Subotica će dobiti jednu od najvećih vjetroelektrana u Europi

Po puštanju u pogon godišnje će proizvoditi više od tisuću GWh električne energije

Skupština Grada Subotice usvojila je Plan detaljne regulacije vjetroelektrane u Čantaviru koju će graditi lokalna tvrtka talijanske kompanije Fintel Energia Group. Vjetroelektrana „Maestrale Ring“ će s predviđenih 113 vjetroturbina i oko 600 MW instalirane snage biti jedna od najvećih na europskom kontinentu.

Skupština Grada Subotice u četvrtak je usvojila odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za izgradnju vjetroelektrane „Maestrale Ring“. Vjetroelektrana će se graditi na površini od 6.626 hektara na području Grada Subotice, točnije na području katastarskih općina Čantavir, Bikovo, Donji grad i Žednik. Kako se navodi u odluci, vjetroturbine će se nalaziti najmanje kilometar od naseljenih mjesta Čantavir, Novi Žednik, Bačko Dušanovo i Višnjevac. Usvajanje plana koji su izradili Javno poduzeće za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica i „Projektura“ d.o.o. Beograd, prvi je korak u realizaciji ove vjetroelektrane koju će graditi lokalna tvrtka Vetropark Maestrale Ring d.o.o., osnovana od strane talijanske Fintel Energia Group S.p.A., javlja subotička RTV Pannon.

Kako je na sjednici Skupštine Grada Subotice potvrdio Predrag Radivojević, direktor Javnog poduzeća za upravljanje cestama, urbanizam i stanovanje Subotica, vjetroelektrana će imati instaliranu snagu od 600 MW, a po puštanju u pogon godišnje će proizvoditi više od tisuću gigavat sati (GWh) električne energije čime će pokriti potrebe više od dvije stotine tisuća stanovnika.

„Poštovali smo sve zakonske okvire, plan je bio na javnom uvidu, izrađeni su svi potrebni elaborati te dobivena mišljenja i suglasnosti svih relevantnih institucija, a vodilo se računa o zaštiti prirode. Za ovako velike projekte sve dozvole izdaje ministarstvo i uvjeti su rigorozni“, istaknuo je Predrag Radivojević. „Što se tiče zaštitnog pojasa od jednog kilometra od naseljenih mjesta, ako taj standard vrijedi u Njemačkoj, tada je prikladan i za Srbiju, posebno zbog toga što lokalna naselja nisu gusto naseljena.“

„Ono što će ostati kao trajna korist za Suboticu je više od stotinu kilometara putne mreže kojom će se dopremiti oprema za 113 vjetroturbina. Plan detaljne regulacije samo je prvi korak i preduvjet za realizaciju ovog projekata, a investitor će dalje, u suradnji s nadležnim ministarstvom i pokrajinskim institucijama, nastaviti razvijati ovaj projekt do njegovog puštanja u pogon. Također, na izgradnji vjetroparka bit će zaposleno između 300 i 400 ljudi, uglavnom mještana“, istaknuo je Radivojević, čiju je izjavu prenio portal Subotica.com.

Najava izgradnje velikog vjetroparka je prije godinu dana podigla veliku medijsku prašinu i rasprave na području Subotice, nakon što je Skupština Grada Subotice na svojoj 26. sjednici, održanoj 23. prosinca 2019. godine donijela Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju vjetroelektrane „Maestrale Ring“. Kako javlja subotička RTV Pannon, velik broj lokalnih poljoprivrednika već je dao dopuštenje za izgradnju vjetroturbina na svojoj zemlji, ali određen dio stanovnika strahuje da će vjetroelektrana štetno utjecati na njihovo zdravlje. Drugi pak smatraju da će se realizacijom projekta izgraditi mreža poljskih puteva u Čantaviru te očekuju pouzdan izvor prihoda za vlasnike zemljišta.

Planom detaljne regulacije analizirat će se položaj vjetroelektrane u smislu meteorologije, infrastrukturnih kapaciteta, ekologije, pravila buduće gradnje izvan vjetroelektrane i eksploatacije poljoprivrednog zemljišta jer će područje obuhvaćati zemljište za daljnju neometanu poljoprivrednu aktivnost i prostor za nesmetan rad vjetroagregata te ugradnju nadzemnog dalekovoda koji će provoditi električnu energiju do sadašnje velike trafostanice u Bikovu, navodi portal Energija Balkana.

Kako se između ostalog navodi u suglasnosti na Izvješće o strateškoj procjeni utjecaja Plana detaljne regulacije za izgradnju vjetroelektrane „Maestrale Ring“, po pitanju kvalitete voda, prostor Grada Subotice, kao i cijeli Sjevernobački okrug okarakteriziran je kao prostor loše kvalitete izvorišta podzemnih voda, s velikim postotkom mikrobiološke neispravnosti koja predstavlja rizik za zdravlje stanovnika. Također, prikazom stanja okoliša šireg područja, preko 8 km od najsjevernije vjetroturbine budućeg vjetroparka, navedene su zaštićene prirodne cjeline: Park prirode „Palić“,  Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero“, Predio iznimnih odlika „Subotička pješčara“ te IBA područje pod nazivom „Subotička jezera i pustare“ koje je od globalne važnosti za očuvanje populacija ptica.

Usvajanjem Plana detaljne regulacije službeno je potvrđena lokacija na kojoj se planira izgradnja jednog od najvećeg projekta energije vjetra u Europi, čime se može započeti s pribavljanjem građevinskih dozvola. Taj proces mogao bi potrajati dvije do tri godine, nakon čega slijedi izgradnja vjetroelektrane.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

Završena izgradnja najvećeg vjetroparka u Srbiji

U Vojvodini je nedavno dovršena izgradnja vjetroparka Čibuk 1. Izgradnja najveće vjetroelektrane u Srbiji s ukupno 57 vjetroturbina i instalirane snage 158 MW, financirana je kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC).

Energija vjetra bi mogla postati manje opasna za ptice

Tisuće ptica koje stradavaju zbog fatalnih sudaranja s lopaticama vjetroturbina mogle bi se spasiti učinkovitim i vrlo jednostavnim rješenjem i to ako bi se samo jedna od tri lopatice obojala crnom bojom. Znanstvenici Norveškog instituta za istraživanje prirode (NINA) otkrili su kako se na taj način broj stradalih ptica može smanjiti za više od 70 posto.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER