravu. Globalnim sporazumom o oceanima mogao bi se otvoriti put stvaranju mreže utočišta za morske životinje kojom bi se izvan dosega ljudskih aktivnosti mogla staviti najmanje trećina svjetskih oceana.

Slavni dobitnik Oscara Javier Bardem održao je 19. kolovoza na njujorškom Times Squareu nadahnuti govor te pozvao delegate na Konvenciji UN-a o pomorskom pravu da dogovore ciljeve i daju zeleno svjetlo Globalnom sporazumu o oceanima kojim bi se površina zaštićenih međunarodnih voda trebala povećati s jedan na 30 % do 2030. godine. Bardem je inače postao aktivist Greenpeacea početkom prošle godine te se fokusirao na zaštitu Antarktike.

„Ocean i njegovi stanovnici ne poznaju granice. Ono što se događa u otvorenom moru ne ostaje samo ondje. Kitovi, kornjače i ribe ne poznaju naše granice“, rekao je Bardem okupljenim predstavnicima medijima na Times Squareu. „Svi su oni povezani, kao i mi s njima. Naši se oceani nalaze na rubu uništenja i svi smo u tome odigrali ogromnu ulogu. Sada se svi moramo potruditi da to zaustavimo osiguravanjem snažnog Globalnog sporazuma o oceanima.“

  • Javier Bardem na njujorškom Times Squareu / Foto © Jason Miczek / Greenpeace

Bardem je također pozirao fotografima pored šestmetarske skulpture kitova i morskih kornjača koju je Greenpeace postavio ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku. Ovim umjetničkim djelom se na vrlo slikovit način prikazuje štetan utjecaj plastičnog otpada i korištenja fosilnih goriva na morski svijet, a ovog smo ljeta izvještavali o izlaganju slične Greenpeaceove skulpture u tri istarska grada te ispred mađarskog parlamenta u Budimpešti.

  • Aktivisti Greenpeacea ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku tijekom početka pregovora o sporazumu koji pokriva međunarodne oceanske vode u rujnu 2018. godine / Foto © Stephanie Keith / Greenpeace

Morske vrste dovedene do ruba izumiranja

Novi poticaj za potpisivanje Globalnog sporazuma o oceanima došao je nakon objave ovogodišnjeg  izvještaja Međuvladine znanstveno-političke platforme o bioraznolikosti i uslugama ekosustava (IPBES) kojim je između ostalog utvrđeno da više od trećine vrsta morskih sisavaca i morskih pasa prijeti izumiranje. Greenpeace se za ovaj sporazum bori duže od deset godina, a pritom mu osim Bardema pomažu i druge slavne osobe poput zvijezde TV serije Male laži (Big Little Lies) Shailene Woodley.

„Naši su oceani opasno ugroženi, a postojeći okviri njihove zaštite nisu adekvatni. Učinkovito je zaštićen svega jedan posto međunarodnih voda koje pokrivaju gotovo pola našeg planeta“, izjavio je Will McCallum, voditelj Greenpeaceove kampanje za zaštitu oceana.

  • Skulptura koju je ispred njujorškog sjedišta UN-a postavio Greenpeace prikazuje kornjače i kitove zarobljene u ribarskim mrežama / Foto © Greenpeace

„Ozdravljenje naših oceana presudno je za očuvanje morskog života, rješavanje klimatske krize te održivog načina življenja milijuna ljudi u obalnim zajednicama diljem svijeta koji o njima ovise. Snažni Globalni sporazum o oceanima otvorit će put stvaranju mreže utočišta za morske životinje kojom će se izvan dosega razarajućih ljudskih aktivnosti staviti najmanje trećina svjetskih oceana“, kazao je McCallum.

Dr. Essam Yassin Mohammed iz Međunarodnog instituta za okoliš i razvoj (IIED) rekao je da je „iznenađujuće“ što takvi zakoni i sporazumi već nisu na snazi, sugerirajući kako bi novi sporazum trebao spriječiti neodrživ ribolov i osigurati paritet pristupa zemljama u razvoju.

„Pravična raspodjela i korist od zaštite otvorenog mora također bi trebala biti u središtu pregovora. Svaki novi globalni sporazum mora osigurati da se određenim zaštićenim područjima razmotri način podržavanja obalnih zajednica u zemljama u razvoju“, kazao je dr. Essam Yassin Mohammed.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Zaštitimo oceane! Greenpeace izložio ledenu skulpturu pingvina ispred zgrade NSK

U sklopu međunarodne kampanje za zaštitu oceana, aktivisti Greenpeacea su ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, središnjeg mjesta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, izložili ledenu skulpturu pingvina. Zagreb se tako pridružio globalnoj akciji koja se idućih dana održava u dvadesetak zemalja svijeta, a kojom se traži snažan globalni Sporazum o svjetskim morima.

Greenpeace: Globalni apel za zaštitu mora i oceana

U sklopu međunarodne kampanje za zaštitu oceana, jedne od najvećih u povijesti Greenpeacea, Zagreb će se pridružiti globalnoj akciji koja će se u idućih nekoliko dana održati u dvadesetak zemalja svijeta. Tom prilikom će se u petak 7. veljače ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, središnjem mjestu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, izložiti ledene skulpture pingvina uz obraćanje predstavnika organizacije Greenpeace.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER