Kolonije pingvina na Antarktici smanjile su se i do 77 % u posljednjih 50 godina

»Svijet s manje pingvina je manje sretno mjesto.«

Znanstvenici koji su u sklopu Greenpeacove ekspedicije istraživali populaciju pingvina na Antarktici otkrili su drastično smanjenje u mnogim kolonijama, a neke su opale za čak 77 % otkako su posljednji put pregledane prije gotovo 50 godina.

Neovisni istraživači koji su se na Greenpeaceovom brodu pridružili jednogodišnoj ekspediciji »Od Pola do Pola«, otkrili su da se populacija smanjila u svakoj pojedinoj koloniji koja je istraživana na otoku Elephant, važnom staništu pingvina sjeveroistočno od Antarktičkog poluotoka. Tamo se broj ogrličastih pingvina smanjio za gotovo 60 % od posljednjeg istraživanja 1971. godine. 

Osim u Zagrebu, aktivisti Greenpeacea u zadnjih su nekoliko dana izložili skulpture pingvina od leda u glavnim gradovima širom svijeta, od Seula preko Londona i Buenos Airesa do Cape Towna, kako bi zahtijevali hitne mjere zaštite divljih oceanskih vrsta globalnim Sporazumom o svjetskim morima. Ledene skulpture postavljene pred važna politička sjedišta diljem svijeta, topljenjem su simbolički ukazale na sve pogubnije posljedice klimatskih promjena te važnu ulogu oceana u njihovom ublažavanju. 

  • Globalni apel za zaštitu mora i oceana u Zagrebu / Foto: Nevio Smajić

»Ovakvi padovi u populaciji sugeriraju da se ekosustav Južnog oceana bitno promijenio u zadnjih 50 godina i da to utječe na hranidbeni lanac i vrste poput pingvina. Iako tu može biti nekoliko čimbenika, svi dokazi koje imamo govore da su za ove posljedice odgovorne klimatske promjene.« – izjavila je dr. Heather J. Lynch, profesorica ekologije i evolucije na njujorškom Sveučilištu Stony Brook i jedna od voditeljica ekspedicije.

  • Foto: Christian Åslund / Greenpeace

Frida Bengtsson iz Greenpeaceove kampanje za zaštitu oceana rekla je kako je »svijet s manje pingvina manje sretno mjesto. Dok se divlji svijet bori za opstanak, hitno su nam potrebna utočišta bez štetnih ljudskih aktivnosti, ne samo na Antarktici. Znanstvenici upozoravaju da je nužno zaštititi 30 % svjetskih mora do 2030., kako bi se morska bića poput pingvina mogla oporaviti od ljudskog utjecaja i prilagoditi se podneblju koje se brzo mijenja. Da bismo to postigli, neophodno je da se vlade ove godine dogovore o globalnom Sporazumu o svjetskim morima.«

  • Foto: Christian Åslund / Greenpeace

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Stony Brook i Sveučilišta Northeastern, također je istraživao niz velikih, ali relativno nepoznatih kolonija koristeći bespilotne letjelice i metode ručnog brojanja. Ovo će biti prvi put da se neke kolonije detaljno istražuju s kopna, a rezultati slijede.

  • Globalni apel za zaštitu mora i oceana u Zagrebu / Foto: Nevio Smajić

U okviru Konvencije UN-a o pravu mora, vlade svijeta upravo raspravljaju o Sporazumu o svjetskim morima. Uoči četvrte i posljednje runde pregovora u UN-u (IGC4), potrebno je snažno vodstvo i pojačan diplomatski angažman na najvišoj političkoj razini. Greenpeace Hrvatska stoga poziva ministra vanjskih poslova Grlića Radmana da osobno prisustvuje pregovorima o Sporazumu u New Yorku i da, kao predstavnik zemlje predsjedateljice i zemlje čvrsto vezane uz more, ovoj temi da prioritet.

Dodatne informacije:

Greenpeace / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeace: Globalni apel za zaštitu mora i oceana

U sklopu međunarodne kampanje za zaštitu oceana, jedne od najvećih u povijesti Greenpeacea, Zagreb će se pridružiti globalnoj akciji koja će se u idućih nekoliko dana održati u dvadesetak zemalja svijeta. Tom prilikom će se u petak 7. veljače ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, središnjem mjestu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, izložiti ledene skulpture pingvina uz obraćanje predstavnika organizacije Greenpeace.

Zaštitimo oceane! Greenpeace izložio ledenu skulpturu pingvina ispred zgrade NSK

U sklopu međunarodne kampanje za zaštitu oceana, aktivisti Greenpeacea su ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, središnjeg mjesta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, izložili ledenu skulpturu pingvina. Zagreb se tako pridružio globalnoj akciji koja se idućih dana održava u dvadesetak zemalja svijeta, a kojom se traži snažan globalni Sporazum o svjetskim morima.

Javier Bardem na njujorškim ulicama zatražio veću zaštitu oceana

Slavni španjolski glumac i dobitnik Oscara Javier Bardem se na njujorškom Times Squareu založio za veću zaštitu svjetskih oceana uoči obraćanja delegatima na Konvenciji UN-a o pomorskom pravu. Globalnim sporazumom o oceanima mogao bi se otvoriti put stvaranju mreže utočišta za morske životinje kojom bi se izvan dosega ljudskih aktivnosti mogla staviti najmanje trećina svjetskih oceana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER