Završena izgradnja najvećeg vjetroparka u Srbiji

VE Čibuk 1 će energijom snabdijevati 113.000 kućanstava i smanjiti godišnje emisije ugljikovog dioksida za više od 370.000 tona

U Vojvodini je nedavno dovršena izgradnja vjetroparka Čibuk 1. Izgradnja najveće vjetroelektrane u Srbiji s ukupno 57 vjetroturbina i instalirane snage 158 MW, financirana je kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC).

Prema priopćenju Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), vjetroelektrana Čibuk 1 započela je s probnim radom i proizvodnjom električne energije, kao i druga vjetroelektrana Kovačica, također dijelom financirana kreditom EBRD-a u Vojvodini. Obje vjetroelektrane su u finalnoj fazi koja prethodi formalnom priključenju na mrežu.

Izraelska tvrtka Enlight Renewable Energy je već ranije ove godine započela probnu proizvodnju u vjetroelektrani Kovačica s ukupno 38 vjetroturbina i snagom 104,5 MW. Ova vjetroelektrana svega je 65 km udaljena od VE Čibuk 1, a ukupna vrijednost investicije iznosi 189 mil. eura. Kreditiranjem je osigurano ukupno 142 mil. eura, od čega kredit EBRD-a iznosi 48,8 mil. eura. Podsjetimo, ista tvrtka je u Hrvatskoj 2017. godine sagradila i vjetroelektranu Lukovac snage 48 MW.

VE Lukovac u Hrvatskoj / Foto: Enlight Renewable Energy

VE Čibuk 1 je izgrađena na području Općine Kovin u najjužnijem dijelu Banata i uskoro se očekuje njeno priključenje na mrežu. Kompanija GE Renewable Energy isporučila je 57 vjetroturbina, a investiciju od 300 mil. eura podržale su EBRD i Međunarodna financijska korporacija (IFC - International Finance Corporation) kreditima u visini od 215 mil. eura. Značajnim ulaganjima u projekt se uključila i tvrtka Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja je vlasnik projektne tvrtke Vetroelektrane Balkana.

Očekuje se kako će VE Čibuk 1 električnom energijom snabdijevati 113.000 kućanstava i smanjiti godišnje emisije ugljikovog dioksida za više od 370.000 tona. Zajedno s proizvodnjom električne energije u VE Kovačica, procjenjuje se kako će ove dvije vjetroelektrane osiguravati energiju za 180.000 kućanstava te smanjiti godišnju emisiju ugljikovog dioksida za više od 600.000 tona.

Kako navodi portal Balkan Energy News, projektna tvrtka Vetroelektrane Balkana je u 100-postotnom vlasništvu tvrtke Tesla Wind, zajedničkog poduzeća tvrtke Masdar (60 %), finske tvrtke Taaleri Energia (30 %) i njemačke investicijsko-razvojne kompanije DEG, članice KfW grupe (10 %).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Rotterdamu najavljeno testiranje najveće svjetske vjetroturbine

Francuska tvrtka GE Renewable Energy u svom nastojanju ubrzanja energetske tranzicije, najavila je za ovo ljeto instalaciju najveće vjetroturbine na svijetu – Haliade-X 12 MW, čiji će prototip, iako projektiran kao priobalna vjetroturbina, biti instaliran na kopnu radi lakšeg testiranja. S godišnjom proizvodnjom od 67 GWh električne energije, sama vjetroturbina moći će energijom opskrbljivati čak 16.000 europskih kućanstava.

Starlit Stratus - Povratak izvoru

Dinamični moduli „Starlit Stratus“ koji se protežu iznad nove šetnice i parka u Masdaru reagiraju na sunčevu svjetlost i aktivnosti posjetitelja koji se ispod njih kreću. Danju pružaju ugodnu hladovinu, a noću osvjetljuju park čarobnim zvjezdastim uzorcima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER