Klimatska kriza: Na Aljasci izgorjela površina od 2.226 km2

Očekivana posljedica klimatskih promjena

S nastavljanjem ljetnih vrućina nitko nije previše iznenađen povećanjem broja požara na Aljasci koji su se već duže vremena očekivali kao izravna posljednica klimatske krize.

Ranije ovog mjeseca, na Aljasci su zbog velikog požara evakuirana dva mala naselja blizu Andersona čije je stanovništvo, udaljeno oko 16 kilometara sjeveroistočno od požara, također bilo spremno na evakuaciju. Prema InsideClimate Newsu, ovaj požar je tek jedan u nizu brojnih požara na Aljasci gdje je ove godine dosad izgorjelo već 4.856 km2, što 2019. čini jednom od tri godine s najvećim brojem požara u toj američkoj saveznoj državi. Povećanje broja požara unutar arktičkog pojasa nije iznenađenje jer se već duže vremena očekivalo kao izravna posljednica klimatske krize.

„Kada govorimo o pojavama toplinskih valova i požarima unutar arktičkog pojasa, uopće nisam iznenađen, to se naime već odavno predviđalo. No, unatoč tome ova situacija je vrlo zabrinjavajuća“,  rekao je za InsideClimate News Michael Mann, klimatolog sa Sveučilišta Pennsylvania State.

Požari na Aljasci otkrivaju utjecaj klimatskih promjena na više načina. Više temperature isušuju tundru i sjeverne borealne šume. Aljaska je ovog proljeća i ljeta osjetila rekordni toplinski val. Prema podacima američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA), temperature su u cijeloj državi od srpnja 2018. godine do lipnja 2019. godine bile u prosjeku iznad temperature zaleđivanja po prvi put u posljednjih 95 godina.

  • Talkeetna, Aljaska (04.07.2019.) / Foto: Spc. Michael Risinger - U.S. Army National Guard

Brian Brettschneider, znanstvenik u Međunarodnom arktičkom istraživačkom centru (IARC), rekao je za InsideClimate News da klimatske promjene također povećavaju vjerojatnost pojave olujnog nevremena koje je odgovorno za veliki broj požara na Aljasci. Prema Alaska Division of Forestry, udari munja samo su početkom srpnja uzrokovali 12 novih požara u državi.

Prema podacima Alaska Wildland Fire Information, požar koji je 8. srpnja buknuo na području rijeke Hess Creek označen je kao najveći požar u Sjedinjenim Američkim Državama, a zahvatio je površinu od gotovo 600 km2. Kako je naveo CNN, ovaj požar u središnjem dijelu Aljaske gori još od 21. lipnja.

Prema izvještaju nacionalnog koordinacijskog centra (NICC), početkom srpnja je na Aljasci izgorjela površina od 2.226 km2. Rekordna količina požara u SAD-u zabilježena je 2017. godine kada je u Kaliforniji izgorjela površina od oko 2.047 četvornih kilometara. Srećom, za razliku od Kalifornije s gotovo 40 milijuna stanovnika, požari u slabo naseljenoj Aljasci često ne prijete lokalnom stanovništvu. Možda je to jedina sreća u ovoj velikoj nesreći.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zemlja je upravo imala najtopliji lipanj u povijesti mjerenja

Američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA) potvrdila je da je uz rekordne površinske temperature mora i rekordno nisku pokrivenost mora ledom prošli mjesec bio najtopliji lipanj u posljednje 174 godine.

Ovo je vjerojatno najhladnije ljeto do kraja vaših života!

Crveno upozorenje na najveću opasnost od opasnih vremenskih prilika proglašeno je diljem Europe, između ostalog i u Njemačkoj gdje se razmišlja o uvođenju poslijepodnevnog odmora za radnike po uzoru na španjolsku siestu. Intenzivni toplinski val uzrokovao je ekstremne temperature diljem Europe, a posebno na Pirinejskom poluotoku i u Italiji gdje se obaraju temperaturni rekordi. U Grčkoj bijesne požari, a NASA-in znanstvenik poručuje: „Ovo je najhladnije ljeto u vašem životu“.

NOAA: Ovogodišnja veljača sedma najtoplija u povijesti mjerenja

Američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) u ponedjeljak je objavila novo izvješće prema kojem je iznimno toplu zimu od prosinca 2021. posebno obilježila ovogodišnja veljača, i to kao sedma najtoplija u povijesti mjerenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER