Jesu li klimatske promjene utjecale na europske izbore?

Zeleni val

Prema službenim rezultatima Klub zastupnika Zelenih/EFA-e će u novom sazivu Europskog parlamenta imati 69 zastupničkih mjesta, što je njihov najbolji rezultat dosad.

Prema službenim podacima na izbore za Europski parlament, s izuzetkom Ujedinjenog Kraljevstva, izašlo je 50,93 % europskih birača što je u svim članicama najveća izlaznost u posljednjih dvadeset godina.

Podsjetimo, na prvim izravnim izborima za Europski parlament 1979. godine, izlaznost je bila čak 62 %, a na izborima 2014. godine svega 42,61 %. Pritom je izlaznost u državama članicama koje su u EU ušle 2004. bila još slabija, a prosjek se kretao oko 29 posto. Kao i u ostatku EU-a, sličan trend ove je godine zabilježen i u našoj zemlji gdje se s 29,86 % birača koji su izašli na ovogodišnje europske izbore izlaznost u odnosu na 2014. povećala za gotovo pet posto.

No, službeni rezultati europskih izbora pokazuju nam i da je Europu zahvatio i očigledan „zeleni val“, posebice u Njemačkoj (21 zastupnik Zelenih), Francuskoj (12) i Irskoj (2), u kojima su zelene stranke ostvarile daleko bolje rezultate u odnosu na izbore 2014. godine.

Prema službenim rezultatima Klub zastupnika Zelenih/EFA-e će u novom sazivu Europskog parlamenta imati 69 zastupničkih mjesta, što je njihov najbolji dosadašnji rezultat. Na europskim izborima 2014. godine osvojili su 50 mjesta.

Prošlog petka, neposredno prije održavanja izbora u većini država članica, održani su prosvjedi za klimu na kojima je ponovno sudjelovao velik broj mladih potaknutih uspjehom 16-godišnje švedske učenice Grete Thunberg, koja je pokrenula globalni pokret učenika School Strike 4 Climate.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zašto glasati na europskim izborima?

Europski parlament ima važnu ulogu u odlučivanju kako će se Europa postaviti prema izazovima današnjice kako bi se zaštitila naša budućnost. EU ima važnu ulogu u stvaranju i oblikovanju politika zaštite okoliša u svim državama članicama pa tako i u Hrvatskoj, dok hrvatske europarlamentarke i europarlamentarci kroz rad u Europskom parlamentu imaju izravnu mogućnost utjecanja na oblikovanje tih politika.

Tisuće mladih na bečkom prosvjedu za klimu

Danas je u Beču održan veliki prosvjed mladih za klimu na kojem su pored mlade klimatske aktivistkinje Grete Thunberg - pokretačice globalnog pokreta učenika School Strike 4 Climate, govorili i predstavnici lokalnih austrijskih organizacija Fridays For Future te inicijativa Scientists 4 Future i Artists 4 Future. Na prosvjedu je prema procjeni organizatora sudjelovalo 35.000 prosvjednika.

Predavanje: Zelene teme i EU izbori

Kako se bliže izbori za Europski parlament, koji će se u Hrvatskoj održati 26. svibnja 2019., Udruga BIOM organizira predavanje pod nazivom „Zelene teme i EU izbori“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER